Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017

Εμπιστοσύνη και επανάκαμψη


Σκίτσο αρχείου
Σκίτσο αρχείου
«...ακούσαμε από τον διεθνή Τύπο πολύ θετικά μηνύματα. Μιλάω για επανάκαμψη της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία. Μιλούν για δυναμική επιστροφή της Ελλάδας. (...) Από το 2015 έχουν αυξηθεί κατά 300.000 οι θέσεις εργασίας, ενώ την περίοδο της καταστροφής - θα έλεγα εγώ - είχαμε χάσει 900.000 θέσεις εργασίας. Αρα έχουμε καλύψει το ένα τρίτο της καταστροφής στην αγορά εργασίας. 
(...) Σήμερα, δύο χρόνια μετά από μία μεγάλη περιπέτεια, μπορούμε να πούμε ότι όλοι οι δείκτες έχουν αρχίσει πια να είναι θετικοί. Η ανεργία μειώνεται. Εχουμε αρχίσει σιγά σιγά να βλέπουμε επενδύσεις και επενδυτές...».
 Οι παραπάνω φράσεις είναι από τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στον τηλεοπτικό σταθμό «Alpha». Και είναι ενδεικτικές της προπαγανδιστικής τακτικής του ίδιου και της κυβέρνησής του. Να προσπαθεί δηλαδή να πείσει ότι τα συμφέροντα των επενδυτών είναι όμοια με εκείνα των εργαζομένων και των λαϊκών οικογενειών. Να διαμορφώσει συνείδηση δηλαδή ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να εύχονται να έχουν μια δουλειά με 200 και 300 ευρώ το μήνα και να νιώθουν ευχαρίστηση όταν τα αφεντικά τους θα πλουτίζουν από το δικό τους αίμα και τον ιδρώτα. Αυτή άλλωστε είναι η πραγματικότητα και το «όνειρο» κάθε αστικής κυβέρνησης. Δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση ο ΣΥΡΙΖΑ...

Ιδιο περιεχόμενο
 
«Εχουμε επενδύσει πολλά στην ανανέωση των κομματικών μας οργανώσεων. Θέλουμε νέους ανθρώπους να ασχολούνται με το κόμμα. Θέλουμε νέους ανθρώπους, οι οποίοι να μπορούν να περνούν στους πολίτες το μήνυμα ότι η ΝΔ αλλάζει. Τιμώντας και σεβόμενη πάντα όλα τα παλιά στελέχη και όλους τους παλιούς αγωνιστές, ανοίγοντας όμως ταυτόχρονα την πόρτα της σε νέους φίλους, σε ανθρώπους που δεν μας έχουν ξαναψηφίσει... Θέλουμε περισσότερους ανθρώπους, οι οποίοι ψήφισαν άλλα κόμματα σε προηγούμενες εκλογές, να έρχονται κοντά μας, να αγκαλιάζουν την πολιτική μας πρόταση (...) Οι πόρτες των οργανώσεών μας να είναι ανοιχτές και για αυτούς, οι οποίοι για πρώτη φορά θα μας αγκαλιάσουν, θα μας εμπιστευτούν και θα μας πιστέψουν». 

Τάδε έφη ο Κυρ. Μητσοτάκης μιλώντας σε τοπική οργάνωση της ΝΔ, επιχειρώντας να πείσει, βασικά το κεφάλαιο, ότι θέλει και μπορεί να αλλάξει το κόμμα του, ώστε να ελκύσει και να στοιχίσει ευρύτερα και πιο «δυναμικά» στρώματα στα προτάγματα των επιχειρηματικών ομίλων. Ανευ σημασίας, βέβαια, όλο αυτό το σκηνικό για το λαό και τη νεολαία, εφόσον και με το νέο «αμπαλάζ», το «περιεχόμενο» της πολιτικής που ζητάνε το κεφάλαιο και οι πολιτικοί εκπροσωποί του παραμένει το ίδιο αντιλαϊκό και παμπάλαιο...

Ποινικοποίηση των αστέγων στη Βρετανία
 
Με πρόστιμα έως 2.500 στερλίνες (2.800 ευρώ) απειλούν άστεγους οι δημοτικές αρχές στην Οξφόρδη της Βρετανίας, σε μία προσπάθεια να τους τρομοκρατήσουν και να τους εξαφανίσουν από τους δρόμους της πόλης.

Οπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν», μέλη της δημοτικής αστυνομίας αφήνουν τις τελευταίες μέρες σημειώματα με απειλές για τα βαριά πρόστιμα πάνω σε τσάντες και υπνόσακους ανθρώπων που, πέφτοντας θύματα της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, αναγκάζονται να επιβιώνουν στους δρόμους. 

Η απάνθρωπη αυτή τακτική, που συνδυάζεται και με περικοπή των όποιων κοινωνικών δαπανών, επιβεβαιώνει ότι η ζωή των εργαζομένων επιδεινώνεται και φτάνει μέχρι και στην ποινικοποίηση των απόκληρων αυτών που το ίδιο το σύστημα εκμετάλλευσης εξαχρειώνει και πετά σαν στυμμένες λεμονόκουπες. Ολα αυτά δεν μπορεί να μη φέρουν στο νου όλα αυτά που περιγράφει ο Μαρξ στο «Κεφάλαιο», στην ενότητα που αναφέρεται στη λεγόμενη «πρωταρχική συσσώρευση του καπιταλισμού» τον 15ο αιώνα στην Αγγλία, όπου οι εξαθλιωμένοι ξεριζωμένοι αγρότες που στοιβάζονταν στις πόλεις υποχρεώνονταν με τους νόμους «ενάντια στην αλητεία», για να αποφύγουν τις βαριές ποινές, να δουλεύουν στα πρώιμα καπιταλιστικά σκλαβοπάζαρα...

Σταθεροποίηση προς τα κάτω
 
Στο νοσοκομείο του Ρίου, στη Β' χειρουργική κλινική, πεντάκλινα δωμάτια έγιναν εξάκλινα και από τα 10 δωμάτια, ο κλιματισμός εδώ και ενάμιση χρόνο λειτουργεί μόλις σε 2-3. Το αποτέλεσμα είναι οι ασθενείς μέσα στο καλοκαίρι, εκτός από τις μετεγχειρητικές δυσκολίες, έχουν να αντιμετωπίσουν και τις υψηλές θερμοκρασίες που φτάνουν μέχρι και τους 40ο τις μεσημεριανές ώρες, οι συγγενείς να φέρνουν ανεμιστήρες από τα σπίτια τους ή να μεταφέρουν τους χειρουργημένους στο τμήμα αξονικού τομογράφου, επειδή εκεί λειτουργεί ο κλιματισμός...

Κι ενώ αυτά συμβαίνουν στην πλειοψηφία των νοσοκομείων της χώρας, η κυβέρνηση «κορδώνεται» για τη σταθεροποίηση της κρατικής χρηματοδότησης των νοσοκομείων σε πενιχρά επίπεδα, ανοίγει το δρόμο για την παραπέρα εμπορευματοποίηση του δημόσιου συστήματος Υγείας, «μπουκώνει» με επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές εκατομμυρίων ευρώ τους μεγαλοεπιχειρηματίες.



Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου