Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2017

Την κήρυξη νέας 24ωρης πανελλαδικής απεργίας πρότεινε η ΔΑΣ σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ



Από την απεργιακή κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στην Αθήνα στις 14 ΔεκέμβρηΑπό την απεργιακή κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στην Αθήνα στις 14 Δεκέμβρη

Πρόταση για κήρυξη νέας 24ωρης πανελλαδικής - πανεργατικής απεργίας, όταν η κυβέρνηση φέρει στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα της 3ης «αξιολόγησης», όπου μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται η νέα επίθεση στο απεργιακό δικαίωμα, κατάθεσε η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία στη ΓΣΕΕ. Συγκεκριμένα, οι συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, με επιστολή τους προς τον πρόεδρο και τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ ζητούν έκτακτη συνεδρίαση και την λήψη σχετικής απόφασης. 

Στην πρότασή της η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία στην ΓΣΕΕ αναφέρει τα εξής:


«Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει πολύ σύντομα για ψήφιση στη Βουλή πολυνομοσχέδιο με όλα τα προαπαιτούμενα της 3ης αξιολόγησης. Θα περιλαμβάνει και το χτύπημα του απεργιακού δικαιώματος (τροπολογία που απέσυρε προσωρινά κάτω από τις οξυμένες αντιδράσεις της εργατικής τάξης), επιδιώκοντας ουσιαστικά την κατάργησή του.

Είναι ανάγκη άμεσα να δοθεί συνέχεια μετά την απεργία στις 14 Δεκέμβρη.
Καταθέτουμε την πρόταση η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ να προχωρήσει εκτάκτως σε συνεδρίαση την Παρασκευή 22 Δεκέμβρη στη 1 μ.μ. και να πάρει απόφαση για νέα 24ωρη Πανελλαδική Πανεργατική Απεργία όταν η κυβέρνηση φέρει το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή για να το ψηφίσει μαζί με τη ΝΔ».

Η πρωτοβουλία αυτή των ταξικών δυνάμεων εκφράζει την ανάγκη για συνέχεια και κλιμάκωση της πάλης. Οπως υπογράμμιζε το ΠΑΜΕ στην ανακοίνωσή του μετά την απεργία στις 14 Δεκέμβρη και τις μεγάλες απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα, «το κλείσιμο της 3ης "αξιολόγησης" συνοδεύεται με νέα αντεργατικά μέτρα που έχουν συμφωνήσει κυβέρνηση - ΔΝΤ - ΕΕ και στηρίζουν τα κόμματα του συστήματος. Είναι γελασμένοι, η κυβέρνηση και τα αφεντικά, αν θεωρούν πως με τερτίπια και κόλπα θα μας αιφνιδιάσουν. Με διάφορους τρόπους και μορφές, θα πάρουν άμεση και αγωνιστική απάντηση. Καλούμε τους εργαζόμενους και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις σε συνεχή επαγρύπνηση και οργάνωση της πάλης, να συζητήσουν, να πάρουν αγωνιστικές αποφάσεις στα σωματεία». 

ΑΔΕΔΥ: «Όχι» με προκλητικά επιχειρήματα

Την ίδια πρόταση, για να κηρυχθεί νέα πανελλαδική απεργία όταν η κυβέρνηση φέρει στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της 3ης «αξιολόγησης», κατέθεσαν οι εκπρόσωποι της ΔΑΣ και στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη 20 Δεκέμβρη.

Την πρόταση της ΔΑΣ απέρριψαν οι παρατάξεις ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚ, ΕΑΚ (ΣΥΡΙΖΑ) και «Δημοσιοϋπαλληλική Ανατροπή», ενώ η συζήτηση που ακολούθησε ήταν αποκαλυπτική του υπονομευτικού ρόλου των δυνάμεων του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, της πλάτης που βάζουν για την προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής. Προκειμένου να συγκαλύψουν τον επιζήμιο ρόλο τους, τις δικές τους ευθύνες για τη στοίχιση εργαζομένων πίσω από τη στρατηγική του κεφαλαίου, ισχυρίστηκαν ότι δεν είναι κατάλληλες οι συνθήκες για απεργία γιατί «δεν υπάρχουν διαθέσεις» και γιατί «ο κόσμος συντηρητικοποιείται». Ότι η ΑΔΕΔΥ δεν έχει... «μια εναλλακτική πειστική πρόταση» ως απάντηση στην πολιτική που ασκείται και ότι... θα πρέπει να εξετάζεται πιο σοβαρά το ζήτημα της κήρυξης απεργιών! Οι ίδιες δυνάμεις παραδέχτηκαν ότι δεν ήταν στις προθέσεις τους να στραφούν κατά της «αξιολόγησης» των δημοσίων υπαλλήλων και ότι θα πρέπει να εξετάσουν ξανά το ζήτημα αυτό!

Οι εκπρόσωποι της ΔΑΣ επεσήμαναν ότι θα πρέπει να ενταθεί η μάχη για την οργάνωση των εργαζομένων, για να δοθεί απάντηση στο νέο αντιλαϊκό πακέτο μέτρων. Τόνισαν ότι οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού χρησιμοποιούν τις δυσκολίες που υπάρχουν ως άλλοθι για να μην κάνουν τίποτε, προβάλλουν σαν δήθεν «λύση» την εναλλαγή κυβερνήσεων στην ίδια κατεύθυνση. Ουσιαστικά, υπογράμμισαν, οι δυνάμεις αυτές αφήνουν στην άκρη τα «στρογγυλέματα» και αναλαμβάνουν πλέον ακόμα πιο ενεργό ρόλο στήριξης αυτής της πολιτικής, φτάνουν στο σημείο να δηλώνουν χωρίς ντροπή ότι «θα δούνε πώς θα αντιδράσουν» όταν η κυβέρνηση φέρει την τροπολογία ενάντια στο απεργιακό δικαίωμα.

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου