Παρασκευή 3 Αυγούστου 2018

Ένα μοναδικό αδημοσίευτο ντοκουμέντο από τα Δεκεμβριανά



Το παρακάτω ντοκουμέντο που ανήκει στο αρχείο του καλού φίλου Γ. Σ. είναι μια χειρόγραφη αντιγραφή του Ταχυδρόμου της ΡΑΦ που περιέχει τους όρους της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του στρατηγού Σκόμπυ και της Κ.Ε. του ΕΛΑΣ.



Το δημοσιεύουμε μαζί με τα εύστοχα σχόλια του Γ.Σ.

Δυστυχώς -και πάλιν- έχουν γραφεί χιλιάδες ανιστόρητα μυθεύματα, όπου ο καθένας "ιστορεί" τις μικρές βιωματικές του ιστορίες διανθίζοντάς τες με διάφορες εκτιμήσεις επί παντός επιστητού. Εδώ πρόκειται για την πρώτη πράξη μιας Συμφωνίας που απεικονίζει μια στρατιωτική ήττα, την ήττα του Δεκέμβρη. Υπογράφουν άπαντες όλοι, στρατιωτικοί εγνωσμένου κύρους, κομματικά στελέχη εντεταλμένα και με σαφείς οδηγίες και μάλιστα μετά από διαπραγματεύσεις δύο ημερών. Παρατηρήσεις πρόχειρες περαιτέρω: 

1.- Κάθε Συμφωνία θεωρεί ως δεδομένο κάθε προγενέστερη Συμφωνία, μεταξύ των ίδιων μερών και για το ίδιο θέμα. Επαναδιαπραγμάτευση χωρεί μόνο αν η δυναμική των γεγονότων έχει μεταβληθεί υπέρ του ενός μέλους και δε νομίζω ότι μεταξύ 12-13 Ιανουαρίου 1945 και Συμφωνίας της Βάρκιζας υπήρξε κάτι τέτοιο. Αντίθετα, το ευμετάβολο και αδύναμο -όπως απεδείχθη- της συμμαχίας των δυνάμεων του ΕΑΜ διεσπάσθη ήδη από τις πρώτες μέρες ή και πριν τα Δεκεμβριανά, οι δυνάμεις του αστικού στρατοπέδου ενισχύθηκαν και κυρίως ενδυναμώθηκαν μετά από την νίκη των Βρεττανών και των κυβερνητικών δυνάμεων, και λόγω της παγερής αδιαφορίας των Σοβιετικών, η απογοήτευση κυριάρχησε, το ασαφές υπόστρωμα των ενταγμένων στο ΕΑΜ μη κομμουνιστικών δυνάμεων αρχίζει να μετακινείται σε θέσεις συντηρητικές ή μάλλον προσδοκίας μιας ειρηνικής περιόδου. 

2.- Οι αναλύσεις από την πολυθρόνα των "συνεδρίων" της δεκαετίας '70-'80, που βασίζονται σε υποθετικά σενάρια "έπνιξαν" την πραγματικότητα, η οποία πρόβαλε με απόλυτη σαφήνεια και ήταν μόνο μία: η διαχείριση μιας στρατιωτικής και επακόλουθα πολιτικής ήττας". Συνακόλουθα ό,τι δεν μπορείς να κερδίσεις στο πεδίο της μάχης, δύσκολα μπορείς να μην ευτελίζεσαι για να το πετύχεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, που μοιραία εδώ είναι ετεροβαρής. 

3.- Είναι χαρακτηριστικό ότι η διαχείριση της "Συμφωνίας της Βάρκιζας" γίνεται εκ των υστέρων, με όρους κυρίως της ψυχολογίας και ιδίως μιας εντελώς υποθετικής βάσης στην οποία εμφιλοχωρούν στοιχεία προδοσίας και μυστικών υπηρεσιών έτσι ώστε, στο τέλος να νοιώθουμε μέχρι και "προδομένοι" νικητές. Κυριαρχούν υποθέσεις οργιώδεις, αν ήταν "ο Άρης στην Αθήνα", αν "κρατούσαμε στους ορεινούς όγκους τις δυνάμεις του ΕΛΑΣ θα αναγκάζαμε τους Άγγλους να."..και "αν" ουκ έστιν τέλος. Όμως με τα "αν" δεν γράφεται η Ιστορία, νομίζω ότι τα "αν" εμποδίζουν την διαύγεια στο να δούμε τα λάθη μας και κυρίως στην αποφυγή τους στο μέλλον. Η προσπάθεια διατήρησης ενός "ένδοξου παρελθόντος μιας ηθικής νίκης" δεν απαντά σε κανένα ιστορικό ερώτημα, απλά συντηρεί ένα ακροατήριο, που αρέσκεται να του χαϊδεύουν τα ώτα. Τέλος να επισημάνω ότι την Συμφωνία υπογράφει ο πρώην υπολοχαγός, αποστρατευθείς τη αιτήσει του το 1929 Μακρίδης, που στην συνέχεια κατηγορούσε τους πάντες για ενδοτισμό, και λανθασμένους χειρισμούς, και που ακόμη και σήμερα προβάλλει ως ο Κλαούζεβιτς της Ελλάδας, καθώς και ο Σαράφης, που στο βιβλίο του Ο ΕΛΑΣ ενώ είναι παρών παντού, Λίβανο, Καζέρτα, Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, Βάρκιζα, παντού διαφωνεί αλλά υπογράφει.

2 σχόλια:

  1. Παγερή ...αδιαφορία.... των Σοβιετικών δεν υπάρχει σε καμμία περίπτωση. Θα μπορούσε να πει κάποιος οτι υπάρχει αν είχαμε διεκδικήσει την Εξουσία τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944 χωρίς ΣΜΑ ΛΙΒΑΝΟ ΚΑΖΕΡΤΑ και δεν υπήρχε καμμία βοήθεια απο την ΕΣΣΔ. Μόνο τότε. Ολα τα άλλα είναι για να καλύψουν το ΕΥΡΩΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ που ήταν στο πρόγραμμα του ΚΚΕ και για αυτό έφτιαξε το ΕΑΜ σαν ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
    Απάντηση
  2. Το 2008 ο Συνασπισμός γιόρτασε τα 40 χρόνια του ΠΡΟΔΟΤΙΚΟΥ ....εσωτερικού..... Λέει ο Τρίκκας με αναφορές στον ...παρτσαλίδη.... Είχαμε έτοιμη την μετατροπή του ΚΚΕ σε ...ομόσπονδο.. απο το 1944 ήρθε και μας τα χάλασε όλα ο ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ με τον ΔΣΕ. ΤΟΜΠΟΛΑ.... Η ...ΕΔΑ... ήταν η σύνδεση με το ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ που μας καθυστέρησε ο ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ με τον ΔΣΕ. Τα είπαν όλα χωρίς Κλωτσιές. ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ. Ηταν Ευρωκκομμουνιστές και προσπαθούσαν για ... ανθρώπινο καπιταλισμό στην 2α Παρουσία. Δώσανε 50 ημέρες χρόνο στην ΕΝΩΜΕΝΗ ΑΣΤΙΚΗ ΤΑΞΗ και τους Αγγλους Συμμάχους της να αλλάξουν τον συσχετισμό να διαλέξουν τον χρόνο της Σύγκρουσης και να σφάξουν τον λαό σε ΑΘΗΝΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ωστε να φαίνεται πως ο ΕΛΑΣ δεν μπόρεσε. ......ΑΞΙΟΙ...... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου