Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024

Κατά ριπάς

 

«Κατά ριπάς» βάλλει η κυβέρνηση τις τελευταίες 10 μέρες, επιβάλλοντας και εξαγγέλλοντας χαράτσια πάνω στα χαράτσια στη «δημόσια» Υγεία. Πρώτον, ανακοίνωσε τον τιμοκατάλογο της ντροπής για τα «νόμιμα φακελάκια» των απογευματινών χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία, με την ταρίφα να ξεκινά από 300 ευρώ και να φτάνει τα 2.000 ευρώ. Δεύτερον, ήρθαν οι ανατιμήσεις σε εκατοντάδες σκευάσματα γενόσημων φαρμάκων που επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τις τσέπες των ασθενών, ώστε να χρηματοδοτούνται έμμεσα οι φαρμακοβιομηχανίες. Και τρίτον, ήρθαν οι εξαγγελίες για χαράτσι 1 έως 3 ευρώ στους ασθενείς για κάθε παραπεμπτικό σε εξετάσεις, ώστε πάλι να χρηματοδοτούνται έμμεσα οι διαγνωστικοί επιχειρηματικοί όμιλοι. Οπως έλεγε άλλωστε ο υπουργός Υγείας Αδ. Γεωργιάδης σε συνέντευξή του την περασμένη Πέμπτη, «δωρεάν Υγεία δεν υπάρχει», «τίποτα δεν είναι τσάμπα». Με άλλα λόγια, οι ασθενείς βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για όλο και πιο υποβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας, ενώ οι επιχειρηματικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στον κλάδο κερδίζουν όλο και περισσότερα. Απέναντι σε αυτήν την αθλιότητα βρέθηκαν στους δρόμους οι υγειονομικοί την περασμένη Πέμπτη, ενώ ετοιμάζονται για τη νέα πανεργατική απεργία την Τετάρτη 28 Φλεβάρη. Γιατί απέναντι στη βαρβαρότητα ένα «όπλο» έχουν: Τον αγώνα τους μαζί με όλο τον λαό για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, για να μην εξαρτάται η υγεία από την τσέπη του καθενός.

Στο ίδιο κάδρο

Ενώ το ΠΑΣΟΚ έχει ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ των «μη κρατικών» πανεπιστημίων, και ενώ στελέχη του είναι οι συνταγματολόγοι που γνωμοδότησαν στην κυβέρνηση για την «παράκαμψη» του άρθρου 16 διά της ερμηνείας του, τώρα που βλέπει τη νεολαία να μην το βάζει κάτω και να απαιτεί με μαζικούς αγώνες την απόσυρση του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, προσπαθεί άρον άρον να βγει από το «κάδρο». Γι' αυτό ο πρόεδρός του δηλώνει στο «παρά πέντε» ότι δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο. Οχι βέβαια επειδή διαφωνεί με τα ιδιωτικά, αλλά επειδή - όπως λέει - το νομοσχέδιο δεν διασφαλίζει τον «μη κερδοσκοπικό» χαρακτήρα (δηλαδή τα κέρδη τους να επανεπενδύονται στο ιδιωτικό πανεπιστήμιο), ενώ δεν προβλέπει και ...γεωγραφική διασπορά πέραν του Λεκανοπεδίου! Λες και αλλάζει κάτι για τους χιλιάδες φοιτητές αν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια βαφτίσουν τα κέρδη τους «κεφάλαια προς επανεπένδυση», ή αν ξεζουμίζουν τους φοιτητές - πελάτες στην επαρχία και όχι μόνο στην Αθήνα! Στις μπαγαποντιές του ΠΑΣΟΚ δεν «μασάνε» οι φοιτητές. Μαζί με την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ (βουλευτές του οποίου τη μία ζητάνε δίδακτρα στα δημόσια πανεπιστήμια και την άλλη δηλώνουν ότι «δεν είναι ταμπού» η αναθεώρηση του άρθρου 16) μοιράζονται τις ευθύνες για το έγκλημα που σχεδιάζεται στις πλάτες φοιτητών και μαθητών. Και να είναι σίγουροι ότι μέσα και έξω από τα πανεπιστήμια θα πάρουν την απάντηση που τους πρέπει...


Προτεραιότητες

«Η καινοτομία και η επιχειρηματικότητα είναι το κομμάτι που εστιάζουμε, γιατί είχαμε πολύ κακό σκορ την προηγούμενη φορά». Η δήλωση αυτή έγινε από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας (στηρίζεται από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) κατά την παρουσίαση του νέου προγράμματος ΕΣΠΑ «Θεσσαλία 2021-2027». Την ώρα που στην περιοχή χιλιάδες πλημμυροπαθείς προσπαθούν να ορθοποδήσουν, αφού ακόμα και τα στοιχειώδη μέτρα ανακούφισης καθυστερούν, οι προτεραιότητες της περιφερειακής αρχής και της κυβέρνησης δεν είναι η αποκατάσταση και προστασία των πλημμυροπαθών, αλλά η χρηματοδότηση (με χρήματα που προέρχονται από τη φοροληστεία του ελληνικού και των άλλων λαών) των επενδυτικών σχεδίων στις ΑΠΕ και συνολικά στην «πράσινη μετάβαση», στον Τουρισμό, στον κατασκευαστικό τομέα, στην ιδιωτική Υγεία, στον αγροτοδιατροφικό τομέα κ.α. Στον αντίποδα, όσα έργα αφορούν ακόμα και στοιχειώδεις λαϊκές ανάγκες - αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά, αντιπυρικά κ.ά. - είτε «βαλτώνουν», είτε γίνονται αποσπασματικά, ενώ δεν θεωρούνται «επιλέξιμα» από την ΕΕ και το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα - ΕΣΠΑ. Με αυτές τις προτεραιότητες, με την πολιτική που υπηρετεί τα κέρδη των λίγων πρέπει να συγκρουστεί ο λαός της Θεσσαλίας, διεκδικώντας 100% αποζημίωση για τις καταστροφές, γρήγορη και πλήρη αποκατάσταση της περιουσίας του, ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική προστασία με χρηματοδότηση όλων των αναγκαίων υποδομών από το κράτος. Για όλα αυτά δηλαδή που συνοψίζει το σύνθημα και της πανεργατικής απεργίας την Τετάρτη 28/2, «`Η τα κέρδη τους ή οι ζωές μας»!


Ενταφιασμός

Διαιώνιση της κατοχής και ενταφιασμός κάθε ελπίδας του Παλαιστινιακού λαού να αποκτήσει πατρίδα είναι το σχέδιο που παρουσίασε η κυβέρνηση του Ισραήλ για την επόμενη μέρα στη Γάζα και στη Δυτική Οχθη. Ολόκληρη η περιοχή δυτικά του Ιορδάνη θα βρίσκεται υπό τον έλεγχο ασφαλείας των Ισραηλινών, και χωρίς να υπάρξει καμιά αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους, το Ισραήλ θα διαπραγματεύεται διμερώς με τους Παλαιστίνιους, έχοντας την κάννη κολλημένη στον κρόταφό τους. Με το σχέδιο αυτό, το κράτος - δολοφόνος περνάει στο επόμενο στάδιο του πολέμου που διεξάγει από τον περασμένο Οκτώβρη, κατασφάζοντας τον Παλαιστινιακό λαό και εκτοπίζοντας εκατομμύρια από τις εστίες τους, για να διευκολυνθεί ο απόλυτος έλεγχος της περιοχής. Φυσικά, κανείς δεν αναρωτιέται ποιος «ζεσταίνει την πλάτη» του Ισραήλ για να προωθεί ξεδιάντροπα τέτοια σχέδια. Είναι οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, ανάμεσά τους και η ελληνική κυβέρνηση, που συνυπογράφουν την καταδίκη του Παλαιστινιακού λαού, αναγνωρίζοντας το «δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα», που σημαίνει στην κατοχή και την εξόντωση των Παλαιστινίων.

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου