Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018

ΣΥΡΙΖΑ: Μια δοκιμασμένη συνταγή προπαγάνδας (Του Μάνου Δούκα)




Παρακολουθούμε την προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως στο σκέλος της που αφορά την ... "απάντηση" - επίθεση στο ΚΚΕ. Και δε μας μοιάζει καθόλου καινοφανής. Κάπου παλιά το έχουμε ξαναδεί αυτό το έργο. 
Τότε που "μιλούσε" ο Τρότσκι ή ο Γκαίμπελς (φίλοι ήταν άλλωστε) για τη Σοβιετική Ένωση και το Στάλιν:
Παραποίηση της πραγματικότητας ... Δημιουργία πλαστών γεγονότων (λοιμός Ουκρανίας, Κατίν κλπ.) …
"Όσο πιό τερατώδες είναι ένα ψέμα, τόσο πιό εύκολα γίνεται πιστευτό" ... "Όταν πέσει μελάνι πάνω σ’  ένα άσπρο ύφασμα, μετά όσο και να το καθαρίζεις η μουτζούρα θα μείνει" ... «Λέγε, λέγε ψέματα, στο τέλος πάντα κάτι μένει» …

Μάλιστα, πρόσφατα είδαμε κι έναν καρεκλοκένταυρο έμμισθο υψηλοΣΥΡΙΖΑΙΟ να καταλογοποιεί τη λάσπη ενάντια στο ΚΚΕ (σε άρθρο του σε περιοδικό που φιλοδοξεί να κλέψει το ρόλο της Αυριανής, από την …Αυριανή), για να έχουν οι οπαδοί τους κάτι να λένε εν όψει εκλογών.

Ας πάρουμε ένα παράδειγμα:

"Το ΚΚΕ ψήφισε ενάντια στην απλή αναλογική που ψήφισε στη βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ".

1. Η "απλή αναλογική" του ΣΥΡΙΖΑ, διατηρεί το μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα και το όριο - πλαφόν για την είσοδο κάποιου μικρού κόμματος στη βουλή. Άρα δεν είναι απλή αναλογική.
2. Το ΚΚΕ κατέθεσε δική του πρόταση στη Βουλή, για απλή κι ανόθευτη αναλογική κι αυτήν ψήφισε.

Άλλο παράδειγμα:

"Το ΚΚΕ δεν ψήφισε την αύξηση του κατώτατου μισθού που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ".

1. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε την αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά μια ρύθμιση για το πώς θα ορίζεται ο κατώτατος μισθός ανάλογα με τις ανάγκες της αγοράς, της ανταγωνιστικότητας κλπ., από τον υπουργό κι όχι από ελεύθερες διαπραγματεύσεις εργατών - εργοδοτών.
2. Στην πραγματικότητα ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε μια διάταξη του μαύρου νόμου Βρούτση, όπως άλλωστε είπε (και χειροκρότησε) κι ο ίδιος ο Βρούτσης στη Βουλή.
3. Τη διάταξη αυτή την ψήφισαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, υπηρετώντας πιστά αυτό που υπηρετούσαν πάντα (αλλά τους κλέβει το ρόλο ο ΣΥΡΙΖΑ).
4. Το ΚΚΕ ήταν το μόνο κόμμα που κατέθεσε και ψήφισε δική του τροπολογία που προέβλεπε αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.


Θα μπορούσα να γράψω και για άλλα παραδείγματα (π.χ. για "γενίκευση ΣΣΕ", "υποκατώτατο", ναρκωτικά, επιλογή φύλλου, δημοψήφισμα, πρόσληψη δασοπυροσβεστών κλπ.) αλλά δεν είναι στόχος μου να απαντήσω στον κατάλογο της ηλιθιότητας. (Αν πάλι κάποιος ρωτήσει, πολύ ευχαρίστως).
Τις απορίες μου θέλω να διατυπώσω, σε κάθε ΣΥΡΙΖΑΙΟ. Κι εννοώ «κανονικό» … από αυτούς που αναπαράγουν αυτές τις αηδίες. Όχι τους ψηφοφόρους τους ή τους οπαδούς.

Α ... Θεωρείς άραγε ότι εμείς έχουμε δικαίωμα να έχουμε και να υπερασπιζόμαστε δική μας γνώμη σαν κόμμα; Θεωρείς ότι έχουμε δικαίωμα άλλης γνώμης ή κριτικής; Ή μήπως θεωρείς (σαν άλλος Ρήγκαν και Μπους) ότι "όποιος δεν συμφωνεί μαζί σας είναι με τους άλλους";
Εμείς πάντως θεωρούμε ότι έχουμε υποχρέωση να λέμε όσο πιό δυνατά μπορούμε τη γνώμη και τη φωνή της εργατικής τάξης. Γι’ αυτό άλλωστε υπάρχει το ΚΚΕ κι όχι για να υπερασπίζεται τη διαιώνιση του συστήματος της εκμετάλλευσης, όπως άριστα πράττει ο ΣΥΡΙΖΑ (Οι επιβραβεύσεις του από ΗΠΑ, ΕΕ, ΝΑΤΟ, ΣΕΒ κλπ. Άφθονες. Δεν πάνε τσάμπα οι μετάνοιές σας και «η γη και το νερό» που τους παραχωρείτε). 

Β ... Δεν σου έχει πει κανένας «αριστερός» ότι διαχρονικά και σε παγκόσμια κλίμακα η άρχουσα τάξη, όταν θέλει να κλιμακώσει την εκμετάλλευση, την αντιλαϊκή λαίλαπα, τις τυχοδιωκτικές ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, πάντα αρχίζει με τον αντικομουνισμό και την καλλιέργεια σχετικού κλίματος;  Ή ακριβώς αυτή τη δουλειά αναλάβατε να παίξετε σήμερα στην Ελλάδα (όπως επίσης διαχρονικά έκανε η σοσιαλδημοκρατία σ’ όλο τον κόσμο);

Γ … Που ποντάρετε όταν λέτε τέτοιες τερατολογίες; Μήπως πιστεύετε ότι λέτε αλήθεια κι έχετε δίκιο;
Δε βλέπετε τα γεγονότα; Αποκλείεται. Δεν είστε ούτε χαζοί, ούτε και άσχετοι. Οπότε;
Οπότε υπερασπίζεστε "το μαγαζί που σας ταΐζει" ή που τουλάχιστον φιλοδοξείτε να σας ταΐσει (ο καθένας φυσικά σε διαφορετικό βαθμό). Κι έχει το κόμμα σας τη δύναμη των ΜΜΕ και της προπαγάνδας και τη δυνατότητα, μέσω αυτών των ΜΜΕ, να σβήνει κάθε απάντηση και να μας αποκλείει από την ενημέρωση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κάθε φορά που "δημιουργούν ένα επιχείρημα" (απλή αναλογική, κατώτατος κλπ.)
... εξαφανίζεται το ΚΚΕ από την τηλεόραση κι αυτό το επιχείρημα πάντα αναλαμβάνει να το πλασάρει κάποιο από τα φιλικά τους ΜΜΕ.

Δ ... Θεωρείς ότι η τακτική της παλιάς Αυριανής του ΠΑΣΟΚ, είναι κατάλληλη για αντιγραφή από τον ΣΥΡΙΖΑ, με τις καινούριες Αυριανές (Ντοκουμέντο, TOC, Εφημερίδα συντακτών, ΕΡΤ, Κουρής, ΑΥΓΗ κλπ.);
Δε θυμάσαι την κατάληξη του ΠΑΣΟΚ και της προπαγάνδας του, ή έχεις υιοθετήσει τη λογική "τώρα μας χρειάζεται το σύστημα, τώρα είναι η ευκαιρία μας»;

Ε … Και τέλος πάντων, δε σου είπε κανείς, ότι τέτοιες και χειρότερες μεθόδους, πολλοί εφάρμοσαν σε βάρος των κομμουνιστών, αλλά του κάκου (όπως δείχνει κι η 100χρονη ιστορία του ΚΚΕ). Εσείς τι …
ελπίζετε ή φιλοδοξείτε; Να ξεπεράσετε το Μανιαδάκη, το γέρο Παπανδρέου και το Γεωργαλά;

Πάντως φίλε, προφανώς μπορείς να λες και να κάνεις ότι θέλεις, αλλά αν ξαναπείς μπροστά μου τη λέξη «αριστερά», εγώ προσωπικά θα σε φτύσω. 
Φυσικά ... για να μη ματιάξω το απέραντο θράσος σου και την παροιμιώδη κατάντια σου.

Μάνος Δούκας
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου