Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2024

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ Να δυναμώσουν οι εργατικοί αγώνες ενάντια στις αντεργατικές κατευθύνσεις ΕΕ και κυβερνήσεων

 

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση στις Βρυξέλλες

 

Η στρατηγική της ΕΕ που τσακίζει τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα και η ανάγκη για οργάνωση της πάλης των εργαζομένων ενάντια σε αυτές τις κατευθύνσεις αναδείχτηκαν στην επιτυχημένη εκδήλωση που πραγματοποίησε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ τη Δευτέρα 29 Γενάρη στις Βρυξέλλες με θέμα: «Να δυναμώσει ο ταξικός αγώνας ενάντια σε ΕΕ - κυβερνήσεις και τις οδηγίες τους για εργασιακή ζούγκλα».

Την εισήγηση στην εκδήλωση πραγματοποίησε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, και ακολούθησε ομιλία από τον Θανάση Γκώγκο, μέλος του Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ για την Εργατική - Συνδικαλιστική δουλειά, μέλος της ΕΕ της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας και της Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Επειτα έγιναν παρεμβάσεις από τους: Αχμετ Μουσταφά, ταμία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (ΣΕΑ), Γιάννη Βασίλο, γραμματέα του κλαδικού Συνδικάτου Φαρμάκου Αττικής, Γιάννη Ανδρέου, αναπληρωτή γραμματέα του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής νομού Αττικής (ΣΕΤΗΠ), Πολύκαρπο Μηλιώνη, από το Συνδικάτο Ταχυδρομείων - Ταχυμεταφορών Αττικής (ΣΕΤΤΑ) και Γιώργο Μπρανίκα, πρόεδρο του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών και Επισιτιστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕΠΕ) Θεσσαλονίκης.

Στην ομιλία του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος ανέδειξε το αντιλαϊκό νομικό οπλοστάσιο ΕΕ και κυβερνήσεων σημειώνοντας: «Η κλιμάκωση της αντεργατικής πολιτικής και της επίθεσης του κεφαλαίου περνά μέσα από το συνολικό αντεργατικό οπλοστάσιο. Από εκτρωματικούς νόμους, όπως εκείνος του Χατζηδάκη, ή οι νόμοι Βρούτση - Αχτσιόγλου, νόμοι που έχουν τη "βούλα" της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στοχεύουν στην αύξηση του ημερήσιου χρόνου εργασίας, στη διευθέτησή του, αλλά και στο να βάλουν εμπόδια στην εργατική - λαϊκή πάλη και στον πρωταγωνιστικό ρόλο του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος για την οργάνωση της αντεπίθεσής του».


Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε επίσης στη διαχρονική πολιτική της ΕΕ με στόχο να χτυπήσει τα εργατικά δικαιώματα, κάνοντας αναφορά στη Συνθήκη του Μάαστριχτ, στη «Λευκή Βίβλο» της ΕΕ αλλά και στον λεγόμενο «Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων», που στο όνομα τάχα της κατοχύρωσης δικαιωμάτων των εργαζομένων προωθεί την ενίσχυση της αντεργατικής επίθεσης.

Ο Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος εστίασε επίσης και σε εμβληματικές Οδηγίες της ΕΕ, που εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα, ανέφερε την Οδηγία για τον «ευρωπαϊκό κατώτατο μισθό», την Οδηγία για το «Ευρωπαϊκό Ατομικό Συνταξιοδοτικό Προϊόν», σειρά Οδηγιών που εγκρίθηκαν σχετικά με τους επαγγελματίες οδηγούς στις Μεταφορές, στον Τουρισμό, αλλά και την Οδηγία που συζητιέται αυτό το διάστημα «για τους εργαζόμενους στις πλατφόρμες». Για όλες τις παραπάνω ευρωενωσιακές Οδηγίες έφερε παραδείγματα για το πώς επιδρούν στις ζωές των εργαζομένων και συρρικνώνουν το λαϊκό εισόδημα.

Η διέξοδος βρίσκεται στον μαζικό αποφασιστικό αγώνα απέναντι σε κράτος, ΕΕ, εργοδοσία

Αναφέρθηκε επίσης και στις παρεμβάσεις της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Στην Ελλάδα όλα τα προηγούμενα χρόνια είχαμε εμβληματικούς αγώνες και σκληρές αναμετρήσεις. Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ ανέδειξε με εκδηλώσεις εδώ στις Βρυξέλες τους μεγάλους αγώνες στις προβλήτες της COSCO, τα αιτήματα των εργαζομένων στα λιμάνια. Την απεργία των διανομέων της "efood". Καταθέσαμε Αναφορά και αναδείξαμε με Ερωτήσεις τον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, τις ευθύνες ΕΕ και κυβερνήσεων για το ξεπούλημά της. Μετά το προδιαγεγραμμένο έγκλημα των Τεμπών, διοργανώσαμε συνέντευξη Τύπου στο Ευρωκοινοβούλιο, στο Στρασβούργο, με συνδικαλιστές εργαζόμενους του ΟΣΕ. Οι παρεμβάσεις, είτε στην Ολομέλεια, είτε με Ερωτήσεις προς την Κομισιόν, ήταν εκατοντάδες: Από τα μέτρα ασφάλειας και υγείας στην εργασία, μέχρι τη στήριξη αγώνων και διεκδικήσεων σωματείων και συνδικάτων σε Ελλάδα και ΕΕ. Αποκαλύψαμε τον αντεργατικό ρόλο και χαρακτήρα της ΕΕ, το γεγονός ότι αποτελεί εχθρό του εργαζόμενου λαού, μαζί με τις αστικές κυβερνήσεις στα κράτη - μέλη της».

Στη συνέχεια ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ έκανε αναφορά στους μεγάλους εργατικούς - λαϊκούς αγώνες που εκτυλίσσονται τα τελευταία χρόνια σε χώρες της ΕΕ και κατέληξε λέγοντας: «Σε αυτά τα πλαίσια, η δική μας παρέμβαση, η παρέμβαση των κομμουνιστών αποκτά μεγάλη σημασία, και αυτοτελώς, με την επαναστατική στρατηγική του ΚΚΕ μέσα στο εργατικό - λαϊκό κίνημα, που αποτελεί όρο για την άνοδο της απαιτητικότητας και της ταξικής συνείδησης των εργαζομένων, την εξαγωγή και γενίκευση πολιτικών συμπερασμάτων, την αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων και την ενίσχυση του ρεύματος της αμφισβήτησης και ανατροπής της κυρίαρχης πολιτικής, της εξουσίας του κεφαλαίου».

Ακολούθησε η ομιλία του Θ. Γκώγκου, ο οποίος έκανε αναφορά στην προετοιμασία των συνδικάτων για την απεργία στις 28 Φλεβάρη τονίζοντας παράλληλα τα εξής: «Στις 28 Φλεβάρη συμπληρώνεται ένας χρόνος από το έγκλημα στα Τέμπη, που στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους, νέα παιδιά. Το σύνθημα "Το έγκλημα αυτό να μη συγκαλυφθεί", που τράνταξε τη χώρα, είναι λόγος που η 28η Φλεβάρη δεν μπορεί να είναι μόνο μέρα πένθους αλλά να μετατραπεί σε μέρα αγώνα και διεκδίκησης για να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα».

Επειτα ανέφερε ότι «η προπαγάνδα των κυβερνήσεων γύρω από την ΕΕ κινείται σταθερά στην προσπάθεια να πείσει ότι "ασπίδα" για τα εργασιακά δικαιώματα είναι το "ευρωπαϊκό κεκτημένο" και οι "καλές πρακτικές". Προσπαθούν να καθαγιάσουν την ΕΕ στα μάτια των εργαζομένων, η οποία έχει τη βασική ευθύνη για τις εργασιακές ανατροπές σε όλα τα κράτη - μέλη και στην Ελλάδα, παρουσιάζοντάς την ως φορέα θετικών αλλαγών στα Εργασιακά (...)

Στην Ελλάδα η κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθεί να επιβάλει με αλλεπάλληλους νόμους "γύψο" στις εργατικές διεκδικήσεις με μέτρα που περιλαμβάνουν ηλεκτρονικά μητρώα στα συνδικάτα - φακέλωμα των εργαζομένων. Καταστρατηγεί τα καταστατικά τους, εισάγει την ηλεκτρονική ψηφοφορία για την απεργία, χτυπώντας τις συλλογικές ζωντανές διαδικασίες, φέρνοντας την κατάργηση του απεργιακού δικαιώματος, συνεχίζοντας την αντιλαϊκή πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης, που άνοιξε τον δρόμο με νέα εμπόδια στην απεργία».

Ο Θ. Γκώγκος στάθηκε επίσης στις «καθημερινές μάχες των συνδικάτων για ανακλήσεις απολύσεων, για τήρηση των μέτρων υγείας και ασφάλειας, ενάντια στην καταστολή», αλλά και στις σημαντικές εργατικές κινητοποιήσεις των τελευταίων χρόνων σε μεγάλους χώρους δουλειάς όπως η COSCO, η «efood», η ΛΑΡΚΟ κ.ά.

Κλείνοντας την ομιλία του ο Θ. Γκώγκος σημείωσε: «Κανείς δεν θα λύσει τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η κυβερνητική πολιτική, αν δεν οργανωθεί μαζικός, αποφασιστικός αγώνας απέναντι στο κράτος, στην ΕΕ και την εργοδοσία. Και αυτή ήταν η βάση και η αφετηρία όλων των αγώνων έως σήμερα. Και αυτή θα είναι η βάση για τους αγώνες που ακολουθούν, που θα ακολουθήσουν, που σε αυτούς οι κομμουνιστές πρωτοστατούν και θα είναι μπροστά μέσα από τη δράση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ αλλά και μέσα από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τους μαζικούς φορείς που συμμετέχουν».

Οσο δυναμώνει το σωματείο μας τόσο μεγαλώνει και η ικανότητά του να διεκδικεί, να μας στηρίζει

Στη συνέχεια ακολούθησε παρέμβαση από τον Α. Μουσταφά, ο οποίος έφερε πείρα από τα μεγάλα εμπορικά καταστήματα. Αναφέρθηκε στον πρόσφατο νόμο της κυβέρνησης της ΝΔ που «θέλει να γενικεύσει τη δουλειά χωρίς δικαιώματα, χωρίς ωράρια, χωρίς πρόγραμμα, χωρίς προστασία από απόλυση, όπου θα δουλεύουμε 13 ώρες τη μέρα σε πάνω από έναν εργοδότη, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στον εργοδότη να μην πληρώνει υπερωρίες με την έκδοση ενός δεύτερου ΑΦΜ, να δουλεύουμε με συμβάσεις μερικής απασχόλησης, με συμβάσεις "μηδενικών ωρών"».

Ο Α. Μουσταφά ανέδειξε τις δράσεις του σωματείου την περίοδο της πανδημίας αλλά και έπειτα, σημειώνοντας ότι «όλη αυτή η δράση ήταν που ενίσχυσε το σωματείο στις πρόσφατες εκλογές. Αυξάνοντας τη συμμετοχή κατά 17% (...) Αξιοσημείωτο γεγονός είναι και οι νέες εγγραφές που έγιναν κατά τη διάρκεια των εκλογών και είναι πάνω από το 1/3 των ψηφισάντων, κυρίως νέοι ηλικιακά συνάδελφοι που δεν συμβιβάζονται με τη σύγχρονη δουλεία».

Ο Γ. Βασίλος στην παρέμβασή του μετέφερε πείρα από την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο του Φαρμάκου, τονίζοντας ότι «οι εργαζόμενοι του κλάδου βιώνουμε την εντατικοποίηση της δουλειάς, τα "ελαστικά" ωράρια, την εργολαβική εργασία, τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου και πληρωνόμαστε με μισθούς "παγωμένους" εδώ και πάνω από μια δεκαετία, οι οποίοι όλο και περισσότερο "ροκανίζονται" από την ακρίβεια και το αυξημένο κόστος που μας επιβάλλεται για τις βασικές ανάγκες μας, όπως Υγεία, Παιδεία, στέγη κ.ο.κ.».

Ο Π. Μηλιώνης σημείωσε ότι «στο πλαίσιο της γενικότερης επίθεσης που δεχόμαστε οι εργαζόμενοι, όλες οι κυβερνήσεις πήραν μαζί με όλα τα άλλα και μέτρα για την επέκταση των "ελαστικών" μορφών απασχόλησης, χωρίς κατοχυρωμένα δικαιώματα. Η ενοικιαζόμενη εργασία είναι πλέον καθεστώς στον κλάδο μας (...) Η περίοδος που συζητάμε σήμερα, δηλαδή λίγο μετά τα Χριστούγεννα και την περιβόητη Black Friday είναι μία περίοδος - "φωτιά" για τον κλάδο, με την εντατικοποίηση να χτυπάει "κόκκινο"». Κλείνοντας την παρέμβασή του ανέφερε ότι «όσο δυναμώνει το σωματείο μας τόσο μεγαλώνει και η ικανότητά του να διεκδικεί αυτά που πραγματικά μας αξίζουν, να στηρίζει τον κάθε συνάδελφο στον χώρο δουλειάς».

Ο Γ. Μπρανίκας, από την πλευρά του, αναφέρθηκε στην κατάσταση που βιώνουν καθημερινά οι εργαζόμενοι στον κλάδο του Επισιτισμού - Τουρισμού στη Θεσσαλονίκη λέγοντας τα εξής: «Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, οι διανομείς, οι σερβιτόροι, οι λαντζιέρες εργαζόμαστε οι περισσότεροι χωρίς ΣΣΕ, χωρίς ένσημα πολλοί από εμάς, απλήρωτοι, με εντατικές συνθήκες δουλειάς, μιας και η υποστελέχωση πόστων είναι επιλογή της εργοδοσίας. Εκτός από τις άθλιες συνθήκες δουλειάς έχουμε και την καθημερινότητα που μας τρώει, με τη δυσκολία στη μετακίνηση, την άθλια κατάσταση στην Υγεία, στα σχολεία των παιδιών μας κ.λπ.».

Η τελευταία παρέμβαση στην εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από τον Γ. Ανδρέου, ο οποίος τόνισε ότι «η τηλεργασία καταργεί κάθε διάκριση ανάμεσα στον εργάσιμο και στον μη εργάσιμο χρόνο, μιας και ο εργαζόμενος πλέον δεν χρειάζεται να είναι στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης για να δουλέψει μέσα στο ωράριο το οποίο έχει συμφωνήσει με τον εργοδότη, αρκεί μονάχα να έχει ένα laptop και πρόσβαση στο ίντερνετ για να μπορέσει να συνδεθεί και να εργαστεί».

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου