Παρασκευή 27 Ιουλίου 2018

Η γνωστή δικαιολογία...


Μετά τις φονικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική, χτες ήρθαν οι πλημμύρες σε διάφορα προάστια της πρωτεύουσας. Οπως μετά την πύρινη λαίλαπα που κατέκαψε ζωές και περιουσίες, έτσι και μετά τους τόνους νερού που παρέσυραν αυτοκίνητα και έκλεισαν δρόμους, επιστρατεύτηκαν τα γνωστά επιχειρήματα περί «ακραίων καιρικών φαινομένων». Αν όμως αυτά τα καιρικά φαινόμενα γίνονται πλέον τόσο συχνά «ακραία», εφόσον αυτό διαπιστώνεται με επιστημονική μέθοδο και συγκεκριμένες εκτιμήσεις, η λογική δεν λέει ότι επιβάλλεται ακόμα περισσότερο η πρόληψη;Φαίνεται ότι η ...μεγάλη αγωνία για τις «κλιματικές αλλαγές» - που κλίνουν σε όλες τις πτώσεις τα αστικά επιτελεία - ισχύει μόνο όταν εξυπηρετεί τις «πράσινες μπίζνες» των μονοπωλίων. Οσο εξυπηρετούνται οι επιχειρηματικές και άλλες επιδιώξεις του μεγάλου κεφαλαίου.
Και τα «ακραία» καιρικά φαινόμενα δεν οδηγούν ποτέ στη διασφάλιση μιας «ακραίας» πρόληψης υπέρ των λαϊκών αναγκών. Δηλαδή μιας έγκαιρης, ολοκληρωμένης, κεντρικά σχεδιασμένης, με ευθύνη του κράτους, διασφάλισης έργων αντιπυρικής, αντιπλημμυρικής, αντισεισμικής κ.τ.λ. προστασίας, όπως το επιτρέπει περισσότερο από κάθε άλλη εποχή το σημερινό επίπεδο της επιστημονικής και τεχνολογικής προόδου.

Eurokinissi

Θλιβεροί... 
 
Η εικόνα του υπουργού Αμυνας στο Μάτι να απαντάει επιθετικά στους κατοίκους που κλαίγοντας ζητούσαν στήριξη, κατηγορώντας τους ότι αναπαράγουν την τηλεοπτική προπαγάνδα, είναι τουλάχιστον θλιβερή. Με μια πρώτη ανάγνωση θα νόμιζε κανείς ότι η κυβέρνηση αντιδρώντας έτσι δείχνει ότι δεν έχει συναίσθηση του τι έχει συμβεί. Ομως, στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση δείχνει με κάθε ευκαιρία ότι είναι αδίστακτη, κάτι που φάνηκε και μερικές ώρες αργότερα, με την τροπολογία που κατέθεσε δίνοντας παχυλές αυξήσεις σε διευθυντικά στελέχη των ΔΕΚΟ για να προωθήσουν τις μνημονιακές μεταρρυθμίσεις. Ο Π. Καμμένος απογείωσε την πρόκληση όταν έριξε τις ευθύνες για την τραγωδία στους ίδιους τους κατοίκους, αναπαράγοντας όσα ψιθύριζαν μέχρι σήμερα παρατρεχάμενοι. Πρόκειται για απαράδεκτη προσπάθεια της κυβέρνησης, που όπως φαίνεται θα κλιμακωθεί για να αποποιηθεί τις ευθύνες της, κατηγορώντας τα λαϊκά νοικοκυριά, την ίδια στιγμή που η ίδια δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο αποτροπής του εγκλήματος.

Παράμετροι... 
 
Στην προσπάθεια να εξηγηθεί το πώς μια ολόκληρη περιοχή έγινε πύρινη παγίδα για εκατοντάδες κατοίκους αναδεικνύονται πολλές παράμετροι. Το χωροταξικό της περιοχής, οι ελλείψεις σε αντιπυρικές ζώνες, ο καθαρισμός των οικοπέδων, ο καθαρισμός περιμετρικά από τη Μαραθώνος, η πυκνή άναρχη δόμηση, το κλείσιμο κάθε πρόσβασης στον αιγιαλό, η άναρχη κατανομή ανάμεσα σε σπίτια και πεύκα και άλλα πολλά είναι αυτά που σημειώνονται, λέγονται και παρατηρούνται. Ολα αυτά είναι σωστά, υπαρκτά και αδιαμφισβήτητα. Βεβαίως, πρέπει να σημειώσουμε ότι από τον φιλοκυβερνητικό Τύπο αυτά τα στοιχεία προβάλλονται ιδιαίτερα αφήνοντας και ένα αδρό υπονοούμενο (που πιθανόν όταν περάσει το μεγάλο σοκ θα ενισχυθεί) ότι τελικά φταίνε όλοι, το κράτος, οι τοπικές αρχές, οι κάτοικοι, το κλασικό «όλοι φταίμε...». Δηλαδή, μέσα από την ανάδειξη πραγματικών παραμέτρων επιχειρείται η διάχυση της ευθύνης. Ομως δεν είναι έτσι. Την ευθύνη για το χωροταξικό σχεδιασμό, για τη διαμόρφωση υποδομών, τη διασφάλιση δρόμων διαφυγής, την εκπαίδευση του πληθυσμού για έκτακτες ανάγκες κ.λπ. την έχουν το κράτος, η κυβέρνηση, η Τοπική Διοίκηση, που άλλωστε είναι μηχανισμός του κράτους. Ολα τα άλλα είναι φτηνές δικαιολογίες. Οι ευθύνες είναι δεδομένες και οι βαθύτερες αιτίες επίσης είναι γνωστές: Η εμπορευματική χρήση της γης, οι προτεραιότητες στις κρατικές δαπάνες παρεμβάσεων που αφορούν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, τα χωροταξικά σχέδια που είναι κομμένα και ραμμένα στα διάφορα επιχειρηματικά συμφέροντα. Τελικά πίσω από αυτά και τα άλλα η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει ότι η ανάπτυξη και ανάκαμψη για την οποία κοπιάζει ουσιαστικά θυσιάζει τις ανάγκες και το δικαίωμα του λαού στην προστασία από φυσικές καταστροφές και κινδύνους.

Ξεφτίλα... 
 
Μπορεί τέσσερις μέρες μετά τις φονικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική να υπάρχουν πάνω από 80 νεκροί και δεκάδες αγνοούμενοι, αλλά φαίνεται ότι η αθλιότητα του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ δεν έχει πάτο. Πώς αλλιώς να εξηγηθεί το γεγονός ότι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ξέσπασε πόλεμος ανάμεσα σε στελέχη τους για το ποια κυβέρνηση είχε περισσότερους νεκρούς; Ετσι λοιπόν επώνυμα και ανώνυμα «τρολ» ανέβαζαν στο διαδίκτυο φράσεις του τύπου: «Κόψτε την πρωτοφανή τραγωδία: 63 ήταν οι νεκροί το 2007». Και τα αντίπαλα «τρολ» απαντούσαν: «Αλλο 63 άλλο 85...». Είναι φανερό ότι και η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν τεράστιες και εγκληματικές ευθύνες για τις χαμένες ανθρώπινες ζωές και περιουσίες. Γιατί η πολιτική που ακολουθούν στρατηγικά βρίσκεται σε απόλυτη σύμπλευση. Και από αυτήν την άποψη είναι λογικό να αντιπαρατίθενται για το ποιος «σκοτώνει» περισσότερους, ποιος προκαλεί περισσότερα θύματα. Αλλωστε, αυτά που λέει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση τα έλεγαν πριν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και αντίστροφα. Οπως είναι επίσης λογικό να ταυτίζονται και στην ξεφτίλα...





Ριζοσπάστης   Παρασκευή 27 Ιούλη 2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου