Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2017

Το Αουσβιτς είναι σύμβολο της θηριωδίας του φασισμού...

...όχι σενάριο για «Escape Room».

KZ Auschwitz, Einfahrt 
 
ToPeriodiko 
  
«60 km δυτικά της Κρακοβίας, κοντά στην κωμόπολη Όσβιετσιμ (γερμ. Auschwitz). στην παγωμένη Πολωνία, λένε ότι ακόμη αναδύεται μυρωδιά καμμένης ανθρώπινης σάρκας από τους τοίχους των κρεματορίων του ομώνυμου ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης αιχμαλώτων πολέμου, κατά βάση Εβραϊκής καταγωγής. Ενσαρκώνοντας κι εσείς το ρόλο αιχμαλώτων, οι οποίοι ψάχνουν σημάδια ζωής, καθένας από ένα δικό του αγαπημένο πρόσωπο, τολμήστε να περάσετε τα σκαλιά του ιστορικού κρεματορίου, ανακαλύψτε το μεγάλο μυστικό του κι αποδράστε πριν γίνετε κι εσείς στάχτη.».

Δεν πρόκειται για αρρωστημένο σενάριο ενός ακόμη ηλεκτρονικού παιχνιδιού. Πρόκειται για «θεματική» ενός «Escape Room»*, του νέου «φρούτου» της βιομηχανίας «διασκέδασης» που έφτασε και στην χώρα μας, όπου καλείσαι να «δραπετεύσεις» από διάφορες επικίνδυνες καταστάσεις.


Ισως και να ανεβαίνει η αδρεναλίνη προσπαθώντας να μην σε πιάσει ένα «δολοφόνος» ή ένα μεταφυσικό τέρας, αλλά στην προκειμένη περίπτωση, το εν λόγω σενάριο με τον σαφή τίτλο «Auschwitz», που σκέφτηκαν οι ιδιοκτήτες ενός «Escape Room» στο Γαλάτσι, δεν πρόκειται ακριβώς γι’ αυτό. Διότι πρόκειται για το μεγαλύτερο και φονικότερο στρατόπεδο συγκέντρωσης των ναζί, στο οποίο εκτοπίστηκαν συνολικά περισσότεροι από 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι, από τους οποίους τουλάχιστον 1,1 εκατομμύρια εξοντώθηκαν με τους πλέον σαδιστικούς τρόπους.

Οταν το απόγευμα της 27ης Γενάρη του 1945 εμφανίστηκαν στην πύλη οι πρώτοι μαχητές του υποστράτηγου, Πετρένκο, επικεφαλής της 107ης Μεραρχίας της 60ης Στρατιάς του Κόκκινου Στρατού, τους μόνους που βρήκαν ζωντανούς και απελευθέρωσαν ήταν μόλις μερικές χιλιάδες εξαθλιωμένων, αποστεομένων ανθρώπων.

Το Αουσβιτς αποτελεί σύμβολο της θηριωδίας του φασισμού. Δεν είναι σενάριο για «Escape Room». Ειδικά σε εποχές, όπως η δική μας, που το «αυγό του φιδιού» έχει αρχίσει πάλι να σπάει, δεν χωράνε εμπορικές «ουδετερότητες» και «πλακίτσες» με το αίμα.

*Το θέμα «ξετρύπωσε» το huffingtonpost.gr

Πηγή toperiodiko.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου