Παρασκευή, 14 Απριλίου 2017

Περί «σταθερότητας»«Η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και στο πεδίο του χρέους είναι πλέον ορατή, γεγονός που θα ανοίξει το δρόμο για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Με αυτόν τον τρόπο, θα εμπεδωθεί οριστικά η σταθερότητα και η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και θα δημιουργηθούν οι όροι για την ολοκλήρωση του προγράμματος και την έξοδο από την επιτροπεία. Παράλληλα, θα αναδειχθεί ακόμη περισσότερο ο ρόλος της χώρας ως πυλώνα σταθερότητας, ενώ ταυτόχρονα θα ενισχυθεί η γεωπολιτική της σημασία στην ευρύτερη περιοχή μας, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο επικίνδυνων πολεμικών συγκρούσεων και διακρατικών διενέξεων». Αυτά, ανάμεσα σε άλλα, σημειώνει η απόφαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ για την τελευταία απόφαση του Γιούρογκρουπ. Η κυβέρνηση παίζει το χαρτί της γεωπολιτικής σταθερότητας για να «πουλήσει» την αντιλαϊκή της συμφωνία στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, που θα μετρήσουν νέες μόνιμες απώλειες σε εισόδημα και δικαιώματα, για να ανακάμψει το κεφάλαιο. Την ίδια ώρα, με το άλλο χέρι, ετοιμάζεται να βάλει την υπογραφή της σε νέες συμφωνίες που βαθαίνουν την εμπλοκή της χώρας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τις πολεμικές επιχειρήσεις, στο όνομα ξανά της «σταθερότητας» και της γεωπολιτικής αναβάθμισης της χώρας, που σ' αυτή την περίπτωση ταυτίζεται με νέους, μεγαλύτερους κινδύνους για τον ελληνικό και τους άλλους λαούς της περιοχής, όπως δείχνουν και οι τελευταίες εξελίξεις στη Συρία. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, και στη μια και στην άλλη εκδοχή της, ο λαός παίρνει μια καλή γεύση για το τι σημαίνει «σταθερότητα» και για λογαριασμό ποιανού την επιδιώκει η κυβέρνηση.

Νερό στο μύλο τους
 
Τα περί «εγκλημάτων πολέμου» επανήλθαν με δριμύτητα για την κυβέρνηση της Συρίας, από σύσσωμο τον αστικό Τύπο και στη χώρα μας, με αφορμή την πρόσφατη επίθεση με τα χημικά. Είναι τουλάχιστον «περίεργα» τα αντανακλαστικά όλων εκείνων που βγάζουν πόρισμα πριν καλά καλά διαλυθεί η οσμή του θανάτου και όταν υπάρχουν αντικρουόμενες εκδοχές για το πώς έγιναν τα πράγματα, σε μια περιοχή όπου όλοι πολεμάνε με όλους. Ας μην ξεχνάμε ότι και στο παρελθόν, πολλά «γεγονότα» και εικόνες αποδείχτηκε ότι είχαν στηθεί από τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία για να αξιοποιηθούν ως πρόσχημα για επιθέσεις και επεμβάσεις, σαν αυτή που έκαναν οι ΗΠΑ μέσα σε λίγες ώρες μετά τα γεγονότα στο Ιντλίμπ. Αν μη τι άλλο, η υιοθέτηση και αναπαραγωγή των ισχυρισμών ΗΠΑ και ΕΕ για τις εξελίξεις στη Συρία, το μόνο που κάνουν είναι να θολώνουν τον χαρακτήρα και το πραγματικό διακύβευμα της ιμπεριαλιστικής αναμέτρησης στην περιοχή, χωρίζοντας σε «καλά» και «κακά» τα αντιμαχόμενα στρατόπεδα, ενώ δίνουν άλλοθι και στην εμπλοκή της Ελλάδας σε επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Σε κάθε περίπτωση, ο πολύπαθος λαός της Συρίας είναι αυτός που πληρώνει το μάρμαρο από τη ιμπεριαλιστική επέμβαση στη χώρα του, που οδεύει προς νέα κλιμάκωση μετά την πυραυλική επίθεση των ΗΠΑ.

Φταίνε οι ασθενείς!
 
Η πιο σημαντική αιτία για τα «φακελάκια» στα νοσοκομεία είναι οι ...ασθενείς, ισχυρίστηκε προκλητικά ο υπουργός Υγείας Α. Ξανθός, κατά τη διάρκεια σχετικής φιέστας που πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη. Σε μια προσπάθεια να μετατοπίσει το πρόβλημα (που είναι γέννημα - θρέμμα ενός συστήματος που πριμοδοτεί την εμπορευματοποίηση των πάντων) στους ασθενείς και τους εργαζόμενους, ο υπουργός Υγείας έκανε λόγο μεταξύ άλλων για «αυτοκάθαρση» των γιατρών, «διαφάνεια στη διαχείριση των περιστατικών που είναι σε λίστα αναμονής, έμφαση στην προάσπιση των δικαιωμάτων, της ασφάλειας και της αξιοπρέπειας των ασθενών» κ.ά. Είναι πρόκληση να γίνεται λόγος για προάσπιση δικαιωμάτων και ασφάλειας των ασθενών, τη στιγμή που τα νοσοκομεία βογκούν από την έλλειψη 25.000 μελών υγειονομικού προσωπικού. Οταν το υπάρχον ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό δουλεύει 70 ώρες τη βδομάδα και παίρνει μισθούς πείνας. Οταν είναι κοινό μυστικό ότι για να «πιάσεις καλή σειρά» στο χειρουργείο πρέπει να περάσεις πρώτα από τα απογευματινά ιατρεία, δίνοντας 60 ευρώ. Τουλάχιστον υποκρισία μπορεί να θεωρηθούν τα όσα λέει η κυβέρνηση, καθώς η πολιτική της όχι μόνο δεν έχει την πρόθεση να χτυπήσει το «φακελάκι», αλλά το νομιμοποιεί.
 
Μικροτσίπ
 
Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Λος Αντζελες Τάιμς», σουηδική εταιρεία εμφυτεύει μικροτσίπ με σύριγγα στους εργαζόμενούς της, μεταξύ του αντίχειρα και του δείκτη, με το πρόσχημα ότι λειτουργεί ως κλειδί για το αυτόματο άνοιγμα της πόρτας, τη λειτουργία εκτυπωτών κ.ά. Αυτό που πραγματικά όμως επιδιώκει, είναι να έχει τον έλεγχο των εργαζομένων της, καταγράφοντας από το πόσες ώρες δουλεύουν μέχρι το πόσο συχνά πηγαίνουν τουαλέτα, να εντοπίζονται ακόμη κι όταν βρίσκονται εκτός εταιρείας, αν συνευρίσκονται μεταξύ τους κ.λπ. Αλλο ένα δείγμα του «ευρωπαϊκού κεκτημένου», για τη σωτηρία του οποίου ...δίνει μάχη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Και παράλληλα, μια ακόμα επιβεβαίωση ότι η επίθεση στα εργασιακά και τα λαϊκά δικαιώματα είναι βαρέλι δίχως πάτο, και ότι τα τεχνολογικά επιτεύγματα στα χέρια του κεφαλαίου λειτουργούν ως όπλο κοινωνικού ελέγχου και καταστολής.

Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου