Δευτέρα 27 Μαΐου 2019

Μετά την “πρώτη Κυριακή”…











Οι εκλογές της 26ης Μαΐου, τέλειωσαν και έχουμε πολύ μαλλί να ξάνουμε (πάντως, ανεξαρτήτως βουλευτικών ante portas, όχι παραπάνω από το αναμενόμενο). Έτσι κι αλλιώς, χωρίς να υποτιμάμε τη σημασία της, η εκλογική διαδικασία αποτελεί ένα μικρό μέρος της δουλειάς μας, που σαν ΚΚΕ “παντός καιρού” κινείται πολύ πέρα απ’ αυτή (τόσο στρατηγικά, όσο και στην καθημερινή μας δράση). Μέχρι στιγμής σαν “ειδήσεις σε τίτλους”  έχουμε:
  • O ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπας, μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων έκανε δήλωση




απ’ όπου βγαίνουν πολύ σημαντικά πολιτικά συμπεράσματα της «επόμενης μέρας», που έχουν να κάνουν και με την αναμόρφωση, τους χαμαιλεοντισμούς, τους στρατηγικούς και τακτικούς σχεδιασμούς και προσαρμογές του αστικού πολιτικού συστήματος και σκηνικού, όπου μεταξύ άλλων σημείωσε

  • Η μάχη των ευρωεκλογών αλλά κι εκείνη των τοπικών εκλογών, εκ των πραγμάτων πήραν χαρακτηριστικά που παρέπεμπαν σε εθνικές εκλογές.
  • Το εκλογικό αποτέλεσμα καταγράφει μία ακόμα αντιλαϊκή εναλλαγή μεταξύ Σύριζα και ΝΔ, δηλαδή
    μεταξύ των δυο μεγαλύτερων κομμάτων του κεφαλαίου, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ.
  • Η αντιπαράθεση, η πόλωση, οι ψεύτικες υποσχέσεις, τα εκβιαστικά διλήμματα, ανάμεσα κυρίως στα δύο κόμματα του διπολισμού, διαμόρφωσαν ένα τέτοιο κλίμα, που επέδρασε σε λαϊκό κόσμο, ο οποίος δεν εχει ακόμη πιστέψει στη δύναμη που έχει, αφήνοντάς την ανεκμετάλλευτη.
  • Είναι θετικό το γεγονός ότι σ’ αυτές τις εκλογές εκφράστηκε μια ορισμένη τάση συμπόρευσης με το ΚΚΕ.
  • Αυτή η τάση συμπόρευσης εκφράζει θετικές διεργασίες, που θα δουλέψουμε να πολλαπλασιαστούν.
  • Ο συσχετισμός παραμένει πολύ αρνητικός, και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη

Το εργατικό – λαϊκό κίνημα δεν έχει περάσει ακόμη σε φάση δυναμικής και πιο μαζικής αντεπίθεσης & έχουμε πλήρη επίγνωση ότι σε πλατιά τμήματα του λαού κυριαρχούν
  • οι μειωμένες απαιτήσεις,
  • η ηττοπάθεια,
  • η μοιρολατρία,
  • ως αποτέλεσμα της αποστράτευσης και της μειωμένης συμμετοχής στις διαδικασίες του κινήματος.
  • θετικό ότι η ΧΑ καταποντίστηκε από την τρίτη θέση στην πέμπτη και το ΚΚΕ προηγείται – βέβαια, μετακινήσεις όπως αυτές προς την «Ελληνική Λύση» συνιστούν ανασύνθεση ενός συνολικά αντιλαϊκού – αντιδραστικού πολιτικού σκηνικού.
  • Παραμένει αναγκαίο και επίκαιρο το σύνθημά μας μπροστά στις βουλευτικές εκλογές:
  • Με ισχυρό ΚΚΕ, μπορούμε να κάνουμε την πραγματικά μεγάλη διαφορά.
  • Το ΚΚΕ συγκεντρώνει περίπου 6% και εκλέγει 2 ευρωβουλευτές.
  • τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» περνάνε στο 2ο γύρο και στους 5 δήμους όπου ήμαστε πλειοψηφία την προηγούμενη πενταετία.
  • Αλλά και σε άλλους δήμους, όπου δεν περάσαμε στον 2ο γύρο, τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κατέγραψαν μια σημαντική παρουσία, με εκατοντάδες νέους δημοτικούς συμβούλους στα δημοτικά συμβούλια

Εισαγωγικά -να μη το ξεχνάμε, γιατί αφορά τη μάχη που έδωσαν και θα εξακολουθήσουν να δίνουν χιλιάδες πρωτοπόροι αγωνιστές, είπε «ευχαριστούμε όλους και όλες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΚΚΕ και συμπορεύτηκαν μαζί του. όλους και όλες που μας τίμησαν, συμμετέχοντας στα ψηφοδέλτια του κόμματος, αλλά και σε αυτούς που σε δύσκολες συνθήκες έφτασαν έως την κάλπη, ψήφισαν το ΚΚΕ στις ευρωεκλογές και τους συνδυασμούς της «λαϊκής συσπείρωσης» στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. ιδιαίτερα θέλουμε να ευχαριστήσουμε όσους έκαναν αυτό το βήμα για πρώτη φορά, τους νέους και τις νέες που έδωσαν την πρώτη τους ψήφο στο κόμμα μας».
Όλη η δήλωση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ εδώ
Η στάση όλων των πολιτικών αρχηγών της αστικής διαχείρισης -σε συνδυασμό με τα τραγικά δημοσιογραφικά «παράθυρα» όλων ανεξαίρετα των τηλεοπτικών ΜΜΕ (αναλόγως ρόλου που το καθένα έχει αναλάβει) είναι αποκαλυπτικά:
  • Ο Τσίπρας ανακοίνωσε εθνικές εκλογές με τα ίδια εκβιαστικά διλήμματα στο λαό «μετά τον 2ο γύρο των εκλογών για την Τοπική Διοίκηση θα επισκεφτεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα ζητήσει την προκήρυξη βουλευτικών εκλογών. Κι αυτό καθώς «το εκλογικό αποτέλεσμα, παρά το γεγονός ότι εμπεδώνει τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ως πρωταγωνιστή στην πολιτική αντιπαράθεση, δεν είναι αντάξιο των προσδοκιών μου», όπως είπε. Έθεσε μάλιστα ήδη από χτες βράδυ τα κάλπικα με τα οποία θα επιχειρηθεί να εκβιαστεί η λαϊκή ψήφος, υποστηρίζοντας ότι «θα ζητήσει απ’ το λαό να επιλέξει ανάμεσα στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για τη στήριξη των πολλών ή την επιστροφή στα σκοτάδια του χτες, της λιτότητας, του ΔΝΤ» και εξωράισε τη θητεία της κυβέρνησης μιλώντας για πρωτοφανείς δυσκολίες, για πορεία κόντρα στο ρεύμα και πως παρ’ όλα αυτά «βγάλαμε τη χώρα από τη μέγκενη των μνημονίων, καταφέραμε να ορθοποδήσουμε και μόλις ανασάναμε θέσαμε στην κρίση του λαού ένα σχέδιο για την επόμενη μέρα, ελάφρυνσης για τους πολλούς, ανάκαμψης της οικονομίας».
  • Ο Μητσοτάκης, ζήτησε νωπή εντολή για τη σταθερότητα του κεφαλαίου δηλώνοντας ότι «μετά από 4 χρόνια η Ελλάδα ξαναπήγε στις κάλπες και έστειλε ένα καθαρό μήνυμα, η ΝΔ αποτελεί, πλέον, την πρώτη και πολύ ενισχυμένη πολιτική δύναμη της χώρας (…) Ταυτόχρονα, το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, όσο και των εκλογών στις Περιφέρειες αλλά και τους μεγάλους δήμους, σηματοδοτεί μία ισχυρή αποδοκιμασία της σημερινής κυβέρνησης».
  • Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, δήλωσε: «Ο ελληνικός λαός μίλησε. Αποδοκίμασε τον κ. Τσίπρα και τις πολιτικές του. Ο κ. Τσίπρας ηττήθηκε και αποδείχτηκε χορηγός της δεξιάς. Το Κίνημα Αλλαγής ενισχύεται, αποκτά νέα δυναμική στο κέντρο της πολιτικής σκηνής. Το Κίνημα Αλλαγής είναι ο εγγυητής για προοδευτικές εξελίξεις στη χώρα (…) Κάθε Ελληνας πολίτης νιώθει ότι καθαρή λύση για τη χώρα είναι η άμεση προσφυγή στις κάλπες».
  • Να πέσουν έξω οι δημοσκοπήσεις ευχόταν ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Β. Λεβέντης, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο οποίος καταφέρθηκε εναντίον του Βαρουφάκη και του Βελόπουλου, όπως και τηλεοπτικών σταθμών, που, όπως υποστήριξε, δεν τον πρόβαλαν προεκλογικά. Σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Π. Καμμένος, (εμπλέκοντας ως συνήθως και τη «θεία δύναμη») έγραψε: «Ο ελληνικός λαός αποφάσισε δημοκρατικά, ευχαριστώ όσους αγωνίστηκαν μαζί μας, εργάστηκα με μόνο γνώμονα το συμφέρον της Πατρίδας, ο Θεός να προστατεύσει την Ελλάδα». Σε προηγούμενο σχόλιό του εκτιμούσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ αυτοκτόνησε στις Πρέσπες». Με υποσχέσεις ότι από «αύριο ξεκινά η αρχή του τέλους της ελληνικής κρίσης, που μόνο το πρόγραμμα του ΜέΡΑ25 μπορεί να φέρει», υποδέχτηκε ο Γ. Βαρουφάκης τα αποτελέσματα των exit polls για τις ευρωεκλογές. «Από αύριο το πρωί, το ΜέΡΑ25 συνεχίζουμε την εκστρατεία μας σε όλη την Ελλάδα για να παρουσιάσουμε το ήδη έτοιμο, θεραπευτικό προεκλογικό πρόγραμμά μας», πρόσθεσε. Ο επικεφαλής της ΛΑΕ, Π. Λαφαζάνης, δήλωσε: «Η ΛΑΕ υπέστη στις ευρωεκλογές μία πολύ βαριά ήττα για την οποία φέρω πλήρως και ακέραια την ευθύνη (…) Η επόμενη ημέρα για την ΛΑΕ θα πρέπει κατά τη γνώμη μου να είναι ημέρα επανεξέτασης εκ θεμελίων της πορείας της και μεγάλων επανατοποθετήσεων. Το νέο, πολύ πιο βαθιά συντηρητικό σκηνικό, πάντως, που προδιαγράφει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και το οποίο διαμόρφωσε ο λαός με την ψήφο του και τις επιλογές του, είναι βέβαιο ότι όχι μόνο δεν μπορεί να δώσει θετική απάντηση στην χώρα, τον λαό και την νεολαία αλλά θα φέρει μεγαλύτερες περιπέτειες στην πατρίδα μας». Τέλος ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, δήλωσε: «Το Ποτάμι έχασε στις ευρωεκλογές. Το αποτέλεσμα είναι σαφές και δε χωράνε εξωραϊσμοί. Προφανώς έγιναν λάθη, τα οποία βαραίνουν κυρίως την ηγεσία και πρωτίστως εμένα. Είναι απαραίτητο να κάνουμε την αυτοκριτική μας και να αναστοχαστούμε με νηφαλιότητα (…) Το Ποτάμι και οι βουλευτές του θα συνεχίσουν να παλεύουν για τις ευρωπαϊκές, προοδευτικές και φιλελεύθερες λύσεις που έχει ανάγκη η χώρα».
  •  
Σ’ ότι αφορά τις τοπικές εκλογές η –ενιαία παντού, πολιτική της «Λαϊκής Συσπείρωσης», έδωσε φρούτα τόσο με την είσοδο στο «2ο γύρο» των πέντε κομμουνιστών δημάρχων, όσο και -κυρίως με  το «φαινόμενο Πελετίδη» που αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό ίσως «σημείο γραφής» της καθημερινής δουλειάς μας με το λαό – για το λαό





Πάτρα πελετίδης
Πάτρα πελετίδης

…Θα επανέλθουμε, μείνετε συντονισμένοι!


Επιμέλεια  Ομάδα ¡H.lV.S!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου