Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να καταστρέψει την πορεία της αμερικανικής και παγκόσμιας οικονομίας. Ούτε ο Μινχάουζεν δεν θα το έγραφε .

Σενάρια εξόδου από την Ευρωζώνη στα ΜΜΕ των ΗΠΑ. Ανησυχίες για τις μετεκλογικές

πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις


Οι πολιτικές εξελίξεις μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου τροφοδοτούν νέα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, πολλά από τα οποία φιλοξενούνται σε αμερικανικά ΜΜΕ.

Η «Ουάσιγκτον Ποστ» αναφέρει ότι υπάρχει πλέον ανοικτό το ενδεχόμενο για να βγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη, με όλες τις οδυνηρές συνέπειες που θα είχε για το κοινό νόμισμα, αλλά και την πορεία της αμερικανικής και παγκόσμιας οικονομίας. Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, απαιτήθηκαν πολλοί μήνες διαπραγματεύσεων για τη διαμόρφωση του σχεδίου διάσωσης για την Ελλάδα, αλλά χρειάσθηκαν μόλις 12 ώρες εκλογικής διαδικασίας για να τιναχθεί η συμφωνία στον αέρα, επαναφέροντας τον κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Μεταξύ άλλων, υποστηρίζεται ότι οι Έλληνες περιόρισαν την επιρροή των δύο κομμάτων που στήριξαν το μνημόνιο. Οι περισσότεροι πολιτικοί και αναλυτές προσβλέπουν στην αποτυχία των προσπαθειών για σχηματισμό κυβέρνησης και στη διενέργεια νέων εκλογών τον Ιούνιο. Οι ξένοι ηγέτες ωστόσο δεν άφησαν χθες πολλά περιθώρια αλλαγής του εφαρμοζόμενου προγράμματος λιτότητας, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, καθώς η Γερμανίδα καγκελάριος, 'Αγκελα Μέρκελ, επανέλαβε την εμμονή της στο πρόγραμμα σταθεροποίησης, ενώ ο Αυστριακός καγκελάριος, Werner Faymann, επανέφερε το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.


Η «Νιου Γιορκ Τάιμς» υπογραμμίζει ότι «η προοπτική αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη αυξάνεται ολοένα και περισσότερο». Σύμφωνα με τη νεοϋορκέζικη εφημερίδα, πολλοί αναλυτές δηλώνουν ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αναδυθεί από την τρέχουσα κρίση με μια κυβέρνηση ικανή ή πρόθυμη να εφαρμόσει τις εντολές των διεθνών δανειστών της για αυστηρές περικοπές, γεγονός που θα έχει επιπτώσεις πολύ ευρύτερες από τα εθνικά όρια της χώρας.

Άλλες χώρες, τονίζεται χαρακτηριστικά, που έχουν δανείσει απευθείας την Ελλάδα, όπως η Ισπανία, θα αντιμετωπίσουν ενδεχομένως μεγάλες απώλειες, δεδομένου ότι ένα χρηματοπιστωτικό γεγονός στην Ελλάδα θα καταστήσει τους επενδυτές ακόμη πιο επιφυλακτικούς να συνεχίσουν το δανεισμό προς την ισπανική κυβέρνηση. Εκτός αυτού, σημειώνεται στη σχετική ανταπόκριση, οικονομικοί αναλυτές ανησυχούν ότι μια ελληνική χρεοκοπία μπορεί να βλάψει τη Γερμανία και τη Γαλλία, χώρες οι οποίες μέχρι στιγμής δεν θεωρούνται ότι βρίσκονται σε επισφαλή θέση.

Σε άλλο κείμενο στην ίδια εφημερίδα, προβάλλεται η άποψη ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων επιθυμεί να παραμείνει η χώρα εντός ευρωζώνης, ωστόσο σύμφωνα με τον Kenneth S. Rogoff, καθηγητή οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ, «δεν είναι σαφές πως οι Έλληνες μπορούν να παραμείνουν εντός Ευρωζώνης επί μακρόχρονη περίοδο».

«Μια ελληνική έξοδος από το ευρώ θα υπογράμμιζε ότι δεν υφίσταται μακροπρόθεσμο σχέδιο για την Ευρώπη και θα μπορούσε να οδηγήσει σ' ένα χαοτικό τέλος για το υπόλοιπο της ευρωζώνης» δήλωσε ο κ. Rogoff, προσθέτοντας ότι «με ένα αντιμνημονιακό πλήθος να κυριαρχεί στην ελληνική Βουλή, ορισμένοι επενδυτές θεωρούν ότι είναι απλώς ζήτημα χρόνου να αθετήσει η χώρα τις υποσχέσεις της προηγούμενης κυβέρνησης για μεγάλες περικοπές στις δαπάνες και για υψηλότερους φόρους».

Η «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» αναφέρει ότι οι δραματικές εξελίξεις στην ελληνική πρωτεύουσα πραγματοποιήθηκαν την επαύριον των γενικευμένων αλλαγών στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή, όταν οι ψηφοφόροι κουρασμένοι από τα μέτρα λιτότητας σε Γαλλία, Ελλάδα και άλλες χώρες, αντέδρασαν στους καθιερωμένους πολιτικούς ηγέτες τους.

Όπως σημειώνεται, η υπομονή των Ευρωπαίων έναντι της Ελλάδας αρχίζει να εξαντλείται και ένας ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός Ευρωπαίων διαμορφωτών πολιτικής αρχίζει να συντάσσεται με την άποψη οικονομολόγων του ιδιωτικού τομέα, που δηλώνουν ότι μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν θα προκαλέσει γενικότερη καταστροφή.

2 σχόλια:

  1. όλα αυτά εμείς;;;;τι λες βρε παιδί μου.
    τελικά είναι πολλά τα λεφτά Άρη....που φάγανε εννοώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έπεσες και εσύ από τα σύννεφα με την δύναμη της ψωροκώσταινας.

      Διαγραφή