Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Ερώτηση για την άδεια καύσης απορριμμάτων στην τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ



 

Ερώτηση σχετικά με την επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον άδεια που δόθηκε στην τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ, για καύση απορριμμάτων και «εναλλακτικών» καυσίμων, κατέθεσαν προς τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής οι βουλευτές του ΚΚΕ Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου.
Αναλυτικά η Ερώτηση:
«Θέμα: Επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον η αδειοδότηση, για καύση απορριμμάτων και «εναλλακτικών» καυσίμων, στη τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ.
Πριν τέσσερα χρόνια ο ξεσηκωμός όλων των κατοίκων των βορειοδυτικών συνοικιών της Θεσσαλονίκης ενάντια στην αδειοδότηση της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ για καύση αποβλήτων, έβαλε τότε φρένο στα, επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, σχέδια της επιχείρησης.
Πριν όμως ένα περίπου μήνα η συγκυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, μέσω του ΥΠΕΚΑ, ενέκρινε την τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων της λειτουργίας του ΤΙΤΑΝ και του έδωσε άδεια καύσης απορριμμάτων και «εναλλακτικών καυσίμων».
Με την πρόσφατη αυτή τροποποίηση της ΑΕΠΟ όχι μόνο δεν προωθείται η ανακύκλωση αλλά, αντίθετα, μπαίνει μια βαριά ταφόπλακα πάνω της. Συγκεκριμένα, υλικά που ανακτώνται στα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ), με βασικότερα το «Χαρτί - Χαρτόνι» και τα «Πλαστικά», αντί να αξιοποιηθούν ως πρώτη ύλη για την κατασκευή άλλων υλικών (αυτό άλλωστε σημαίνει ανακύκλωση), οδηγούνται σε ενεργειακή καύση!
Η ΑΕΠΟ δεν εντοπίζεται μόνο στην καύση «υπολειμμάτων ανακύκλωσης συσκευασιών», όπως αναφέρει στη σελ. 8, αλλά συμπεριλαμβάνει και τα ανακτώμενα υλικά. Και, μάλιστα, όχι μόνο αυτά που προέρχονται από την κατεργασία «συσκευασιών», αλλά και των σύμμεικτων εν γένει αποβλήτων, καθώς η αναφορά στα ΚΔΑΥ (αυτά «παράγουν» υπολείμματα συσκευασιών) τίθεται ενδεικτικά και όχι περιοριστικά.
Όσο για την καθησυχαστική διαβεβαίωση, που περιέχεται στην ΑΕΠΟ, για υποκατάσταση μικρού μόνο μέρους των συμβατικών καυσίμων, αυτή είναι εξόφθαλμα παραπλανητική, αφού η δυναμικότητα τροφοδοσίας της συγκεκριμένης μονάδας με τα πιο πάνω απόβλητα ορίζεται στους 10 τον/ώρα, δηλαδή 240 τον/ημ.
Όσον δε αφορά την περίπτωση καύσης των επικινδύνων αποβλήτων η ΑΕΠΟ απαλλάσσει την τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ από κάθε ευθύνη περιορίζοντας αυτήν στον παραγωγό του «παρεισφρήσαντος» επικίνδυνου αποβλήτου.
Να σημειωθεί επίσης ότι πρόσφατες επιστημονικές εργασίες, αποδεικνύουν, πως κατά την καύση του RDF και SRF (με αυτά, κυρίως, τα απόβλητα προβλέπεται να τροφοδοτείται η μονάδα) καθώς και άλλων αποβλήτων, εκλύονται στην ατμόσφαιρα τόσο ποσότητες πτητικών βαρέων μετάλλων, υδραργύρου, μολύβδου, καδμίου, όσο και επικίνδυνων οργανικών διοξινών.
Ταυτόχρονα προχωρούν οι εργασίες κατασκευής του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων Βορειοδυτικού τομέα στην περιοχή της Ευκαρπίας Θεσσαλονίκης, η οποία είναι ήδη βεβαρημένη περιβαλλοντικά, λόγω των πολλών βιομηχανικών δραστηριοτήτων που ρυπαίνουν το περιβάλλον, ενώ μετρήσεις έχουν δείξει ότι η περιοχή υπερβαίνει τα όρια ασφάλειας αερίων σωματιδίων ΠΜ 10, πενήντα φορές το χρόνο.
Η «αναβάθμιση», από την ΕΕ και την κυβέρνηση, της επικίνδυνης για την υγεία, με όλα τα υπάρχοντα δεδομένα, καύσης αποβλήτων από μέθοδο διάθεσης σε μέθοδο ενεργειακής αξιοποίησης, σε συνδυασμό με τη γενίκευση σε πανελλαδικό επίπεδο της «επεξεργασίας» - μέσω ΣΔΙΤ - των σύμμεικτων αποβλήτων, θα έχει σαν συνέπεια οι εργαζόμενοι να υποχρεωθούν να πληρώνουν πολλαπλάσια ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας, αλλά και να υποστούν τις βαριές και τραγικές επιπτώσεις που μπορεί να υπάρξουν στο περιβάλλον και στην υγεία του λαού.
Ερωτάται ο κ. υπουργός σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, ώστε:
  • Να ανακαλέσει την αδειοδότηση αυτή με δεδομένο ότι, προς χάριν των κερδών της επιχείρησης, τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των πολιτών της ευρύτερης περιοχής και συνολικά το περιβάλλον.
  • Να προχωρήσει η μετεγκατάσταση της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ με δεδομένο ότι αγγίζει πλέον τα όρια του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης.
  • Να σταματήσουν οι εργασίες κατασκευής Σταθμού Μεταφόρτωσης στο συγκεκριμένο χώρο και να χωροθετηθεί σε άλλο μακριά από την κατοικημένη περιοχή της Ευκαρπίας».
Πηγή: 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου