Πέμπτη, 4 Οκτωβρίου 2012

Η «μεταμόρφωση» του Αντώνη Σαμαρά

Αιφνιδίασε ευχάριστα την Ευρώπη, γράφει η Wall Street Journal
Εκφραστής των τοκογλύφων και με την βούλα των αγορών τώρα. Για όσους έχουν αυταπάτες.
 

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς διανύει μια από τις μεγαλύτερες μεταμορφώσεις της μακράς πολιτικής ζωής του, γράφει η σημερινή Wall Street Journal. Η εφημερίδα τονίζει ότι από αντίπαλος του σχεδίου διάσωσης, έγινε ως ο κατάλληλος άνθρωπος για να κερδίσει η Ελλάδα την παραμονή της στο ευρώ.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι από την ανάληψη των καθηκόντων του, τον Ιούνιο, ο κ. Σαμαράς, αγωνίζεται να κλείσει το πακέτο περικοπών για να ικανοποιήσει τους διεθνείς δανειστές, παρά τις αντιδράσεις στους δρόμους της Αθήνας.

Κατά την εφημερίδα μέχρι στιγμή έχει κερδίσει την επιφυλακτική στήριξη από άλλες χώρες, αλλά σύντομα αυτό θα μπορούσε να αλλάξει. Και για να γίνει αυτό θα πρέπει να αποτύχει να κλείσει το πακέτο.

Αξιωματούχος της Ευρωπαϊκή Επιτροπής περιγράφει τον Έλληνα πρωθυπουργό ως εξαιρετικά σκληρό και τονίζει ότι για τους Ευρωπαίους «είναι το καλύτερο λιμάνι που έχουμε σε αυτή τη θύελλα, αλλά αυτό δεν λέει και πολλά καθώς υπάρχει δυσπιστία αυτή τη στιγμή».

Το δημοσίευμα αναφέρεται στην στάση του Αντώνη Σαμαρά στο πρώτο μνημόνιο, αλλά και στην κόντρα που είχε με την Α. Μέρκελ, τονίζοντας ότι κέρδισε τη φήμη του... ταραχοποιού, ωστόσο μετά την εκλογή του επέμεινε ότι η Ελλάδα πρέπει να πιει το πικρό φάρμακο που της δίνουν.

Αυτές οι κινήσεις προκάλεσαν την επαναξιολόγηση του από τους Ευρωπαίους. Μάλιστα ο κ. Σαμαράς και οι σύμβουλοί του έκαναν καλή εντύπωση όταν επισκέφθηκαν το Βερολίνο τον Αύγουστο.

Η εφημερίδα αναφέρει ακόμη πως ο πρωθυπουργός, μπροστά στο αδιέξοδο με την τρόικα τηλεφώνησε στην Α. Μέρκελ ζητώντας της βοήθεια, όμως η ίδια τους είπε ότι πρέπει να καταλήξει σε συμφωνία με την τρόικα.

Στο Βερολίνο αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να είναι υπερβολικά σίγουρη ότι θα πάρει την επόμενη δόση...

Στην Ευρώπη, τουλάχιστον για τώρα, το αστέρι του κ. Σαμαρά έχει λάμψη καθώς αξιωματούχος τον περιγράφει ως «ως μια μεγάλη θετική έκπληξη. Είναι κάποιος με τον οποίο μπορούμε να έχουν συνεργασία την οποία ειλικρινά δεν περιμέναμε».

Οι Γερμανοί θέλουν την απευθείας διοίκηση της χώρας

Η τελική λύση που ετοιμάζουν για την Ελλάδα θα σηματοδοτήσει μια νέα, εθνικά επώδυνη περίοδο για τη χώρα.
Είναι θέμα λίγων εβδομάδων οι εκβιασμοί και οι απειλές να επανέλθουν στο προσκήνιο, με μεγάλο πρωταγωνιστή και πάλι το Βερολίνο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του περιοδικού «Επίκαιρα», μόλις ψηφιστούν τα νέα μέτρα και ξεκινήσει η εφαρμογή τους, στο επίκεντρο της νέας επίθεσης θα βρεθεί η λεγόμενη «τελική λύση» για τη χώρα μας, δεδομένου ότι κατά κοινή ομολογία το πρόγραμμα που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει την κρίση, αλλά οδηγεί τη χώρα στην αποσάθρωση.

Ήδη, όπως αναφέρεται στα «Επίκαιρα», κορυφαίοι παράγοντες της Γερμανίας, όπως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ο πρόεδρος των Γερμανών βιομηχάνων, Χανς Πέτερ Κάιτελ, το Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου του Κιέλου αλλά και η ίδια η Άνγκελα Μέρκελ, προϊδεάζουν ότι η τελική λύση θα είναι η μετατροπή της χώρας όχι απλά σε Ειδική Οικονομική Ζώνη, αλλά και σε διοικητικό προτεκτοράτο της Γερμανίας.

Αν και αποφεύγουν να δηλώσουν ότι επιδιώκουν τη μετατροπή της Ελλάδας σε γερμανικό προτεκτοράτο, για να μην ξεσηκωθεί θύελλα αντιδράσεων, ωστόσο στο σύνολό τους οι Γερμανοί αξιωματούχοι κάνουν λόγο για Ευρωπαίους που θα αναλάβουν την καθοδήγηση της χώρας.

«Στο στόχαστρο»

Ο Μάρτιν Σουλτς, σε πολλές, επαναλαμβανόμενες δηλώσεις του, αναφερόμενος στην Ελλάδα κάνει λόγο για «μια ασυνήθιστη χώρα», που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με συνηθισμένο τρόπο και τονίζει απροκάλυπτα ότι την ευθύνη πρέπει να την αναλάβουν «Ευρωπαίοι», δηλαδή Γερμανοί.

Οι δηλώσεις Σουλτς, σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού, προκάλεσαν ιδιαίτερη ένταση και κατά τη συνάντησή του με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, την προηγούμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες.

Ο ρόλος Ράιχενμπαχ

Εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο, και μάλιστα με απόφαση Συνόδου Κορυφής, η Μέρκελ επέβαλε τον Χορστ Ράιχενμπαχ στην Ελλάδα, σε μια προσπάθεια επιτήρησης της χώρας.

Στόχος του Γερμανού τεχνοκράτη, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι να συμβάλει στην ανασυγκρότηση του ελληνικού κράτους στον τομέα των μεταρρυθμίσεων, ώστε αυτό να καταστεί παραγωγικό και αποτελεσματικό.

Όπως αναφέρεται μάλιστα στο δημοσίευμα, ο Ράιχενμπαχ προετοιμάζει το έδαφος, όπως και ο Γερμανός υφυπουργός, Χανς Γιόακιμ Φούχτελ, για την «τελική λύση», την απόλυτη, δηλαδή, χειραγώγηση για να εξυπηρετηθούν τα πολιτικά και οικονομικά σχέδια του Βερολίνου.

Προς την ίδια κατεύθυνση, και μάλιστα με επιστημονικό τρόπο, κινείται μελέτη του Πανεπιστημίου του Κιέλου, το οποίο πολλές φορές λειτουργεί και ως σύμβουλος της κυβέρνησης Μέρκελ.

Η πολιτική λύση

Στη γραμμή αυτή κινούνται πλέον πολλοί μέσα στο γερμανικό πολιτικό σύστημα, ενώ όλα δείχνουν ότι η συγκεκριμένη υπόθεση θα αναδειχθεί ίσως στην κορυφαία σύγκρουση εντός της χώρας από τις πολιτικές δυνάμεις.

Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα και οι χειρισμοί που γίνονται τόσο στο ευρωπαϊκό πλαίσιο όσο και από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην όξυνση της κρίσης, στην αποσάθρωση του κράτους, στην αδυναμία διοίκησης ενός δημόσιου τομέα που απλά ούτως ή άλλως δεν λειτουργεί.

Το ελληνικό κράτος δεν θα μπορεί, βάσει σχεδίου, να εξυπηρετήσει βασικές ανάγκες των πολιτών του, ώστε από θέση πλήρους αδυναμίας θα παραδοθεί στις ορέξεις των Γερμανών.

Μήπως γι' αυτό περνάμε όλα αυτά?
πηγή:newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου