Δευτέρα 26 Αυγούστου 2024

ΑΚΡΙΒΕΙΑ Γιγαντώνεται από την πολιτική στήριξης της καπιταλιστικής κερδοφορίας

 

Η άλλη όψη της πολιτικής στήριξης της καπιταλιστικής κερδοφορίας, της «απελευθέρωσης» - εμπορευματοποίησης μιας σειράς τομέων, της «εξωστρέφειας» της καπιταλιστικής οικονομίας, της εκτίναξης της έμμεσης φορολογίας για τα «ματωμένα πλεονάσματα», όπως και της διαμόρφωσης ζωνών με «τιμές Ευρώπης» λόγω της «μονοκαλλιέργειας» του τουρισμού είναι και η εκτίναξη της ακρίβειας, που συνεχίζει να τρέχει με σπασμένα φρένα.

Ολα αυτά δηλαδή τα οποία σε συνδυασμό με τους καθηλωμένους μισθούς και συντάξεις και τις «αυξήσεις» - κοροϊδία, που είναι πολύ πίσω ακόμα και από αυτόν τον πληθωρισμό, οδηγούν σε παραπέρα πετσόκομμα του πραγματικού λαϊκού εισοδήματος, το οποίο σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, μόνο το πρώτο εξάμηνο του χρόνου μειώθηκε παραπέρα κατά σχεδόν 2% (1,9%).

Θυμίζουμε πως τον Ιούλη - παρά τα κυβερνητικά παραμύθια περί «αποκλιμάκωσης των τιμών» που είχαν προηγηθεί για μια ακόμα φορά, ο πληθωρισμός έκανε και νέο άλμα κατά 2,7%. Ετσι, ο μέσος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή του δωδεκαμήνου Αυγούστου 2023 - Ιούλη 2024, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Αυγούστου 2022 - Ιούλη 2023, παρουσίασε αύξηση 2,8%.

Σε ό,τι αφορά τα τρόφιμα, πέραν του ελαιόλαδου με ανατίμηση 56,7% σε έναν χρόνο, αυξήσεις καταγράφηκαν στα δημητριακά (7,4%), στα ψάρια (8,4%) και στο μεταλλικό νερό/αναψυκτικά (8,6%). Μόνο μέσα σε έναν μήνα, Ιούνη - Ιούλη 2024, οι τιμές των δημητριακών για το πρωινό αυξήθηκαν 6%, το γάλα 2,1%, τα λαχανικά 6%, το γιαούρτι 2,1%, το χοιρινό 2% και το μοσχάρι 1,5%.

Στην εξίσωση μάλιστα σε ό,τι αφορά τις ανατιμήσεις μπήκε τον προηγούμενο μήνα και το φυσικό αέριο με αύξηση 23,4%. Ενώ οι αυξήσεις έφτασαν το 18,4% στα αεροπορικά εισιτήρια και το 12,6% στα ξενοδοχεία, αλλά και το 14% στα ασφάλιστρα υγείας, την ώρα που η πολιτική όλων διαδοχικά των κυβερνήσεων σε Υγεία και Ασφάλιση στέλνει όλο και περισσότερους στα νύχια των επιχειρηματικών ομίλων, βάζοντας όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Συνολικά τα στοιχεία και για το πρώτο εξάμηνο του 2024 αποτυπώνουν την «ψαλίδα» που ανοίγει διαρκώς ανάμεσα στις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και τη δυνατότητα αυτές να ικανοποιηθούν.

«Πρωταθλητές» στις αυξήσεις είναι τα εισιτήρια σε μουσεία, βιβλιοθήκες κ.λπ. κατά 97%, τα αεροπορικά εισιτήρια εξωτερικού κατά 66,9% και εισιτήρια εσωτερικού κατά 32,7%, το κόστος διανυκτέρευσης σε ξενοδοχεία, μοτέλ κ.λπ. κατά 30,8%, το κόστος της ιδιωτικής ασφάλισης κατά 14%.

Παράλληλα, η κυβέρνηση, με δύο διαδοχικές αποφάσεις, έχει προχωρήσει και στην αύξηση στην τιμή πώλησης σε 1.000 και πλέον φάρμακα, από 1% έως και 500%, με τον εκβιασμό ότι αν δεν ικανοποιηθεί το αίτημα των φαρμακοβιομηχάνων, θα αποσύρουν τα σκευάσματα από την ελληνική αγορά, επειδή δεν παίρνουν το κέρδος που θέλουν.

Ενώ γίνεται «προετοιμασία εδάφους» για νέες μεγάλες αυξήσεις από Σεπτέμβρη, λόγω των νέων μεγάλων αυξήσεων στο ρεύμα και πιθανόν και στα καύσιμα λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, στις οποίες η ελληνική κυβέρνηση είναι μπλεγμένη μέχρι τα μπούνια, κι ενώ την ίδια ώρα ανατιμήσεις προετοιμάζονται και σε μια σειρά από αγροτικά προϊόντα λόγω και των πρόσφατων καταστροφών στον Μαραθώνα από τις πυρκαγιές. Προς νέες μεγάλες αυξήσεις δείχνουν και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αποτυπώνοντας και νέο «άλμα» κατά 4,4% για τον Γενικό Δείκτη Τιμών Εισαγωγών στη Βιομηχανία, τον περασμένο μήνα, αύξηση που με μαθηματική ακρίβεια θα «μεταφραστεί» και σε νέες αυξήσεις σε είδη πρώτης ανάγκης για τα λαϊκά στρώματα.

Απέναντι σε όλα αυτά η κυβέρνηση συνεχίζει στον ίδιο ντορό αφήνοντας άθικτη την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, με ανακοινώσεις για παράταση των μέτρων - φιάσκο για τον δήθεν έλεγχο των τιμών, ανακοινώσεις για ένα ακόμα ...καλάθι - καπαμά, αυτήν τη φορά για τα σχολικά είδη που επί της ουσίας θα επιδοτεί με τα λεφτά του λαού πάλι τους τζίρους των μεγαλοεπιχειρηματιών, και «νουθεσίες» όπως αυτή του υπουργού Ανάπτυξης, Θεοδωρικάκου, για «να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια μείωσης του κέρδους στα σχολικά είδη», με τις οποίες γελάνε και τα τσιμέντα...

Συνολικά άλλωστε μέσα σε μια τριετία, από το 2020 ως το 2023, αγαθά και υπηρεσίες έχουν εκτιναχθεί κατά 18,24%, βυθίζοντας παραπέρα το λαϊκό εισόδημα στα τάρταρα. Κι αυτό βέβαια ως «μέσο όρο», αφού οι τιμές σε μια σειρά από βασικά είδη για το λαϊκό νοικοκυριό έχουν εκτιναχθεί πολύ παραπάνω. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, κατά σειρά κατάταξης τα αεροπορικά εισιτήρια εξωτερικού έχουν αυξηθεί κατά 151,94%, το ελαιόλαδο κατά 138,20%, τα αεροπορικά εισιτήρια εσωτερικού κατά 73,23%, ενώ το φυσικό αέριο κατά 57,36%.

«Είδη πολυτελείας» Ενέργεια και στέγη

Τη δική τους ξεχωριστή συμβολή στο τσάκισμα των οικογενειακών προϋπολογισμών έχουν οι τιμές Ενέργειας και στέγης.

Σε ό,τι αφορά την Ενέργεια, ενδεικτικά είναι τα στοιχεία που παρουσιάζονται το διάστημα αυτό: Για τον Ιούλη η μέση τιμή στις λιανικές τιμές πώλησης στην Ελλάδα έφτασε στα 22,51 λεπτά/KWh (από 21,23 λεπτά/KWh τον Ιούνη). Η αύξηση που καταγράφηκε τον Ιούλη ήταν της τάξης του 6%, η δεύτερη μεγαλύτερη σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με τη μέση τιμή χονδρικής να φτάνει τα 135,18 ευρώ ανά μεγαβατώρα (από 98,89 ευρώ τον Ιούνη) και τους «παρόχους» να βάζουν από πάνω κι ένα «καπέλο» 18% στις τιμές της λιανικής για τον Αύγουστο.

Την ίδια στιγμή, από τις πρώτες μέρες του Αυγούστου η χονδρική τιμή διαμορφώθηκε σε δυσθεώρητα επίπεδα, πάνω από τα 120 ευρώ/MWh, με την τάση μάλιστα να δείχνει προς περαιτέρω ενίσχυση προαναγγέλλοντας ότι τα χειρότερα είναι μπροστά και για τον Σεπτέμβρη.

«Παράγοντες της αγοράς» μάλιστα λένε με θράσος για την... επιβάρυνση από την έκτακτη φορολογία της κυβέρνησης στα υποτιθέμενα «ουρανοκατέβατα κέρδη», επιβεβαιώνοντας έτσι πως τα «σπασμένα» θα καταλήξουν πάλι στον λαό από την άλλη τσέπη. Θυμίζουμε εξάλλου ότι λίγες μόλις ώρες μετά την ψήφιση της κυβερνητικής τροπολογίας για την επιδότηση με 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα των λογαριασμών ρεύματος των νοικοκυριών, στο Χρηματιστήριο Ενέργειας η μέση Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) αυξήθηκε κατά... 20 ευρώ, από τα 108,8 ευρώ «αυτομάτως» στα 128,8 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με τους επιχειρηματικούς ομίλους να τα παίρνουν δηλαδή διπλά από την άλλη τσέπη. Ενώ ο φαύλος κύκλος κλείνει και με τις επιχειρήσεις που φορτώνουν το επιπλέον κόστος και του ρεύματος σε μια σειρά από προϊόντα.

Κάπως έτσι ο λαός βυθίζεται όλο και πιο μέσα και στην ενεργειακή φτώχεια: Πάνω από το 40% στην Ελλάδα δηλώνει ότι τον τελευταίο χρόνο άφησε 1 - 2 λογαριασμούς ρεύματος απλήρωτους, ενώ πάνω από το 25% δηλώνει ότι δεν μπορεί να ζεστάνει ή να δροσίσει επαρκώς το σπίτι του. Συνολικά οι οφειλές από απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ τον χρόνο, ενώ πάνω από 200.000 νοικοκυριά ζουν με την απειλή της διακοπής του ρεύματος πάνω απ' το κεφάλι τους.

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση κυβέρνηση και όμιλοι επιστρατεύουν το μαστίγιο: Ετσι, οι νομοθετικές ρυθμίσεις που ενσωμάτωσε το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος σε νομοσχέδιο τον περασμένο Απρίλη, αλλά και οι αλλαγές που προωθεί η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στον Κώδικα Προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, έχουν δημιουργήσει ένα ασφυκτικό πλαίσιο που θα οδηγεί πιο γρήγορα στη διακοπή της ηλεκτροδότησης, όπως έγινε και στην περίπτωση της Καλαμάτας που ανέδειξε ο «Ριζοσπάστης», όπου κόπηκε το ρεύμα για χρέη ούτε 500 ευρώ, εντείνοντας παραπέρα τους εκβιασμούς.

Τραγική είναι η κατάσταση και σε ό,τι αφορά τη στέγη, όπως καταγράφει και η έρευνα του «Ριζοσπάστη» στο σημερινό φύλλο. Ενδεικτικό είναι ότι το 74,6% των ενοικιαστών στην Ελλάδα δαπανά πάνω από το 40% του εισοδήματός του για το ενοίκιο, ενώ πάνω από 50% έχουν αυξηθεί κατά μέσο όρο τα ενοίκια τα τελευταία χρόνια.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση και τα «κοράκια» των funds και των τραπεζών «ακονίζουν» μαχαίρια και για έναν νέο γύρο χιλιάδων πλειστηριασμών με βάση τους νόμους της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, αφού ήδη για το β' εξάμηνο του χρόνου η σχετική λίστα περιλαμβάνει πάνω από 10.234 πλειστηριασμούς ακινήτων, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων αφορά περιουσία χρεωμένων, φτωχών, λαϊκών ανθρώπων που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν.

Επιχειρηματικοί όμιλοι: «Τινάζουν την μπάνκα» της κερδοφορίας για μια ακόμη χρονιά

Στην άλλη όψη του ίδιου νομίσματος, η ένταση της εκμετάλλευσης με βάση όλο το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο και τις λοιπές αντιλαϊκές «μεταρρυθμίσεις», ο πακτωλός «ζεστού» χρήματος, οι φοροαπαλλαγές και τα άλλα προνόμια οδηγούν τους επιχειρηματικούς ομίλους να σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, πηγαίνοντας ολοταχώς να σπάσουν και τον πήχη των 10 δισ. κερδών σε έναν χρόνο:

Μόνο το πρώτο 6μηνο του χρόνου οι τέσσερις «συστημικές» τράπεζες καταγράφουν αύξηση κερδών 25%, στα 2,3 δισ. ευρώ, πλησιάζοντας τον ετήσιο στόχο για 4,5 δισ.! Η Eurobank το πρώτο εξάμηνο κατέγραψε κέρδη 721 εκατ. (+5,4%), η Εθνική κέρδη 670 εκατ. (+26% ), η Alpha Bank κερδοφορία 322,5 εκατ. ευρώ (+6,5%) και τα κέρδη της Πειραιώς ανήλθαν στα 563 εκατ.

Χαρακτηριστική είναι και η σύνθεση των εσόδων των τραπεζών: Μόνο από τους τόκους, με τους οποίους έχουν γδάρει τους «οφειλέτες» ιδιαίτερα των στεγαστικών δανείων, οι τραπεζικοί όμιλοι έφαγαν πάνω από 4,1 δισ. ευρώ. Από τις προμήθειες με το «έτσι θέλω», πάνω από 1 δισ. Ενώ μείωσαν παραπέρα τα «κόκκινα» δάνεια, με το γνωστό πέρασμά τους στο «άλλο τους μισό», τα funds, που εντείνουν τους πλειστηριασμούς και τους εκβιασμούς σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.

Οι ενεργειακοί όμιλοι, μόνο το πρώτο εξάμηνο του έτους, είχαν κέρδη πάνω από 770 εκατομμύρια ευρώ, την ώρα που στα λαϊκά σπίτια κόβουν πλέον το ρεύμα για 50 ευρώ «χρέη»! Συγκεκριμένα, τα κέρδη για τους ομίλους έφτασαν για τη «Mytilineos» τα 184 εκατ. ευρώ, για τη ΔΕΗ τα 459 εκατ. ευρώ, τη «Motor Oil Hellas» τα 49 εκατ. ευρώ, τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ τα 81,7 εκατ. ευρώ. Αποκαλυπτικά και τα στοιχεία που παρουσίασε προ ημερών η ΔΕΗ: Το α' εξάμηνο του 2024 τα προσαρμοσμένα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε 927 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 57% σε σχέση με το α' εξάμηνο του 2023, ενώ σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας πηγαίνει ολοταχώς για τον στόχο των 1,9 δισ. ευρώ για φέτος. Για να καταλάβει κανείς το τρελό πάρτι κερδοφορίας στις πλάτες του λαού, αξίζει να σημειωθεί πως τα κέρδη EBITDA για τη ΔΕΗ μόλις πριν από δύο χρόνια, το 2022, ήταν «μόλις» 264 εκατομμύρια. Κάπως έτσι, μόνο το α' εξάμηνο του έτους και μόνο για τη ΔΕΗ τα καθαρά κέρδη της εκτινάχθηκαν κατά 271% σε σχέση με πέρυσι!

Στις τηλεπικοινωνίες μόνο για έναν όμιλο, αυτόν του ΟΤΕ, τα προσαρμοσμένα κέρδη έφτασαν το πρώτο εξάμηνο του 2024 τα 283 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 5,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Ο κύκλος εργασιών του ομίλου κατέγραψε επίσης άνοδο, φτάνοντας τα 1,788 δισ. ευρώ, αυξημένος κατά 7,9% σε ετήσια βάση.

Οι εφοπλιστές έχουν «σκάσει» από τα κέρδη, με φόντο και την εκτόξευση των τιμών της Ενέργειας, ως αποτέλεσμα και του ιμπεριαλιστικού πολέμου: Οι εταιρείες που ελέγχονται από Ελληνες εφοπλιστές έχουν παραγγείλει τα τελευταία δύο χρόνια (Γενάρης 2022 - Μάρτης 2024) καινούργια πλοία συνολικής αξίας σχεδόν 200 δισ. δολαρίων σύμφωνα με το «Forbes».

Οι τουριστικοί όμιλοι αναμένουν και νέο άλμα κερδών, ξεζουμίζοντας άγρια τους ξενοδοχοϋπάλληλους και παίρνοντας βέβαια τη μερίδα του λέοντος των εσόδων από τον τουρισμό που το πρώτο εξάμηνο του χρόνου έφτασαν τα 6,921 δισ. ευρώ, πηγαίνοντας ολοταχώς και για νέο ρεκόρ εισπράξεων, πάνω από τα περσινά των 20,5 δισ. ευρώ.

(Αναδημοσίευση από τον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου»)

 

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου