Δευτέρα 4 Ιουνίου 2018

Απατηλό το παραμύθι της «δίκαιης ανάπτυξης»


Στις 5 - 6 Ιούνη στη Σύρο η νέα «αναπτυξιακή» φιέστα της κυβέρνησης

Από την αγωνιστική «υποδοχή» της τελευταίας «αναπτυξιακής» φιέστας στη Λέσβο
Από την αγωνιστική «υποδοχή» της τελευταίας «αναπτυξιακής» φιέστας στη Λέσβο
Στις 5 και 6 Ιούνη γίνεται άλλη μία φιέστα της κυβέρνησης με το 15ο «αναπτυξιακό συνέδριο», που διοργανώνει αυτήν τη φορά στη Σύρο.
 Σε ανακοίνωσή της, η Κομματική Οργάνωση Κυκλάδων του ΚΚΕ μεταξύ άλλων σημειώνει ότι «στις 5 και 6 Ιούνη έρχεται και στη Σύρο η κυβερνητική κουστωδία με τη γνωστή τακτική της παραπλάνησης και της καλλιέργειας ψεύτικων ελπίδων, θέλοντας να στήσει το παραμύθι της "μεταμνημονιακής εποχής". Μιλώντας για "το τέλος των μνημονίων", την "επιστροφή στην κανονικότητα", την "ανάκαμψη της οικονομίας".

Η πραγματικότητα, όμως, είναι άλλη για τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρομεσαίους αγρότες, τη νεολαία και τις γυναίκες των Κυκλάδων και όλης της υπόλοιπης Ελλάδας.

Το πολιτικό σχέδιο τόσο των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ όσο και της ΝΔ, του Κινήματος Αλλαγής, όλων των αστικών κομμάτων περιλαμβάνει όλες τις δεσμεύσεις που έφεραν τη χρεοκοπία για τα εργατικά - λαϊκά στρώματα.


Ολοι αυτοί αφήνουν άθικτους τους εκατοντάδες μνημονιακούς νόμους που όλα αυτά τα χρόνια τσάκισαν μισθούς, συντάξεις, δικαιώματα, εκτόξευσαν τη φοροληστεία, έβαλαν στο στόχαστρο την πρώτη κατοικία κ.λπ.

Ηδη έχουν προνομοθετηθεί μέτρα - "φωτιά", όπως η μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου, οι ιδιωτικοποιήσεις, που συνιστούν ουσιαστικά ένα συμπληρωματικό μνημόνιο.

Αποτελεί ψέμα αυτό που λέει η κυβέρνηση, ότι τα μέτρα αυτά δεν είναι δεδομένα και θα τα επαναδιαπραγματευτεί, γιατί τα ματωμένα πλεονάσματα έχουν συμφωνηθεί μέχρι το 2060. (...)

Δίκαιη ανάπτυξη σ' ένα άδικο σύστημα δεν μπορεί να υπάρξει
 
Εξίσου απατηλό είναι το παραμύθι της δίκαιης ανάπτυξης. Η όποια ανάπτυξη της οικονομίας θα στηριχτεί πάνω σε παλιά και νέα μέτρα. Δεν θα συνοδευτεί με πραγματική ανακούφιση, πολύ περισσότερο με αναπλήρωση των τεράστιων οικονομικών απωλειών των μνημονιακών χρόνων.

"Καθαρή έξοδος" για το λαό σημαίνει κατάργηση των μνημονιακών νόμων, αναπλήρωση των οικονομικών απωλειών, ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών!», σημειώνει η ΚΟ του ΚΚΕ, προσθέτοντας ότι «τίποτε δεν πρόκειται να χαριστεί στο λαό» και «γι' αυτό χρειάζεται να δυναμώσει η πάλη του εργατικού - λαϊκού κινήματος για αυξήσεις σε μισθούς, Συλλογικές Συμβάσεις, κατάργηση των αντιλαϊκών φόρων, των χαρατσιών, για δημόσια - δωρεάν Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, για να σταματήσουν οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις της λαϊκής περιουσίας. Να δυναμώσει ο αντικαπιταλιστικός - αντιμονοπωλιακός προσανατολισμός του αγώνα μας».

«Στις Κυκλάδες», σημειώνει στην ανακοίνωσή της η ΚΟ, «δεν υπάρχει μόνο ο τουρισμός, αλλά υπάρχει και η πλευρά των μεγάλων προβλημάτων για τους κατοίκους των νησιών και όσους τα επισκέπτονται. Για όλα αυτά η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, θα δώσει υποσχέσεις από το βήμα του συνεδρίου που θα μείνουν λόγια. Το ίδιο έργο έχει ξαναπαιχτεί και η πραγματικότητα μιλάει από μόνη της».

Κανένας εφησυχασμός
 
Εξάλλου, αναφερόμενη στις εξελίξεις στην περιοχή και ιδιαίτερα στο Αιγαίο, η ΚΟ επισημαίνει ότι «ο κίνδυνος άμεσης εμπλοκής της χώρας σε έναν ιμπεριαλιστικό πόλεμο προέρχεται από τη συμμετοχή στους επιθετικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, προκειμένου να πάρει και η ελληνική αστική τάξη μερίδιο από τη λεηλασία των λαών, που πληρώνουν με τη ζωή τους και την αναγκαστική προσφυγιά, τη διαπάλη για το πώς θα μοιραστούν οι σφαίρες επιρροής, τα κοιτάσματα και οι δρόμοι των εμπορευμάτων και της Ενέργειας.

Στο πλαίσιο αυτών των ανταγωνισμών, δυναμώνει και η επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης στο Αιγαίο, στην ΑΟΖ της Κύπρου. Η συμμετοχή και η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, η ΕΕ συνιστούν απειλή για την προστασία των συνόρων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων».

Και καλεί τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες, τους αγρότες να συστρατευτούν με το ΚΚΕ, να απαιτήσουν:

-- Να φύγει τώρα το πολεμοκάπηλο ΝΑΤΟ από το Αιγαίο που ενθαρρύνει την τουρκική επιθετικότητα. Να κλείσει η βάση της Σούδας και να μη χρησιμοποιηθεί το λιμάνι της Σύρου για τους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς. Να σταματήσει η συμμετοχή της χώρας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που εγκυμονούν γενικευμένο πόλεμο στην περιοχή.

-- Εδώ και τώρα δραστική μείωση των εισιτηρίων και των ναύλων των οχημάτων κατά 50% στην ακτοπλοΐα. Δωρεάν μετακίνηση για τους ανέργους και τις οικογένειές τους, τους στρατευμένους, τα ΑμεΑ.

-- Να επανέλθει ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ για όλα τα νησιά και να καταργηθεί στα είδη λαϊκής κατανάλωσης.

-- Αφορολόγητο ατομικό όριο για όλους 20.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Να εκπίπτουν από τη φορολόγηση και οι δαπάνες Υγείας, ΔΕΗ, θέρμανσης, νερού, τηλεφώνου. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και όλων των χαρατσιών.

-- Απαγόρευση των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών για την εργατική - λαϊκή οικογένεια.

-- Επαναφορά των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς. Κανένας μισθός κάτω από 751 ευρώ.

-- Να καλυφθούν όλες οι ανάγκες στις μονάδες Υγείας με σκοπό να καλύπτουν τον πληθυσμό των νησιών όλο το 24ωρο και όλο το χρόνο.

Ριζοσπάστης Σάββατο 2 Ιούνη 2018 - Κυριακή 3 Ιούνη 2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου