Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ: ΥΨΩΣΑΝ ΤΕΙΧΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΥΨΟΥΝ ΤΙΣ ΠΑΡΑΓΚΟΥΠΟΛΕΙΣ

Έκρυψαν τη φτώχεια των παραγκουπόλεων, για να μπορέσουν να συζητήσουν πιο άνετα γι' αυτή!
Κύμα επικρίσεων δέχεται η κυβέρνηση των Φιλιππίνων για το προσωρινό τείχος που ύψωσε προκειμένου να κρύψει τις παραγκουπόλεις κοντά στο σημείο διεξαγωγής διεθνούς διάσκεψης με αντικείμενο τη μείωση της φτώχειας στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.

Το τείχος υψώθηκε σε μια γέφυρα από το αεροδρόμιο ως το συνεδριακό κέντρο κρύβοντας τους χιλιάδες κατοίκους των παραγκουπόλεων από τη θέα των εκατοντάδων αντιπροσώπων της ετήσιας συνόδου του διοικητικού συμβουλίου της Ασιατικής Τράπεζας Ανάπτυξης (Asian Development Bank, ADB).

«Αποκλείοντας τις οικογένειες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες πίσω από έναν φράκτη, η κυβέρνηση των Φιλιππίνων στέλνει το μήνυμα ότι η ακραία φτώχεια μπορεί απλά να αγνοηθεί» δήλωσε η Τζέσικα Εβανς, στέλεχος στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) που επίσης λαμβάνει μέρος στη σύνοδο.

Εκατοντάδες εργαζόμενοι και μέλη συνδικάτων πραγματοποίησαν πορεία με κατάληξη τον χώρο έξω από το συνεδριακό κέντρο, καταγγέλλοντας κυβερνητικές πολιτικές οι οποίες είναι εναντίον των φτωχών.

Ο υπουργός Επικοινωνιών της κυβέρνησης Ρίκι Καραντάνγκ ισχυρίστηκε ότι η ύψωση του τείχους αποτελεί ένα «ζήτημα αστικού σχεδιασμού και αισθητικής, όχι ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

«Παραδεχόμαστε ότι υπάρχουν ορισμένα τμήματα της πόλης για τα οποία είμαστε λιγότερο υπερήφανοι να δείχνουμε σε επισκέπτες» ανέφερε. «Είναι φυσικό όταν επισκέπτες έρχονται στο σπίτι σου να συγυρίζεις. Απλώς προσπαθούμε να προβάλλουμε το καλύτερό μας πρόσωπο» συνέχισε.

Ο Καραντάνγκ προσέθεσε ότι η μείωση της φτώχειας αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση των Φιλιππίνων, η οποία έχει κατανείμει 39 δισ. πέσος (917 εκατ. δολάρια) σε ένα πρόγραμμα που προβλέπει την παροχή χρηματικής βοήθειας σε τρία εκατομμύρια φτωχές οικογένειες στη χώρα.

Η ADB ανέφερε ότι είναι βέβαιη πως η κυβέρνηση των Φιλιππίνων δεν έχει την πρόθεση να καλύψει πρόχειρα το ζήτημα της φτώχειας στη χώρα.

«Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση έχει τοποθετήσει το ζήτημα της μείωσης της φτώχειας στο επίκεντρο της πολιτικής της για την ανάπτυξη και αυξάνει τις δαπάνες της στον προϋπολογισμό για την κοινωνική προστασία και την ανάπτυξη του ανθρώπινου κεφαλαίου»
δήλωσε η Αν Κουόν, εκπρόσωπος της ADB.

Η Γκούντρουν Κοπ, αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ADB, επισήμανε ότι μπορούσε να δει τις παραγκουπόλεις στη Μανίλα όταν έφθασε για τη σύνοδο.

«Το κύριο ζήτημα είναι ότι η μείωση του επιπέδου της φτώχειας αποτελεί τεράστιο θέμα και θα τεθεί σε συζήτηση στη διάρκεια αυτής της συνόδου της ADB, η οποία είναι πολύ σημαντική» δήλωσε η Κοπ, η οποία είναι επίσης συνεργάτις του υπουργού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.

Εκτιμάται ότι το 30% των 94 εκατ. πολιτών στις Φιλιππίνες και σχεδόν 1,8 δισ. άνθρωποι στην περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού ζουν με λιγότερο από 1,25 δολάριο την ημέρα.
πηγή: apospasma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου