Τετάρτη 19 Ιουλίου 2023

Σχέδιο ... ρολόι

 

«Καλά να πάθει» όποιος δεν πληρώνει ιδιωτική ασφάλιση... Τα παπαγαλάκια της κυβέρνησης στα «καλύτερά» τους

Eurokinissi

«Καλά να πάθει» όποιος δεν πληρώνει ιδιωτική ασφάλιση... Τα παπαγαλάκια της κυβέρνησης στα «καλύτερά» τους
«Ασφαλίστε τα σπίτια σας, μην ζητιανεύετε μετά από το κράτος»! Αυτά τα ανεκδιήγητα, μαζί με πολλά ακόμα από τον πάτο του βαρελιού της κυβερνητικής προπαγάνδας, έλεγαν χτες το πρωί στον «ΣΚΑΪ», βγάζοντας μέχρι και... τιμοκατάλογο, για να αποδείξουν πως δεν κοστίζει δα και τίποτα μια τόση δα ιδιωτική ασφάλεια για τις πυρκαγιές. Δηλαδή: Πρώτα «βάλτους φωτιά και κάψε τους» με τη διαχρονική πολιτική όλων των κυβερνήσεων που άφησε συντρίμμια την πρόληψη και τη δασοπυρόσβεση, αφού αποτελούν «κόστος» για το κράτος και «εμπόριο» για διάφορους. Μετά, στείλε στις καλένδες και στα κοντέινερ τους πυρόπληκτους, τους σεισμόπληκτους, τους πλημμυροπαθείς, από την πολιτική που κάνει ολόκληρες περιοχές «κρανίου τόπο» για τα κέρδη και πες στους ...«ζήτουλες» να μην ζητάνε και πολλά από το κράτος, γιατί «δεν βγαίνει» όταν πρόκειται για αποζημιώσεις και αποκατάσταση λαϊκών περιουσιών, αλλά μόνο όταν πρόκειται για κανένα δανεικό και αγύριστο στο κεφάλαιο. Και μετά... ζήτα και τα ρέστα που τα λαϊκά στρώματα δεν «ακολούθησαν τις οδηγίες», καταθέτοντας τον οβολό τους στις ασφαλιστικές εταιρείες για να πάρουν το κατιτί τους όταν θα βρεθούν κατεστραμμένοι και να απαλλαγεί και το κράτος από «περιττά έξοδα». Γιατί σχέδιο πολιτικής προστασίας μπορεί να μην υπάρχει, αλλά το... σχέδιο κερδοφορίας δουλεύει ρολόι.

Εκεί που μας χρωστούσαν...

Υποτίθεται ότι πήγαν να συζητήσουν για «μειώσεις» στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, όμως - όπως φαίνεται - άλλο ήταν το ...ψητό. Ο λόγος για την περιβόητη συνάντηση της κυβέρνησης με τους εφοπλιστές της ακτοπλοΐας την περασμένη βδομάδα, που όπως αποδείχτηκε εξελίχθηκε στο αναμενόμενο φιάσκο σε ό,τι αφορά τα πανάκριβα εισιτήρια. Ομως, απ' ό,τι φαίνεται, εκτός από τη διατήρηση των τιμών στα ύψη, οι εφοπλιστές βρήκαν την ευκαιρία να ξεδιπλώσουν τις απαιτήσεις τους για νέο «ζεστό» κρατικό χρήμα. Πιο συγκεκριμένα, οι ακτοπλόοι ζήτησαν μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από την κυβέρνηση για την «ανανέωση του στόλου», καθώς, όπως λένε, άλλες χώρες έχουν ήδη καταρτίσει πρόγραμμα «πρασινίσματος», κάτι που ζητάνε να γίνει και στη χώρα μας με χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης. «Η ανανέωση του στόλου της ελληνικής ακτοπλοΐας εκτιμάται ότι θα απαιτήσει επενδύσεις 2,5 - 3 δισ. ευρώ», αναφέρουν τα δημοσιεύματα. Οπως φαίνεται, όχι απλά δεν θα μειωθούν οι τιμές των εισιτηρίων, αλλά ο λαός θα κληθεί να πληρώσει κι από πάνω το «πρασίνισμα» σε μια χούφτα ...αναξιοπαθούντες εφοπλιστές, σαν να μην τους φτάνουν η εθελοντική φορολόγηση, δηλαδή οι νόμιμες φοροαπαλλαγές, οι εργασιακές σχέσεις - λάστιχο και ένα σωρό ακόμα κρατικές παρεμβάσεις προς όφελός τους. Αυτό θα πει «εκεί που μας χρωστούσαν μας πήραν και το βόδι»...


Στοχοπροσήλωση

Πολλή συμπαράσταση ...μέσω Τwitter έπεσε εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ για τους πληγέντες στα πύρινα μέτωπα σε Αττική, Κορινθία και Βοιωτία. Οι υποψήφιοι πρόεδροι π.χ. έσπευσαν να δηλώσουν ότι συμπάσχουν, με την Εφη Αχτσιόγλου να διαπιστώνει τις «δύσκολες ώρες για τους ανθρώπους που πλήττονται», μεταφέροντας ότι «η σκέψη όλων είναι μαζί τους». Περισσότερο λαλίστατος, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μέσα σε λίγες γραμμές έδωσε το στίγμα της συμπολιτευόμενης αντιπολίτευσης. Ιδού το μνημείο «ξεπλύματος» για τη συνειδητή γύμνια στη δασοπροστασία: «Μόλις σβήσει η φωτιά θα μιλήσουμε πρώτα για το πώς θα βοηθήσουμε με σεβασμό τους πληγέντες (...) να ενισχύσουμε τους πυροσβέστες, να υπάρξουν οι απαραίτητες προσλήψεις (...) και να αποφασίσουμε τι θα κάνουμε στην εποχή της κλιματικής κρίσης έτσι ώστε να είμαστε αύριο πιο προετοιμασμένοι». Και καταλήγει ο υποψήφιος για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ: «Χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο που θα μας δεσμεύει όλους». Τι άλλο να πούμε εμείς... Το «θα λογαριαστούμε μετά» της πανδημίας και οι προτάσεις για «υπουργούς κοινής αποδοχής» σε νέα, «πύρινη», έκδοση. Και με δεδομένη πάντα την απροκάλυπτη στοχοπροσήλωση στους σχεδιασμούς και τις «πράσινες» μπίζνες του κεφαλαίου που επιχειρείται να φορεθεί «καπέλο» στα λαϊκά στρώματα ως «εθνική ανάγκη».


Τον χαβά τους

Τον χαβά τους συνεχίζουν γνωστοί γραφιάδες, που ενοχλήθηκαν (αυτοί ή τα αφεντικά τους;) από την επιτυχία της 32ης Αντιιμπεριαλιστικής Κατασκήνωσης της ΚΝΕ στο Νεστόριο, στον Γράμμο. Και το μελάνι που χαλάνε δείχνει ξανά ότι οι χιλιάδες νέοι που συμμετείχαν και φέτος στις εκδηλώσεις της ΚΝΕ, και μάλιστα με σύνθημα «Με τον λαό μπροστά και το ΚΚΕ ψηλά γράφεται η Ιστορία», γίνονται «καρφί στο μάτι» της αστικής τάξης. Ο λόγος; Μα το ότι έρχονται σε επαφή, ψηλαφούν την Ιστορία, γνωρίζουν για την τρίχρονη εποποιία του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, εμπνέονται από τον δίκαιο αγώνα του, κόντρα στη συκοφαντία και τον αντικομμουνιστικό παροξυσμό. Δεν έχει και πολύ νόημα να ασχολείται κανείς με τις νοηματικές υπερβάσεις - συκοφαντίες που επιχειρεί η διαβόητη δεύτερη σελίδα των «Νέων», που φτάνει να παρομοιάζει την πρωτοβουλία της ΚΝΕ μέχρι και με τον ...Πριγκόζιν! Κάνει, όμως, μεγάλη προσπάθεια να πείσει πως «ο υπόλοιπος κόσμος βρίσκεται κανονικά στο έτος 2023 και τον απασχολούν άλλα». Τα «άλλα» που απασχολούν τους νέους, οι σπουδές και η δουλειά με δικαιώματα, τα πτυχία με αξία, η φτηνή στέγη, η πρόσβαση στη δημόσια και δωρεάν Υγεία, τα επαγγελματικά δικαιώματα και η αξιοπρεπής δουλειά, βρίσκονται στον πυρήνα των συζητήσεων στις οποίες συμμετείχαν χιλιάδες νέοι και νέες στην Κατασκήνωση της ΚΝΕ. Και αυτό είναι που ενοχλεί τους διάφορους γραφιάδες. Οτι για όλα όσα σήμερα απασχολούν τη νεολαία, το ΚΚΕ δίνει τη διέξοδο, τη μόνη διέξοδο προς όφελος των νέων, των εργαζομένων. Και όλο και περισσότεροι ακούν, συμμετέχουν, συμπορεύονται, αγωνίζονται μαζί με το ΚΚΕ.

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου