Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2018

Δεν δίνει ούτε ένα ευρώ στους πυρόπληκτους της Αττικής!


Αυτό προκύπτει από απάντηση της Κομισιόν σε Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ

Παρά τους 98 νεκρούς και τις τεράστιες υλικές καταστροφές που προκάλεσε η πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική, η ΕΕ ξεπερνά κάθε όριο προκλητικότητας και απορρίπτει την αποζημίωση των πληγέντων, όπως φαίνεται από την απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην κατεπείγουσα Ερώτηση των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ Κώστα Παπαδάκη και Σωτήρη Ζαριανόπουλου.
 
Χωρίς περιστροφές, η αρμόδια επίτροπος Κ. Κρέτσου στην απάντησή της αποκλείει την αποζημίωση των πληγέντων, αναφέροντας ότι «η αποζημίωση για ζημίες σε ιδιωτικές ιδιοκτησίες οι οποίες προκαλούνται από φυσικές καταστροφές δεν είναι επιλέξιμη στο πλαίσιο του ΕΤΠΑ», αλλά ούτε και στο πλαίσιο του λεγόμενου «Ταμείου Αλληλεγγύης» της ΕΕ. Σημειώνεται ότι η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με την Ερώτησή της είχε ζητήσει να αρθούν οι δυσμενείς προϋποθέσεις που θέτουν οι σχετικοί κανονισμοί, προκειμένου να καταστεί δυνατή η πλήρης και άμεση αποζημίωση των πληγέντων.


Η όποια δε κινητοποίηση του «Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης» (ΕΤΠΑ) ή και - υπό προϋποθέσεις - του «Ταμείου Αλληλεγγύης» της ΕΕ δεν θέτει ως προτεραιότητα την αποζημίωση των πυροπαθών που είδαν το βιος τους να καταστρέφεται μέσα σε λίγες ώρες, αλλά την «αναζωογόνηση των τοπικών οικονομιών», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην απάντηση της Επιτροπής, δηλαδή της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Ακόμη και «η αποκατάσταση των δημόσιων υποδομών», που χρηματοδοτείται από τα εν λόγω Ταμεία, πρωτίστως επιδιώκει την ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων που αναλαμβάνουν τα συγκεκριμένα έργα.

Θυμίζουμε ότι τα ευρωπαϊκά κονδύλια προέρχονται από τη βαριά φορολογία του λαού και ένα μέρος τους επιστρέφει στη χώρα, όχι για τις δικές του ανάγκες - ακόμα και τις πιο άμεσες και ζωτικές, όπως των πυρόπληκτων ή των πλημμυροπαθών - αλλά για την ενίσχυση του κεφαλαίου, για φοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις και άλλα προνόμια, σαν «κράχτες» για «επενδύσεις» και «ανάπτυξη». Με λίγα λόγια, τα ίδια και μέσα και έξω. Οι πληγέντες, όλος ο λαός δεν έχει τίποτα να περιμένει παρά μόνο το χειρότερο από την ΕΕ και όσους τη λιβανίζουν, υποσχόμενοι «παρεμβάσεις» και την «αρωγή» της, χωρίς να τοποθετούνται όταν υπάρχουν τέτοιες απορρίψεις, όπως η συγκεκριμένη για το Μάτι και συνολικά για την Ανατ. Αττική.

Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ο ταξικός αντιλαϊκός χαρακτήρας της ΕΕ και καταρρίπτονται οι μύθοι περί ευρωενωσιακής αλληλεγγύης. Παρά το μέγεθος της τραγωδίας, τους 98 νεκρούς, τα καμένα σπίτια, τις μεγάλες καταστροφές, η ΕΕ ...σταθερά στο πόστο της, απορρίπτει κάθε οικονομική βοήθεια, υπερασπίζοντας τη λογική του «κόστους - οφέλους», που αποτελεί και τη βάση της απόρριψης των αναγκαίων υποδομών που απαιτούνται για την πρόληψη από πυρκαγιές, πλημμύρες και σεισμούς.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι τεράστιες, όπως και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, για την αποθέωση της ΕΕ.

Οι εργαζόμενοι δεν έχουν τίποτα να περιμένουν ούτε από την ΕΕ ούτε από τα ανεπαρκέστατα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Οργανωμένη πάλη και διεκδίκηση
 
Μαζί με το κύμα αλληλεγγύης που ξεδιπλώνεται από εργαζόμενους, σωματεία, φορείς σε κάθε γωνιά της χώρας, αλλά και από το εξωτερικό, οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα να συνεχίσουν και να εντείνουν οργανωμένα την πάλη τους και να διεκδικήσουν:

-- Αμεση αποζημίωση κατοίκων και επαγγελματιών της περιοχής στο 100% της συνολικής ζημιάς.

-- Να υπάρξουν μέτρα ασφαλούς στέγασης, καθαριότητας και υγιεινής για όσους δεν μπορούν να μείνουν στην οικία τους, επιδότηση ενοικίου για όσους το χρειάζονται.

-- Αμεση αποκατάσταση των υποδομών, όπως της ύδρευσης, της ηλεκτροδότησης, τηλεφωνίας, χωρίς την επιβάρυνση των καταναλωτών για τη σύνδεσή τους στο δίκτυο κ.λπ.

-- Να γίνει απορρύπανση της περιοχής.

-- Να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες - μετρήσεις και να υλοποιηθούν άμεσα έργα που σχετίζονται με την αντιμετώπιση πλημμυρών και πιθανής μόλυνσης του εδάφους, της ατμόσφαιρας και του υδροφόρου ορίζοντα στις πυρόπληκτες περιοχές.

-- Εξασφάλιση δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όλους με ευθύνη του κράτους. Να υπάρξουν άμεσα μέτρα στήριξης των Κέντρων Υγείας Ραφήνας και Νέας Μάκρης, με μόνιμο προσωπικό και μέσα.

-- Να παρθούν ειδικά μέτρα για τα σχολεία της περιοχής, με στήριξη παιδιών, γονιών, εκπαιδευτικών, ενόψει της σχολικής χρονιάς.

-- Να φτιαχτεί σύγχρονος οικισμός, με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους, με χωροταξικό σχεδιασμό που να υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες.

-- Να απαλλαγούν από τα δημοτικά τέλη όλοι οι πληγέντες.

-- Να παρθούν μέτρα ουσιαστικής στήριξης εργαζομένων και επαγγελματιών που έχουν χάσει τη δουλειά τους.

-- Να παγώσουν όλα τα χρέη σε εφορία, ΕΦΚΑ, τράπεζες, ΟΤΑ, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις.

-- Να καθαριστεί και να προστατευτεί το πευκοδάσος του Σχινιά, με ευθύνη του κράτους.

-- Να σταματήσει κάθε σχεδιασμός για τη δημιουργία ΧΥΤΑ στον Γραμματικό, που θα βάλει ταφόπλακα στην περιοχή. Να αποδοθεί ο χώρος αυτός στους κατοίκους για τις ανάγκες πολιτισμού και άθλησης.

-- Να αντιμετωπιστούν άμεσα οι ελλείψεις στους τομείς της δασοπροστασίας και πυρόσβεσης και να εκπονηθεί σχέδιο αντιμετώπισης παρόμοιων φαινομένων.

Ριζοσπάστης   Πέμπτη 6 Σεπτέμβρη 2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου