Τρίτη 27 Ιουνίου 2017

Μετασχηματιστές...



«Πολιτική σύγκρουση» και «απόπειρα μετασχηματισμού της οικονομίας και του κράτους»: Τις φράσεις αυτές χρησιμοποίησε, για να χαρακτηρίσει την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ο Ευ. Τσακαλώτος, σε συνέντευξή του στην «Αυγή». Για όποιον δεν το κατάλαβε λοιπόν, τα δύο μνημόνια και οι δεκάδες εφαρμοστικοί νόμοι που ψηφίζει η συγκυβέρνηση, συμπληρώνοντας τα πεπραγμένα των προκατόχων της, είναι «οικονομικός μετασχηματισμός». Οι χιλιάδες απολύσεις συμβασιούχων στους δήμους, η κατεδάφιση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, το πετσόκομμα των συντάξεων κ.λπ. εντάσσονται στο «συγκρουσιακό» πλαίσιο της κυβέρνησης, όπως και η κλιμάκωση της εμπλοκής της χώρας στη ΝΑΤΟική δραστηριότητα και η διάθεση για μεγαλύτερη αξιοποίηση των βάσεων στην Ελλάδα από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Και όχι τυχαία, την αξία των «μετασχηματισμών» της κυβέρνησης την αναγνωρίζουν οι βιομήχανοι και άλλοι καπιταλιστές, όπως και οι εκπρόσωποι της ΕΕ και του ΔΝΤ, που κάθε τόσο τη συγχαίρουν για τα βάρβαρα μέτρα που παίρνει. Αλλωστε, η κυβέρνηση έχει αποδείξει την ικανότητά της να «μετασχηματίζει» τη ζωή των εργαζομένων από το κακό στο χειρότερο, ώστε να ανακάμψουν τα κέρδη του κεφαλαίου.

Εμπροσθοφυλακή
 
Στην εμπροσθοφυλακή της επίθεσης ενάντια στους εργαζόμενους που διεκδικούν μόνιμη και σταθερή δουλειά στην καθαριότητα των δήμων, τρέχει να πάρει θέση ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης. Σε χτεσινή του ραδιοφωνική συνέντευξη έβγαλε όλο το άχτι του για τους εργαζόμενους και τον οργανωμένο αγώνα μέσα από το σωματείο των συμβασιούχων, με τη στήριξη του ΠΑΜΕ, προσπαθώντας, από τη μια, να ενεργοποιήσει τον κοινωνικό αυτοματισμό και την «αυτεπάγγελτη» παρέμβαση του εισαγγελέα και της αστυνομίας και, από την άλλη, να δικαιολογήσει την κίνηση της δημοτικής αρχής να απευθυνθεί σε ιδιωτικές εταιρείες προκειμένου να σπάσει η απεργία και να μαζευτούν τα σκουπίδια, ανοίγοντας το δρόμο στην ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Γ. Μπουτάρη, ο οποίος κατά τ' άλλα δηλώνει αντίθετος στην ιδιωτικοποίηση, αν την αποκομιδή των σκουπιδιών την έκανε ιδιώτης, θα κόστιζε τα μισά λεφτά, ενώ οι συμβασιούχοι θα έπρεπε να του λένε κι ευχαριστώ που δούλεψαν έστω και λίγους μήνες, όταν υπάρχουν 1 εκατομμύριο άνεργοι! Κατά τ' άλλα, ο δήμαρχος ήταν αισχρός, μιλώντας για «κόμματα του 5 - 10% που θέλουν να ελέγχουν την πόλη», ενώ κατηγόρησε το ΠΑΜΕ ότι με τους αγώνες που οργανώνει και στηρίζει, ανοίγει το δρόμο στους ιδιώτες! Είναι φανερό ότι απέναντί τους οι εργαζόμενοι δεν έχουν μόνο την κυβέρνηση, αλλά και τη συντριπτική πλειοψηφία των δημοτικών αρχών, η στάση των οποίων κλιμακώνεται μέχρι το επίπεδο της ευθείας συκοφαντικής επίθεσης και των απειλών, τύπου Μπουτάρη.

Ρετούς
 
Εκδήλωση για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων διαδικτυακής έρευνας έκανε η ΜΚΟ «Δίκτυο» της Α. Διαμαντοπούλου, σχετικά με την εικόνα που έχουν οι νέοι για την ΕΕ, ενώ ανέλυσε ταυτόχρονα και ένα ακόμα «καινοτόμο» πρόγραμμα για να μάθουν οι νέοι... τα καλά της Ευρωένωσης. Με αφορμή τη συγκεκριμένη έρευνα, μια σειρά ΜΜΕ έριχναν τις προηγούμενες μέρες «μαύρο δάκρυ», επειδή σχεδόν ένας στους τέσσερις νέους δεν μπορεί να κατονομάσει ούτε ένα καλό της ιμπεριαλιστικής ένωσης για τη ζωή του! Δεν είναι βέβαια οι μόνοι που ανησυχούν. Σε μια από τις εκθέσεις της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωκοινοβουλίου, τον περασμένο Μάρτη, μπορεί κανείς να δει τις ίδιες ακριβώς διαπιστώσεις. Τι επισημαίνει η έκθεση; Οτι «ενώ υπάρχουν ενδείξεις οικονομικής ανάκαμψης, η κοινωνική κρίση της ΕΕ συνεχίζεται» και η «εικόνα» της ΕΕ δεν λέει να ανακάμψει. Γι' αυτό σημειώνεται «η επείγουσα ανάγκη να αναπτυχθούν στρατηγικές επικοινωνίας που είναι σε θέση να ενημερώσουν επακριβώς τους πολίτες σχετικά με την προσαυξητική αξία του ευρωπαϊκού εγχειρήματος για την ποιότητα της ζωής και την ευημερία τους» και «καλεί μετ' επιτάσεως την Επιτροπή να δώσει βαρύτητα στο σχέδιο δράσης (...) με σκοπό την ανάπτυξη εξατομικευμένων μηνυμάτων που θα φτάνουν καλύτερα τους πολίτες σε τοπικό επίπεδο». Επομένως, αν πιάνουμε καλά το «εξατομικευμένο μήνυμα», το επόμενο διάστημα θα πρέπει να περιμένουν ένα μπαράζ από «στρατηγικές επικοινωνίας», μέσα από διάφορους διαύλους (σχολείο, ΜΜΕ κ.ά.) που θα προσπαθούν να ρετουσάρουν την εικόνα της ιμπεριαλιστικής ΕΕ, εξηγώντας στο λαό τα «καλά», που δεν μπορεί από μόνος του να καταλάβει...

Τους φταίνε οι άνεργοι
 
Τις προηγούμενες μέρες, με ένα μπαράζ ερευνών και δημοσιευμάτων, επιχειρήθηκε να παρουσιαστεί το πρόβλημα της ανεργίας ως ευθύνη των ίδιων των ανέργων, που δεν έχουν τάχα τα προσόντα και τις ικανότητες που αναζητούν οι επιχειρήσεις. Βέβαια, οι ανάγκες του κεφαλαίου για εργατικό δυναμικό μεταβάλλονται διαρκώς κι αυτό απασχολεί σοβαρά τους καπιταλιστές, που ζητάνε διαρκείς προσαρμογές στο σύστημα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης, ώστε να είναι συμβατά με αυτό που απαιτεί κάθε φορά η αγορά. Αυτό, όμως, απέχει πολύ από το να αποδίδεται η ανεργία στην έλλειψη προσόντων των ανέργων. Αλλωστε, δεν είναι λίγοι οι άνεργοι που καταρτίζονται και επανακαταρτίζονται, αλλά εκτός από λίγα μεροκάματα, τίποτα περισσότερο δεν καταφέρνουν, ενώ για το διάστημα της κατάρτισης εξαφανίζονται και από τις λίστες της καταγεγραμμένης ανεργίας. Υπάρχει, όμως, και το εξής ενδεικτικό στοιχείο από την ΕΛΣΤΑΤ: Το πρώτο τρίμηνο του 2017, οι κενές προσφερόμενες θέσεις εργασίας ανέρχονταν σε 18.666. Το ίδιο διάστημα, όμως, ο ΟΑΕΔ κατέγραφε ως εξής τον αριθμό των ανέργων που αναζητούν εργασία: Γενάρης 928.962 άνεργοι, Φλεβάρης 936.110 άνεργοι, Μάρτης 918.181 άνεργοι. Είναι αστείο να ισχυρίζεται κανείς ότι ανάμεσα στους εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους δεν υπάρχει ένας ικανός αριθμός για να καλύψει την περιορισμένη ούτως ή άλλως ζήτηση. Το πρόβλημα της ανεργίας είναι σύμφυτο με τον καπιταλισμό και δεν μπορεί να εξαλειφθεί στο πλαίσιο αυτού του σάπιου συστήματος, το οποίο προσπαθεί παράλληλα να πετάξει από πάνω του την ευθύνη για τους εκατοντάδες χιλιάδες άνεργους αλλά και τη στοιχειώδη προστασία τους.

Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου