Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2019

Νέοι εκβιασμοί στο λαό για να δεχτεί τη γενίκευση των πλειστηριασμών


Συνέχεια στους εκβιασμούς σε βάρος των εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών ώστε να αποδεχτούν τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας ή αλλιώς «να κάνουμε ρυθμίσεις που να οδηγήσουν τις τράπεζες να χρειαστούν νέα κεφάλαια» έδωσε χτες ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά τον νέο γύρο επίθεσης που ετοιμάζει η κυβέρνηση στην πρώτη κατοικία των εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα έρθει για ψήφιση στην Ολομέλεια εντός του Φλεβάρη.
 Η νέα παρέμβαση του Γ. Δραγασάκη έγινε στη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής επί του νομοσχεδίου για την επικύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) του περασμένου Δεκέμβρη, σχετικά με τη δίμηνη παράταση του νόμου Κατσέλη, την 6μηνη παράταση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ μόνο στα 5 νησιά που δέχονται τις προσφυγικές ροές και την επέκταση σε ένα ακόμα νησί του λεγόμενου «μεταφορικού ισοδύναμου».

Προϊδεάζοντας για το περιεχόμενο των νέων αντιλαϊκών κυβερνητικών ρυθμίσεων, ο Γ. Δραγασάκης επανέλαβε ότι «είμαστε η χώρα με τα περισσότερα "κόκκινα" δάνεια» και «πρέπει να τα μειώσουμε (...) Αν δεν προσέξουμε, μπορεί να κάνουμε ρυθμίσεις που να οδηγήσουν τις τράπεζες να χρειαστούν νέα κεφάλαια. Αυτό είναι μια πραγματικότητα. Τι σημαίνει; Οτι δεν πρέπει να κάνουμε καμία ρύθμιση που να οδηγεί στην ανάγκη νέων κεφαλαίων; Οχι, αλλά πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε (...) Η αυτονόητη αλήθεια είναι ότι δυστυχώς αυτά τα νέα κεφάλαια ενδεχομένως να κληθεί να τα βάλει πάλι ο Ελληνας φορολογούμενος».


Παράλληλα, ο Γ. Δραγασάκης είπε ότι ετοιμάζονται νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και πακέτα στους επιχειρηματικούς ομίλους, μέσω του Ταμείου Ανάπτυξης Νέας Οικονομίας (ΤΑΝΕΟ), ενώ αναμένεται σύντομα και το νομοσχέδιο για την Αναπτυξιακή Τράπεζα. Πρόσθεσε ότι θα αυξηθεί και ο προϋπολογισμός του ΕΣΠΑ για «δράσεις και προγράμματα τα οποία απευθύνονται στη βιομηχανία ή και σε άλλους τομείς της οικονομίας» κ.ά.

«Κάνετε και εδώ τη "βρώμικη δουλειά"»
 
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Σάκης Βαρδαλής, σημείωσε ότι η ΠΝΠ για την παράταση του νόμου Κατσέλη είναι η «εισαγωγή» για τον «νέο νόμο που ετοιμάζετε, με τον οποίο θα ξεκινήσει ένας νέος κύκλος επίθεσης της κυβέρνησης και των τραπεζικών ομίλων με στόχο τη ραγδαία μείωση των "κόκκινων" δανείων, δείγμα και αυτό της κυβερνητικής "μεταμνημονιακής κανονικότητας"».

Πρόσθεσε ότι «αναλαμβάνετε και εδώ να διεκπεραιώσετε τη "βρώμικη δουλειά" σε ό,τι αφορά την απαλλαγή των τραπεζών από τα βαρίδια των "κόκκινων" δανείων, γιατί για τις τράπεζες είναι κάτι παραπάνω από αναγκαίο να βρουν "ζεστό" χρήμα για να χρηματοδοτήσουν τις βιώσιμες - όπως λέτε - επιχειρήσεις και επιχειρηματικούς ομίλους», και υπογράμμισε ότι «για να περπατήσει η ταξική πολιτική της κυβέρνησης, υπέρ των συμφερόντων των τραπεζών και του μεγάλου κεφαλαίου γενικότερα, σας είναι αναγκαίοι και οι εκβιασμοί και οι απειλές».

Ανέφερε ότι το μάρμαρο θα το πληρώσουν και οι εργαζόμενοι στις συστημικές τράπεζες, αφού για τη μείωση των λειτουργικών εξόδων των τραπεζών ετοιμάζονται χιλιάδες απολύσεις και ισχυρό χτύπημα σε εργασιακά δικαιώματα.

Σε ό,τι αφορά την ΠΝΠ για το «μεταφορικό ισοδύναμο», σημείωσε ότι είναι μέτρο χωρίς αντίκρισμα, γιατί σε καμία περίπτωση δεν αντισταθμίζει τις τεράστιες απώλειες που έχουν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες των νησιών.

Συνολικά στο νομοσχέδιο το ΚΚΕ ψήφισε «παρών», για τα όσα ελάχιστα περιέχονται. ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ενωση Κεντρώων ψήφισαν υπέρ, ενώ καταψήφισε η ναζιστική ΧΑ, χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο «ευνοϊκό για τους λαθρομετανάστες».

Ριζοσπάστης   Πέμπτη 7 Φλεβάρη 2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου