Σάββατο 6 Απριλίου 2019

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ


Κοινό Κάλεσμα για τις ευρωεκλογές του Μάη

Για την ενίσχυση της εργατικής - λαϊκής πάλης, ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση και την ΕΕ - Για μια Ευρώπη των λαών, του Σοσιαλισμού! Υπογράφεται από 35 Κόμματα
 

Κοινό Κάλεσμα «Για την ενίσχυση της εργατικής - λαϊκής πάλης, ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση και την ΕΕ - Για μια Ευρώπη των λαών, του Σοσιαλισμού!» υπογράφουν 35 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα της Ευρώπης, για τις ευρωεκλογές του Μάη 2019.
Το Κάλεσμα έχει ως εξής:

«Εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι της πόλης και της υπαίθρου, γυναίκες, νέες και νέοι, συνταξιούχοι, ΑμεΑ,

Εμείς, τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα που συνυπογράφουμε αυτό το Κάλεσμα, απευθυνόμαστε σε σας με αφορμή τις ευρωεκλογές του 2019.
Η ΕΕ, που λειτουργεί ως ευρωπαϊκό ιμπεριαλιστικό κέντρο, αποτέλεσε και εξακολουθεί να αποτελεί εργαλείο του ευρωπαϊκού μεγάλου κεφαλαίου για να αυξήσει τα κέρδη του και να εξασφαλίσει την κυριαρχία του. Δεν υπηρετεί, κι ούτε ποτέ γίνεται να υπηρετήσει, τις ανάγκες του εργαζόμενου λαού.
Μάταιες αποδεικνύονται οι προσδοκίες πως μπορεί να μεταρρυθμιστεί σε κατεύθυνση "φιλολαϊκή". Οι προσδοκίες που καλλιεργούνται σχετικά με μια αλλαγή προς όφελος των λαών μέσα από τον δήθεν "εκδημοκρατισμό" της είναι έωλες.


Οι εργαζόμενοι της Ευρώπης, τα λαϊκά στρώματα μπορούν με την πάλη τους να ανατρέψουν τον σημερινό αρνητικό συσχετισμό δύναμης και να εξασφαλίσουν τις προϋποθέσεις, για να ανοίξει ο δρόμος για την Ευρώπη του σοσιαλισμού, που θα εξασφαλίσει το δικαίωμα στη δουλειά, τα κοινωνικά, ασφαλιστικά δικαιώματα, το εισόδημα, το μέλλον των εργαζομένων.

Τα Κόμματά μας υπερασπίζονται τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, των λαών, τα δικαιώματα της νεολαίας και των γυναικών από τα λαϊκά στρώματα.

Δίνουμε καθημερινά μάχες ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα που επιβάλλουν οι αστικές κυβερνήσεις και η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενάντια στη μείωση των μισθών και των συντάξεων, στην κατάργηση των εργασιακών, κοινωνικών - ασφαλιστικών δικαιωμάτων, στην ανακύκλωση της φτώχειας και της ανεργίας, στην εμπορευματοποίηση της Υγείας, της Παιδείας, της Πρόνοιας, στην καταστροφή του περιβάλλοντος, στην κατάργηση δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Διεκδικούμε μέτρα ενάντια στην ανεργία. Παλεύουμε συνολικά ενάντια στην ΕΕ, που ποδηγετεί τους λαούς για την κερδοφορία των καπιταλιστών. Καταδικάζουμε τον αντικομμουνισμό, την καταστολή, τον περιορισμό κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Τα Κόμματά μας στηρίζουν:
  • Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις.
  • Δημόσια - δωρεάν Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια.
  • Την πάλη των εργαζομένων και των ανέργων για το δικαίωμα στην πλήρη - σταθερή εργασία.
  • Δημοκρατικά δικαιώματα στους χώρους δουλειάς, εργασιακά και κοινωνικά - ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Δικαιώματα των μεταναστών εργατών και την πάλη ενάντια στις αιτίες, που υποχρεώνουν τους λαούς να εγκαταλείπουν τις χώρες τους.
  • Τους μικρομεσαίους αγρότες.
  • Την ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος που θυσιάζεται για τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου.
- Καταδικάζουμε τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις. Αγωνιζόμαστε για την ειρήνη, για την απομάκρυνση όλων των αμερικανοΝΑΤΟικών στρατιωτικών βάσεων, ενάντια στο ΝΑΤΟ, στον "Συνεταιρισμό για την Ειρήνη" και τον Ευρωστρατό, την PESCO, τη συμμετοχή σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις.

- Αντιπαλεύουμε την ολομέτωπη επίθεση κατά των εργαζομένων που αναπτύσσεται τόσο σε συνθήκες της καπιταλιστικής κρίσης, όσο και συνθήκες καπιταλιστικής ανάπτυξης.

- Συντασσόμαστε με τις εργατικές, λαϊκές οικογένειες που υφίστανται τις δραματικές συνέπειες του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, που χειροτερεύει δραματικά την κατάσταση της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων.
Καλούμε την εργατική τάξη, τους λαούς:
  • Να πολλαπλασιάσουν την πάλη τους ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην ένωση του κεφαλαίου, που χτυπάει τα δικαιώματα των λαών.
  • Να δυναμώσουν την αντίστασή τους στην επίθεση του κεφαλαίου, των κυβερνήσεων και των κομμάτων που υπηρετούν τα συμφέροντά του, να ενισχύσουν την πάλη τους για κάθε λαϊκό πρόβλημα.
  • Να στηρίξουν με κάθε πρόσφορο τρόπο στη μάχη των ευρωεκλογών, του Μάη 2019, τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα που καταδικάζουν την ΕΕ, να αποδυναμώσουν τα κόμματα που στηρίζουν την ΕΕ και την πολιτική της, που υπερασπίζονται τον "ευρωμονόδρομο" του κεφαλαίου και τον δήθεν "εκδημοκρατισμό" της ΕΕ.
Η στάση αυτή θα δώσει δύναμη στη λαϊκή πάλη σε όλη την Ευρώπη, οι εργαζόμενοι θα αγωνίζονται από καλύτερες θέσεις.

Η ΕΕ δεν υπηρετεί το λαό, η ΕΕ υπηρετεί την πλουτοκρατία, τα συμφέροντα των μονοπωλίων, τη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου, ενισχύει τα χαρακτηριστικά της ως ιμπεριαλιστικού οικονομικού, πολιτικού και στρατιωτικού μπλοκ αντίθετου στα συμφέροντα της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων.

Οι λαοί έχουν συμφέρον να αντιταχθούν στην επιχείρηση χειραγώγησης που οργανώνουν η ΕΕ, οι μηχανισμοί της, οι κυβερνήσεις και τα κόμματα που στηρίζουν την ιμπεριαλιστική ένωση.

Υπόσχονται ότι η ΕΕ μπορεί να εξασφαλίσει το δικαίωμά μας στη δουλειά, να εγγυηθεί τα εργασιακά και κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα. Θέλουν να πιστέψουν οι λαοί ότι μπορούν να τους εξασφαλίσουν ένα καλύτερο βιοτικό επίπεδο. Πρόκειται για μεγάλο ψέμα.

Να θυμηθούμε τα γεγονότα: Στην ΕΕ οι άνεργοι είναι 16,6 εκατομμύρια, επεκτείνεται συνεχώς η υποαπασχόληση που έφτασε το 21% ή τα 43 εκατομμύρια, αυτοί που ζουν στο όριο ή κάτω από το όριο της φτώχειας ξεπερνούν τα 110 εκατομμύρια, υπονομεύεται το μέλλον της νεολαίας.

Καταργούνται θεμελιώδη δικαιώματα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Απελευθερώνονται οι απολύσεις, περιορίζεται το δικαίωμα της απεργίας, αυξάνονται τα όρια συνταξιοδότησης και συρρικνώνονται οι συντάξεις, ενισχύεται η ιδιωτική ασφάλιση. Ξεκληρίζονται οι φτωχοί αγρότες με την ΚΑΠ, στραγγαλίζονται οι αυτοαπασχολούμενοι από τον ανταγωνισμό των μονοπωλίων, εντείνονται η ανισοτιμία και οι διακρίσεις σε βάρος των γυναικών. Διώκονται οι μετανάστες και ενισχύονται οι πολιτικές που τους αναγκάζουν να εγκαταλείψουν τις χώρες τους.

Ενισχύεται η καταστολή κατά των εργατικών, λαϊκών αγώνων και δημιουργούνται συνεχώς νέοι μηχανισμοί φακελώματος.

Αναβαθμίζεται η πολιτική, οικονομική και στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ που δολοφονεί τον παλαιστινιακό λαό.

Στο αντιλαϊκό οπλοστάσιο της ΕΕ έχει ενσωματωθεί το "Σύμφωνο Σταθερότητας", η "Ενισχυμένη οικονομική διακυβέρνηση", η "Τραπεζική Ένωση" και άλλα αντιλαϊκά εργαλεία που χρησιμοποιούνται, διαμορφώνουν δραματική κατάσταση για τους λαούς.

Η λεγόμενη "Παγκόσμια Στρατηγική" της ΕΕ, η "Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας" και η PESCO αποτελούν επικίνδυνα μέσα για πολέμους και επεμβάσεις, στην υπηρεσία της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας.

Η κινητήρια δύναμη της καπιταλιστικής ενοποίησης είναι τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, η ΕΕ εξελίσσεται συνεχώς σε αντιδραστική κατεύθυνση κατά των λαών.

Συνεπώς, είναι φανερό ότι ούτε η διακρατική καπιταλιστική ένωση, ούτε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ούτε το Ευρωκοινοβούλιο, μπορούν να γίνουν φιλολαϊκά, όπως ισχυρίζονται τα ευρωκόμματα που στηρίζουν τη στρατηγική της ΕΕ.

Ούτε, επίσης, μπορεί να αναδειχθεί η ΕΕ σε "αντίπαλο δέος" στο ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, όπως υποστηρίζουν οι κάθε λογής υποστηριχτές της.

Συνεργάζεται στενά με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ κατά των λαών, ενώ οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί εκδηλώνονται τόσο στο εσωτερικό της ΕΕ, με ομαδοποιήσεις κρατών και με αποχωρήσεις, όπως το Brexit.

Εντείνονται οι ανταγωνισμοί με τις ΗΠΑ αλλά και τη Ρωσία, την Κίνα για τον έλεγχο των αγορών.

Τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα που υπογράφουμε αυτό το Κάλεσμα:

Σημειώνουμε πως η επίθεση του κεφαλαίου είναι ενιαία και αφορά όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ καθώς και τα υπόλοιπα που βρίσκονται στην ευρωπαϊκή ήπειρο και στη βάση αυτή είναι ανάγκη να ισχυροποιηθεί η κοινή πάλη των ΚΚ και των λαών, να αναπτυχθεί η αλληλεγγύη στην πάλη των εργαζομένων σε όλη την Ευρώπη, σε όλο τον κόσμο.

Τονίζουμε ότι υπάρχει άλλος δρόμος ανάπτυξης για τους λαούς. Μέσα από τους αγώνες των εργαζομένων προβάλλει η προοπτική μιας άλλης Ευρώπης, της ευημερίας των λαών, της κοινωνικής προόδου, των δημοκρατικών δικαιωμάτων, της ισότιμης συνεργασίας, της ειρήνης, του σοσιαλισμού.

Πιστεύουμε στο δικαίωμα κάθε λαού να επιλέγει κυρίαρχα τον δρόμο ανάπτυξής του, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος αποδέσμευσης από την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και κάθε άλλον ιμπεριαλιστικό οργανισμό, να παλεύει για τον σοσιαλιστικό δρόμο ανάπτυξης.

Αυτή είναι η πραγματική απάντηση ενάντια στην οργανωμένη προσπάθεια παραπλάνησης των λαών.

Οι λαοί της Ευρώπης, όπως δεν έχουν κανένα συμφέρον από τις δυνάμεις του κοσμοπολιτισμού του κεφαλαίου, που φανατικά υποστηρίζουν τον ευρωατλαντισμό, άλλο τόσο δεν έχουν κανένα συμφέρον από τις δυνάμεις του εθνικισμού, που υπηρετούν επίσης ξένα προς τους λαούς ταξικά συμφέροντα, με "όχημα" τα μέτρα προστατευτισμού και τον "ευρωσκεπτικισμό", καθώς και με τα εθνικιστικά, φασιστικά - ναζιστικά κόμματα που επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν τη λαϊκή αγωνία, τα λαϊκά προβλήματα, για να ενισχύσουν τις δυνάμεις τους ως αιχμή του δόρατος της δικτατορίας των μονοπωλίων.

Η στήριξη των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων είναι η πραγματική, φιλολαϊκή απάντηση, τόσο στον κοσμοπολιτισμό, όσο και στον λεγόμενο ευρωσκεπτικισμό. Είναι η ενδεδειγμένη απάντηση στον αντικομμουνισμό και την αντιδραστική, ανιστόρητη ταύτιση του κομμουνισμού με τον φασισμό, που είναι σάρκα από τη σάρκα του καπιταλιστικού συστήματος.

Καλούμε την εργατική τάξη, τους λαούς της Ευρώπης να ανταποκριθούν σ' αυτό το κάλεσμα αγώνα των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων:

Κάθε κόμμα στη χώρα του οργανώνει την πάλη των εργαζομένων. Τα ΚΚ παλεύουν κατά της ΕΕ, συνολικά κατά των ιμπεριαλιστικών ενώσεων και η ενίσχυσή τους σε κάθε πολιτική μάχη συμβάλλει στην ανάπτυξη της πάλης των λαών.

Καλούμε τους λαούς να αποδυναμώσουν τις δυνάμεις που ποικιλοτρόπως στηρίζουν την ΕΕ και σπέρνουν αυταπάτες ότι αυτή "διορθώνεται".
ΟΧΙ στην ΕΕ των μονοπωλίων, του κεφαλαίου και των πολέμων!
Για μια Ευρώπη της ευημερίας των λαών, της ειρήνης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και των δημοκρατικών δικαιωμάτων, του σοσιαλισμού!».

Τα κόμματα που υπογράφουν

Το Κάλεσμα υπογράφουν τα εξής Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα από χώρες της ΕΕ:
  • Κόμμα Εργασίας Αυστρίας
  • Κομμουνιστικό Κόμμα Βελγίου
  • Ένωση Κομμουνιστών στη Βουλγαρία
  • Κόμμα Βουλγάρων Κομμουνιστών
  • Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας
  • Κομμουνιστικό Επαναστατικό Κόμμα Γαλλίας
  • Πόλος για την Κομμουνιστική Αναγέννηση Γαλλίας
  • Κομμουνιστικό Κόμμα στη Δανία
  • Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας
  • Κομμουνιστικό Κόμμα Εσθονίας
  • Κομμουνιστικό Κόμμα, Ιταλία
  • Κόμμα Εργατών Ιρλανδίας
  • Κομμουνιστικό Κόμμα Εργαζομένων Ισπανίας
  • Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Κροατίας
  • Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας
  • Σοσιαλιστικό Κόμμα, Λιθουανία
  • Κομμουνιστικό Κόμμα Μάλτας
  • Εργατικό Κόμμα Ουγγαρίας
  • Κομμουνιστικό Κόμμα Πολωνίας
  • Ρουμανικό Κομμουνιστικό Κόμμα
  • Σοσιαλιστικό Κόμμα Σλοβενίας
  • Κομμουνιστικό Κόμμα Σουηδίας
  • Κομμουνιστικό Κόμμα Σλοβακίας
Το Κάλεσμα συνυπογράφουν επίσης Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα από τις εξής ευρωπαϊκές χώρες (είτε είναι συνδεδεμένες με την ΕΕ είτε όχι): Αζερμπαϊτζάν, Αλβανία, Γεωργία, Λευκορωσία, Μολδαβία, Νορβηγία, Ουκρανία (Ένωση Κομμουνιστών ), Βόρεια Μακεδονία, Ρωσία (ΚΕΚΡ, ΚΚΣΕ), Σερβία (Νέο ΚΚ Γιουγκοσλαβίας) και Τουρκία (ΚΚ Τουρκίας).

902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου