Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2024

Big Brother

 

Με ένα νέο ...«Big Brother» σύστημα θα παρακολουθείται όποιος χρωστάει σε εφορίες, τράπεζες και Δημόσιο, προκειμένου να εντοπίζεται και να δρομολογούνται τα περαιτέρω, σύμφωνα με απόφαση που υπέγραψαν χτες οι υπουργοί Εθνικής Οικονομίας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Το νέο Μητρώο Παρακολούθησης Ιδιωτικού Χρέους αποτελεί ένα επιπλέον παράδειγμα για το πώς ο «ψηφιακός μετασχηματισμός» του κράτους υπηρετεί τη μεγαλύτερη «εισπραξιμότητα» στα δημόσια έσοδα, που σε ποσοστό 95% προέρχονται από τα λαϊκά νοικοκυριά. Ετσι κι εδώ, στο στόχαστρο μπαίνει ξανά η «μαρίδα», δηλαδή αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ, που συκοφαντούνται από την κυβέρνηση ως φοροφυγάδες «από τα αποδυτήρια»! Στον αντίποδα, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι όχι μόνο δεν πληρώνουν, αλλά οι κυβερνήσεις τούς δίνουν κίνητρα και φοροαπαλλαγές για να προστατεύσουν τα κέρδη τους. Ως γνωστόν, άλλωστε, το 80% των ληξιπρόθεσμων χρεών, δηλαδή 85 δισ., το χρωστάνε οι πολύ μεγάλες επιχειρήσεις και η κυβέρνηση θεωρεί την πλειοψηφία αυτών των χρημάτων «ανεπίδεκτα είσπραξης». Την ίδια ώρα το 87% των οφειλετών χρωστάνε μόλις έως 5.000 ευρώ, δηλαδή μόλις το 2% των ληξιπρόθεσμων χρεών.

Στην πρίζα

Η ημερομηνία και η ώρα δημοσίευσης είναι Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2024, 00.05. Το μεγαλειώδες συλλαλητήριο των αγροτών στο Σύνταγμα έχει ολοκληρωθεί πριν λίγη ώρα και ο δημοσιογράφος, «καψ-ωμένος» από τις εικόνες που παρακολουθούσε στην τηλεόραση (να πέρασε από Σύνταγμα κομματάκι δύσκολο, πού να μπλέξει τώρα με τις σβουνιές και τα άχυρα...), έκατσε μπροστά στο πληκτρολόγιο να συντάξει το άρθρο του. «Είναι τα αιτήματα των αγροτών δίκαια;», αναρωτήθηκε ο καψ-ερός. Απαντώντας στον εαυτό του, παρατήρησε ότι η συμπαράσταση στους αγρότες από εργαζόμενους και άλλους βιοπαλαιστές δεν θα ήταν τόσο μεγάλη αν τους έλεγαν ότι για την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος θα έπρεπε να πληρώσουν περισσότερους φόρους. Δηλητήριο δηλαδή και συκοφαντίες, ότι για τα αιτήματα των αγροτών κάποιος άλλος πρέπει να πληρώσει αν η κυβέρνηση τα ικανοποιήσει. Και γιατί να τα ικανοποιήσει, όταν οι αγρότες είναι οι μεγαλύτεροι μπαταχτσήδες και φοροφυγάδες, όπως υπονοεί ξεδιάντροπα ο δημοσιογράφος; Και γιατί να τους δώσει φτηνότερη Ενέργεια, όταν στα χωριά τους εμποδίζουν την ανάπτυξη ΑΠΕ και την «πράσινη μετάβαση», η οποία επιταχύνει τον αφανισμό πολλών απ' αυτούς; Θλιβερός ο Καψη-μιτζής της κυβέρνησης. Αδιαμφισβήτητη απόδειξη όμως το άρθρο του, ότι τα αιτήματα των αγροτών είναι δίκαια. Και ότι η συγκλονιστική κινητοποίηση στο Σύνταγμα πέτυχε διάνα τον στόχο της να βάλει την κυβέρνηση (και τα παπαγαλάκια της) «στην πρίζα».


Ετσουξε

Ενα παρόμοιο παραλήρημα δημοσίευσαν «Τα Νέα», καλώντας ουσιαστικά την κυβέρνηση να μην ικανοποιήσει τα αιτήματα των αγροτών, γιατί κάτι τέτοιο μπορεί να ανοίξει την ...όρεξη και σε άλλες «κοινωνικές ομάδες»! `Η όπως έλεγαν κυβερνητικά στελέχη, οι όποιες «παροχές» προς τους αγρότες γίνονται σε βάρος της Παιδείας, της Υγείας κ.ο.κ., δείχνοντας τους βιοπαλαιστές της υπαίθρου ως υπεύθυνους π.χ. για την αθλιότητα στα δημόσια νοσοκομεία. Βέβαια, αν κάτι αποτύπωσαν οι συγκλονιστικές εικόνες των τρακτέρ και των διαδηλωτών στο Σύνταγμα, όπως και η μεγάλη ανάταση που έδωσε συνολικά στον λαό το μεγάλο συλλαλητήριο, είναι το πόσο ματαιοπονούν όσοι βιάζονται να βάλουν «ταφόπλακα» στις διεκδικήσεις των εργαζομένων, πάντα στο όνομα της «δημοσιονομικής αντοχής». Γιατί πάει πολύ να συστήνουν «εγκράτεια» στις διεκδικήσεις «για να μην πέσει έξω ο προϋπολογισμός» εκείνοι που ταΐζουν με δέκα κουτάλες μια χούφτα επιχειρηματικούς ομίλους και φορτώνουν το 95% των φόρων στα λαϊκά στρώματα. Ας το πάρουν απόφαση λοιπόν: Το ...τσούξιμο μετά το αγροτικό συλλαλητήριο θα έχει συνέχεια, με επόμενο μεγάλο σταθμό την πανεργατική απεργία της 28ης Φλεβάρη!


Παραδόξως

Η απεργία στον Πύργο του Αϊφελ συνεχιζόταν χτες για τρίτη μέρα. Παραδόξως, όμως, δεν ακούσαμε τίποτα στα «δαιμόνια» ελληνικά ΜΜΕ για την «ταλαιπωρία των τουριστών» που «πληρώνουν έναν σκασμό λεφτά» για να ταξιδέψουν στο Παρίσι και μερικοί «ανεγκέφαλοι» τους αποκλείουν από το δημοφιλέστερο σύμβολο της πόλης. Ούτε διαβάσαμε πουθενά κανέναν αφορισμό για τους «αργόσχολους απεργούς» που «εκμεταλλεύονται πανανθρώπινα πολιτιστικά μνημεία για να κάνουν πολιτική» σε βάρος του τουρισμού και της οικονομίας της χώρας. Και, βέβαια, δεν είδαμε καμία στατιστική για το πόσους εργαζόμενους αριθμεί το σωματείο των εργαζομένων στον Πύργο του Αϊφελ και πόσοι απ' αυτούς απεργούν, για να ξέρουμε κι εμείς αν «μια ισχνή μειοψηφία» βάζει «με το έτσι θέλω» λουκέτο στο τουριστικό αξιοθέατο. Ολα αυτά τα ...σκολιανά ακούγονται και με το παραπάνω κάθε φορά που ένα σωματείο τολμήσει να απεργήσει στη χώρα μας. Πόσο μάλλον αν οι εργαζόμενοι έχουν σχέση με τον Τουρισμό! 'Η όταν το εργατικό - λαϊκό κίνημα αξιοποιεί την εμβέλεια τέτοιων πολιτιστικών μνημείων για να διαδώσει τα αγωνιστικά μηνύματα και τις διεκδικήσεις του. Για να απαριθμήσουμε όλα τα παραδείγματα θα χρειάζονταν ολόκληρες σελίδες. Ομως, να που τέτοιες κινητοποιήσεις δεν είναι ελληνική «πατέντα» αλλά γίνονταν, γίνονται και θα γίνονται σε όλο τον κόσμο, εκφράζοντας την αγανάκτηση και τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων. Οσο κι αν χύνουν χολή οι γνωστοί τηλε-δικαστές και ραδιο-ένορκοι της «τάξης και ασφάλειας» στη χώρα μας...

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου