Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2019

Με προσχήματα απέναντι στα αγροτικά αιτήματα




Μετά τις πρωτοφανείς διώξεις σε βάρος στελεχών του οργανωμένου αγροτικού κινήματος με το «καλημέρα» των αγροτικών κινητοποιήσεων στα μπλόκα, η κυβέρνηση, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και τα φιλοκυβερνητικά (και όχι μόνο) ΜΜΕ έχουν περάσει στο δεύτερο στάδιο της ύπουλης προσπάθειας να καλλιεργήσουν τον περιβόητο «κοινωνικό αυτοματισμό» ενάντια στον δίκαιο αγώνα που δίνουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι σε όλη τη χώρα.

Σε αλλεπάλληλες δηλώσεις του υπουργού, σε τίτλους και ρεπορτάζ, παρουσιάζονται οι αγωνιζόμενοι αγροτοκτηνοτρόφοι ως «υπερβολικοί και αδιάλλακτοι», ως «αρνητές του διαλόγου», με αφορμή το γεγονός ότι δεν πραγματοποιείται συνάντηση των αγροτών με την κυβέρνηση. Ομως, η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στον ίδιο τον υπουργό και συνολικά στην κυβέρνηση.


***
 
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Στ. Αραχωβίτης, επιμένει στις προσκλήσεις του για μια προσχηματική συνάντηση με τους αγρότες, στην οποία από τη μεριά της κυβέρνησης θα συμμετέχουν μόνο η ηγεσία και οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου του.

Σπεύδει μάλιστα να προσθέσει ότι ο «διάλογος» σε αυτήν τη συνάντηση θα γίνει στη βάση των «δημοσιονομικών δεδομένων» της οικονομίας, όπερ εστί μεθερμηνευόμενον... «λεφτά για τους αγρότες δεν υπάρχουν»! Η επίκληση στα «δημοσιονομικά δεδομένα» είναι η πάγια τακτική της κυβέρνησης κάθε φορά που απορρίπτει τις δίκαιες εργατικές - λαϊκές διεκδικήσεις, την ίδια ώρα που δεν σταματά να εξασφαλίζει νέα προνόμια, ενισχύσεις και απαλλαγές για το μεγάλο κεφάλαιο.

Παράλληλα, με συνεχείς δηλώσεις του στα ΜΜΕ, παρουσιάζοντας μια εικονική πραγματικότητα, ο υπουργός ισχυρίζεται ότι η «κυβέρνηση της Αριστεράς» έχει ήδη επιλύσει τάχα τα μεγάλα προβλήματα της αγροτιάς! Προσπαθεί να αποκρύψει το γεγονός ότι είναι η ίδια η κυβερνητική πολιτική και η εφαρμογή της ΚΑΠ της ΕΕ αυτές που οξύνουν τα προβλήματα που βγάζουν τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους ξανά στους δρόμους.

***
 
Οι αγωνιζόμενοι αγρότες δηλώνουν ότι η συνάντηση στην οποία προσκαλεί ο υπουργός θα είναι για τα προσχήματα και όχι για τα αιτήματα. Επισημαίνουν πως δεν είναι διατεθειμένοι να συναντηθούν «για καφέ και για το θεαθήναι», υπενθυμίζοντας ότι μόλις πριν από λίγο καιρό, στις 14/12/2018, υπήρξε συνάντηση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων μαζί του, η οποία απέβη άκαρπη, με τον ίδιο μάλιστα να δηλώνει αναρμόδιος για πολλά από τα αγροτικά αιτήματα.

Επιμένουν, λοιπόν, στην πρόταση για συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και κλιμάκιο αρμόδιων υπουργών, όπως αποφασίστηκε στην πανελλαδική σύσκεψη των μπλόκων, ώστε να υπάρξουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις και, ταυτόχρονα, να αρθούν και οι δικαιολογίες περί αναρμοδιότητας. Μια πρόταση που είναι ενταγμένη στην κατεύθυνση της αγωνιστικής διεκδίκησης, καθώς, όπως έχουν τονίσει οι αγωνιζόμενοι αγρότες, στα μπλόκα δεν βγήκαν για να συζητήσουν γενικώς και αορίστως, να επαιτήσουν, να παρακαλέσουν, αλλά για να αγωνιστούν και να διεκδικήσουν.

***
 
Το γεγονός ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης απορρίπτει αυτήν την πρόταση ένα πράγμα δείχνει: Οτι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να δεσμευτεί αρμοδίως και συγκεκριμένα για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων της αγροτιάς. Γι' αυτό και υπεκφεύγει, επιχειρώντας, παράλληλα, να παραπλανήσει την «κοινή γνώμη» και να τη στρέψει κατά των αγροτών.
Και έχει δίκιο να ανησυχεί η κυβέρνηση, αφού βλέπει ότι, παρά τις συνεχείς, αγωνιώδεις προσπάθειες της ίδιας και τη βοήθεια που παίρνει από τους κάθε λογής «παρατρεχάμενους», δεν τα καταφέρνει να διαμορφώσει κλίμα «λαϊκής εχθρότητας» και «κοινωνικού αυτοματισμού» σε βάρος της αγωνιζόμενης αγροτιάς.

Αντιθέτως, διαμορφώνεται κλίμα πλατιάς εργατικής - λαϊκής συμπαράστασης και αλληλεγγύης στον δίκαιο αγώνα των αγροτών, το οποίο όσο περνούν οι μέρες και τα μπλόκα παραμένουν στη θέση τους και ενισχύονται, τόσο δυναμώνει.

Η κλιμάκωση της πάλης των αγροτοκτηνοτρόφων, το κύμα λαϊκής αλληλεγγύης, επιβεβαιώνουν πως ό,τι και να κάνουν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όσα ψέματα κι αν σκαρφιστούν, όσους ελιγμούς και υπεκφυγές κι αν επιχειρήσουν, δεν θα μπορέσουν ούτε την αλήθεια να κρύψουν, ούτε την πραγματικότητα να αναποδογυρίσουν.

Π. Ρ.
 
 
 
 
 
Ριζοσπάστης    Παρασκευή 8 Φλεβάρη 2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου