Δευτέρα 25 Μαρτίου 2024

ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ Με δολοφονικές επιθέσεις, πείνα και ισοπέδωση κλιμακώνεται η γενοκτονία του Παλαιστινιακού λα


Copyright 2024 The Associated

Με συνεχείς δολοφονικούς βομβαρδισμούς και επιθέσεις του ισραηλινού κατοχικού στρατού σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, με τα εντεινόμενα πλήγματα στη νότια πόλη Ράφα να προετοιμάζουν το έδαφος για τη γενικευμένη χερσαία επίθεση στην περιοχή, όπου έχουν εγκλωβιστεί πάνω από 1,5 εκατ. άμαχοι και εκτοπισμένοι, με πλήγματα σε προσφυγικούς καταυλισμούς, σε ήδη χτυπημένα νοσοκομεία, αλλά και με τη συστηματική παρεμπόδιση της εισόδου ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και συνεχή χτυπήματα σε σημεία διανομής της, αξιοποιώντας και την πείνα ως ένα ακόμα «όπλο», το ισραηλινό κράτος - δολοφόνος συνεχίζει τη γενοκτονία σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού.

Στις 168 μέρες των ισραηλινών επιθέσεων έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 32.070 Παλαιστίνιοι και άλλοι 74.298 έχουν τραυματιστεί, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή το υπουργείο Υγείας στη Γάζα. Μέσα στο τελευταίο 24ωρο σκοτώθηκαν 82 Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν 110.

Μαζί με τους δεκάδες χιλιάδες θανάτους από τα ισραηλινά πυρά καταγράφονται πλέον και θάνατοι Παλαιστινίων από την πείνα, ενώ σχεδόν καθημερινές είναι οι προειδοποιήσεις από υπηρεσίες του ΟΗΕ για τον κίνδυνο να πεθάνουν χιλιάδες άνθρωποι στη Γάζα από λιμό.

Μεταξύ άλλων, έκθεση του Ολοκληρωμένου Πλαισίου Ταξινόμησης της Επισιτιστικής Ασφάλειας (IPC) του ΟΗΕ αναφέρει ότι 1,1 εκατ. κάτοικοι της Γάζας αντιμετωπίζουν «καταστροφική πείνα» (δηλαδή περίπου ο μισός πληθυσμός) και ότι ο λιμός στη βόρεια Γάζα «θα εκδηλωθεί μέχρι τον Μάιο».



Copyright 2024 The Associated

Οι συνέπειες της έλλειψης τροφίμων και καθαρού νερού, αλλά και υπηρεσιών Υγείας, είναι δυσμενείς ιδιαίτερα για τα βρέφη και τα μικρά παιδιά.

Στις αρχές της βδομάδας η δρ Μάργκαρετ Χάρις, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τόνισε ότι αυξάνονται οι περιπτώσεις βρεφικής θνησιμότητας επειδή πολλά βρέφη γεννιούνται με χαμηλότερο βάρος από το φυσιολογικό, λόγω πείνας. Ανέφερε επίσης ότι έχουν χτυπηθεί μέσα σε ένα εξάμηνο πάνω από 410 νοσοκομεία, κλινικές και Κέντρα Υγείας, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 685 νεκρούς και 902 τραυματίες.

Ο δε επικεφαλής του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, Φ. Τουρκ, επεσήμανε ότι «η πείνα είναι αποτέλεσμα των εκτεταμένων περιορισμών που θέτει το Ισραήλ στην προώθηση και διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας και καταναλωτικών ειδών προς τη Λωρίδα της Γάζας». Πρόσθεσε πως πλέον πολλές οικογένειες σε απόγνωση αναγκάζονται να στέλνουν τα παιδιά ασυνόδευτα από τη βόρεια Γάζα στη νότια, με την ελπίδα ότι θα βρουν φαγητό και υποστήριξη...

Νέα πολιορκία του Νοσοκομείου «Αλ Σίφα»

Την Παρασκευή ο ισραηλινός κατοχικός στρατός συνέχισε για 5η μέρα τις επιθέσεις στο κτιριακό συγκρότημα του μεγαλύτερου νοσοκομείου της Πόλης της Γάζας, «Αλ Σίφα», στο οποίο είχαν καταφύγει χιλιάδες εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι.

Οι επιθέσεις του ισραηλινού στρατού έχουν προκαλέσει δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες συλληφθέντες, τους οποίους πρώτα εξαναγκάζει να γδυθούν και, με δεμένα χέρια και κλειστά μάτια, τους οδηγεί για «ανάκριση» με τη χρήση ξυλοδαρμών και ψυχολογικών βασανιστηρίων. Η ισραηλινή ηγεσία επιχείρησε τη νέα επίθεση κατά του νοσοκομείου λέγοντας ότι εκεί έχουν καταφύγει μαχητές της Χαμάς.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι απείλησαν να ανατινάξουν το νοσοκομείο, απαιτώντας την Πέμπτη να απομακρυνθούν άμεσα όσοι παραμένουν εγκλωβισμένοι εδώ και μια βδομάδα, δηλαδή χιλιάδες εκτοπισμένοι, ασθενείς, τραυματίες, υγειονομικοί.

Πολλοί ασθενείς έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους στο νοσοκομείο, όχι μόνο λόγω ισραηλινών πυρών αλλά και εξαιτίας του αποκλεισμού που έχει επιβάλει ο στρατός, προκαλώντας τραγικές ελλείψεις σε οξυγόνο, φάρμακα, ηλεκτρικό ρεύμα και είδη πρώτης ανάγκης.

Στο στόχαστρο οι εργαζόμενοι μεταφοράς βοήθειας

Παράλληλα, ο ισραηλινός κατοχικός στρατός σταθερά βάζει στο στόχαστρο δεκάδες εργάτες που συνοδεύουν τις αυτοκινητοπομπές και δουλεύουν στον τομέα διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο των παλαιστινιακών αρχών στη Γάζα, μόνο την τελευταία βδομάδα σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά πάνω από 100 εργάτες σε αποστολές διανομής βοήθειας και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν. Μέσα σε αυτό το διάστημα καταγράφηκαν τουλάχιστον 8 ισραηλινές επιθέσεις σε αυτοκινητοπομπές με βοήθεια.

Μαζί με το σφίξιμο της θηλιάς της πείνας, το Ισραήλ επιδιώκει να προωθήσει σχέδια για την «επόμενη μέρα» της κατοχής στη Λωρίδα της Γάζας, επιχειρώντας να επιβάλει έναν δικό του «μηχανισμό υπηρεσιών αρωγής». Επιχειρεί να παρακάμψει την Υπηρεσία Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) και τις παλαιστινιακές αρχές της Γάζας, ενώ αναζητεί «πρόθυμους» Παλαιστίνιους επιχειρηματίες και μεγάλες αστικές οικογένειες της Γάζας, που κρατούσαν αποστάσεις από τη Χαμάς.

Κατεχόμενη Δυτική Οχθη: Φονικές εισβολές και κατασχέσεις γης

Την ίδια ώρα εντείνεται η κατοχική βία κατά του Παλαιστινιακού λαού και στη Δυτική Οχθη.

Την Παρασκευή η κυβέρνηση Νετανιάχου ανακοίνωσε την κατάσχεση 8.000 στρεμμάτων παλαιστινιακής γης στην Κοιλάδα του Ιορδάνη (κοντά στον εποικισμό Yafit), για την ανέγερση νέων εποικισμών, βιομηχανικών πάρκων και επιχειρήσεων.

Η απόφαση προκάλεσε την οργή της Παλαιστινιακής Αρχής, η οποία σχολίασε μεταξύ άλλων ότι η σχετική ανακοίνωση έγινε την ίδια μέρα με την επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν στο Ισραήλ.

Ολη την προηγούμενη βδομάδα, εξάλλου, ο ισραηλινός κατοχικός στρατός κλιμάκωσε τις φονικές εισβολές σε πόλεις και περίχωρα της Δυτικής Οχθης, όπως η Τουλκαρέμ, η Ραμάλα, η Ναμπλούς κ.ά., προκαλώντας από την Τετάρτη μέχρι την Παρασκευή τον θάνατο τουλάχιστον 9 νεαρών Παλαιστινίων, αλλά και ενός 62χρονου από τη Χεβρώνα. Πραγματοποιήθηκαν επίσης δεκάδες συλλήψεις νεαρών Παλαιστινίων, μανάδων και παιδιών. Οι συλλήψεις Παλαιστινίων από τον περασμένο Οκτώβρη εκτιμάται ότι ξεπερνούν τις 7.500.


Δ. Ο.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου