Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2016

«Ludlow, οι Έλληνες στους Πολέμους του Άνθρακα» Στο 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
Το ντοκιμαντέρ αφηγείται την ιστορία Ελλήνων μεταναστών που κατέληξαν στο μακρινό Κολοράντο, στις αρχές του περασμένου αιώνα, να δουλεύουν κάτω από απάνθρωπες συνθήκες στα ορυχεία του Ροκφέλερ και του συναφιού του και που μαζί με χιλιάδες άλλους ξεσηκώθηκαν παίρνοντας τα όπλα για να υπερασπιστούν τη ζωή τους και το δίκιο τους.
Μια ιστορία ξεχασμένη, φυλαγμένη ωστόσο στη μνήμη των παιδιών και των εγγονών τους που μας την μεταφέρουν με συγκίνηση, γεμάτοι υπερηφάνεια για τους δικούς τους και θυμό για τις αδικίες που αντιμετωπίσανε.
Παρά τα εκατομμύρια του Ροκφέλερ στα μέσα ενημέρωσης για να σβηστεί η μνήμη του, τα ίχνη του αγώνα στο Λάντλοου παραμένουν ορατά σε ντοκουμέντα της εποχής - εφημερίδες, φωτογραφίες, έντυπα,  σε μαρτυρίες των απεργών, στην έρευνα των ιστορικών και στην προφορική παράδοση των κατοίκων της περιοχής.

Από αυτές τις δυσεύρετες αλλά πλούσιες πηγές μαζέψαμε τα στοιχεία που τεκμηριώνουν την ιστορία μας και φτιάξαμε ένα ζωντανό και ενημερωτικό ντοκιμαντέρ, προϊόν συλλογικής προσπάθειας κάτω  την καθοδήγηση του σκηνοθέτη Λεωνίδα Βαρδαρού,  που κρατά το ενδιαφέρον του θεατή από την αρχή μέχρι το τέλος.  Ο Προκόπης Δάφνος στη φωτογραφία, ο Ρήγας Αξελός στην αφήγηση, ο Ξενοφώντας Βαρδαρός στο μοντάζ και τις  μουσικές επιλογές, ο Ανδρέας Γκόβας στον ήχο και η Φρόσω Τσούκα στην έρευνα αποτέλεσαν τη δημιουργική ομάδα που έδωσε τον καλύτερό της εαυτό σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια.  Η διεύθυνση παραγωγής έγινε από τα μέλη της «Αποστόλης Μπερδεμπές» μ.κ.ε. Στέφανο Πλάκα, Φρόσω Τσούκα και Λίνα Γουσίου.  Η παραγωγή ευχαριστεί ιδιαίτερα το μουσικό σύνολο Ρωμιοσύνη για την πρώτη ποτέ ηχογράφηση του λησμονημένου Ύμνου των Ανθρακωρύχων  του Κολοράντο “The Union Forever”, σε ενορχήστρωση Τεό Λαζάρου.
Η «Αποστόλης Μπερδεμπες» μ.κ.ε. ξεκινώντας το 2013 την αφήγηση της άγνωστης ιστορίας του Ελληνοαμερικανικού ριζοσπαστισμού με το ντοκιμαντέρ «Ταξισυνειδησία», φιλοδοξεί πως στην ίδια κατεύθυνση θα συμβάλει καθοριστικά και το “Ludlow, οι Έλληνες στους πολέμους του Άνθρακα”  και του εύχεται καλό ταξίδι.
Το ντοκιμαντέρ αφιερώνεται στην Ομογένεια της Αμερικής
που στήριξε ολόψυχα την παραγωγή του
www.ludlow.grΓια την εξέγερση και τη σφαγή του Λάντλοου  βλέπε και το μεγάλο αφιέρωμα της  Μποτίλιας Στον Άνεμο

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου