Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019

Σαλιγκάρια...


Σαν τα σαλιγκάρια μετά τη βροχή βγαίνουν διάφοροι μεγαλοδημοσιογράφοι και παραπονιούνται επειδή οι Ελληνες ευρωβουλευτές δεν ψήφισαν σύσσωμοι το άθλιο αντικομμουνιστικό «κοινό ψήφισμα» του Ευρωκοινοβουλίου. Στρέφουν μάλιστα τα βέλη τους κυρίως στους ευρωβουλευτές της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, που είτε απείχαν, είτε καταψήφισαν το κείμενο, το οποίο εξισώνει τον φασισμό με τον κομμουνισμό. Είναι φανερό ότι θα ήθελαν το κατάπτυστο ψήφισμα να περάσει αμάσητο και ομόφωνα, πράγμα που αποτράπηκε. Το ΚΚΕ, άλλωστε, γρήγορα και άμεσα αποκάλυψε και κατήγγειλε το περιεχόμενο του ψηφίσματος, καλώντας όλους τους ευρωβουλευτές (εκτός των φασιστικών μορφωμάτων) να απορρίψουν την άθλια παραχάραξη της Ιστορίας που επιχειρείται με το ψήφισμα, το οποίο εξισώνει ανιστόρητα το τέρας του φασισμού με τον κομμουνισμό, που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για εκατομμύρια εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο, όχι μόνο για να νικηθεί η φασιστική σκλαβιά στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά τροφοδοτώντας και τον αγώνα για να κτιστεί μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, ενώ προτείνει και «μέτρα» σε βάρος Κομμουνιστικών Κομμάτων, δραστηριοτήτων και συμβόλων.

... και κατακάθια
 
Οπως σημείωνε μάλιστα η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σε επιστολή της προς τους ευρωβουλευτές, μεταξύ αυτών και των ελληνικών κομμάτων, «με επίγνωση των ιδεολογικών και πολιτικών διαφορών μας, σας καλούμε να καταδικάσετε και να καταψηφίσετε τα ψηφίσματα αυτά (...) γιατί ο αντικομμουνισμός δεν αποτελεί μέσο ιδεολογικοπολιτικής αντιπαράθεσης, αλλά δηλητήριο και εργαλείο πολιτικών διώξεων και κατατρεγμών των λαών». Οσοι λοιπόν υπερασπίζονται το ανιστόρητο αυτό κατασκεύασμα και διαμαρτύρονται για τη μη ψήφισή του από Ελληνες ευρωβουλευτές, δίνουν στην πραγματικότητα άλλοθι στην εγκληματική ιδεολογία του ναζισμού και ανοίγουν επικίνδυνους δρόμους για το λαό. Καθόλου τυχαία, ο πρώτος που έτρεξε να επικαλεστεί το ψήφισμα ήταν ο ναζιστής Λαγός, ευρωβουλευτής που εκλέχτηκε με τη Χρυσή Αυγή, ζητώντας με εμετικό αντικομμουνισμό να αλλάξει όνομα η οδός Στάλινγκραντ στις Βρυξέλλες. Σ' αυτά τα φασιστικά κατακάθια δίνουν αέρα όσοι στηρίζουν το ψήφισμα και συνολικά τον αντικομμουνισμό της ΕΕ.

Αγχη
 
«Ο κ. Μητσοτάκης πήγε απροετοίμαστος σε ένα ταξίδι κομβικό»... Αυτή είναι η παρατήρηση του ΣΥΡΙΖΑ για τον Κυρ. Μητσοτάκη και τη συνάντησή του με τον Ρ. Τ. Ερντογάν. Είναι σαν να έβγαλε ο ΣΥΡΙΖΑ φωτοτυπία την αντίστοιχη κριτική που έκανε η ΝΔ στον Αλ. Τσίπρα, όταν ως πρωθυπουργός είχε συναντηθεί με τον Τούρκο Πρόεδρο. Τότε η ΝΔ έκανε λόγο για «κακώς προετοιμασμένη συνάντηση, που τελικά ωφέλησε προεκλογικά τον Ερντογάν». Δεν περίμενε βέβαια κανείς από τον ΣΥΡΙΖΑ να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση για τους ρόλους που αναλαμβάνει στο αμερικανοΝΑΤΟικό πλαίσιο, ούτε για τα παζάρια με φόντο τη συνδιαχείριση του ορυκτού πλούτου και τα διχοτομικά σχέδια στην Κύπρο. Την ίδια πολιτική εφάρμοσε και ο ίδιος ως κυβέρνηση, στα δικά του βήματα και όλων των προηγούμενων βαδίζει σήμερα η ΝΔ. Πιο γουστόζικα όμως είναι τα «άγχη» που βγάζει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη συνάντηση Μητσοτάκη - Τραμπ, που τελικά δεν έγινε. Ρωτάει για παράδειγμα αν είχε «προηγηθεί διπλωματική προετοιμασία» και αν «θα προγραμματιστεί εκ νέου η συνάντηση» που ματαιώθηκε. Οπως και να το κάνεις, ο ΣΥΡΙΖΑ, ως «αριστεύσας» στις επαφές με τον «διαβολικά καλό» Τραμπ, δεν τις σηκώνει τέτοιες «αναβολές»...

Προξενιό
 
Το έντονο ενδιαφέρον τους για τον ενεργειακό τομέα στην Ελλάδα εξέφρασαν, για άλλη μια φορά, εκπρόσωποι αμερικανικών μονοπωλίων σε εκδήλωση της «Goldman Sachs» στη Νέα Υόρκη, όπου συμμετείχε ο Κυρ. Μητσοτάκης. Οι ενεργειακοί κολοσσοί έχουν μυριστεί κέρδη στις ιδιωτικοποιήσεις που προωθεί η κυβέρνηση σε ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ, ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ και σπεύδουν να πάρουν θέση, καθώς προχωράει η πολιτική της «απελευθέρωσης», η διασυνδεσιμότητα των δικτύων και η αναβάθμιση του ρόλου της χώρας στα ενεργειακά σχέδια που «τρέχουν» στην περιοχή. Διαφημίζοντας όμως την πραμάτεια της, η ελληνική κυβέρνηση διαβεβαίωσε παράλληλα τους επενδυτές ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι θα πιαστούν κανονικά και ότι ο όποιος «δημοσιονομικός χώρος» δημιουργηθεί, θα χρησιμοποιηθεί «προσεκτικά» και πάντα σε συνεννόηση με τους «εταίρους», προκειμένου να συμβάλει στην ανάπτυξη, με νέες φοροαπαλλαγές και μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών, όπως έχει ήδη εξαγγείλει η κυβέρνηση. Προφανώς, οι «μνηστήρες» των επιχειρήσεων όπου το κράτος διατηρεί ακόμα ένα αυξημένο μερίδιο, ζητάνε και το «κατιτίς» για προίκα και η κυβέρνηση σπεύδει να τους το εγγυηθεί προκαταβολικά, για να δέσει το προξενιό...

Ακραία
 
Η αντιπαράθεση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τα όσα είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης για την τραγωδία στο Μάτι στη Σύνοδο του ΟΗΕ, είναι υποκριτική και προκλητική για το λαό. Κοινή συνισταμένη και των δύο είναι ότι τα «ακραία» καιρικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν εκείνες τις μέρες, ευθύνονται για τους θανάτους και την καταστροφή. Με αυτό το επιχείρημα, που έχει χρησιμοποιηθεί και σε άλλες περιπτώσεις, προσπαθούν να πείσουν το λαό ότι φταίει ο «κακός μας ο καιρός» και ότι τελικά είναι «μοιραίο» να καιγόμαστε το καλοκαίρι και να πνιγόμαστε το χειμώνα. «Ακραίο φαινόμενο» είναι όμως να μην αξιοποιούνται οργανωμένα και σχεδιασμένα οι δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα για την προστασία και την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής, αλλά να αξιοποιούνται μόνο με κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος. «Ακραίο φαινόμενο» είναι η αποθέωση της «ατομικής ευθύνης» απέναντι σε τέτοιες μεγάλες απειλές, που περιορίζει το ρόλο του κράτους στην έγκαιρη ενημέρωση και μετά «ο σώζων εαυτόν σωθήτω». «Ακραίο φαινόμενο» είναι σε τελική ανάλυση η ανάπτυξη που έχει κριτήριο την κερδοφορία του κεφαλαίου και που η κλιματική αλλαγή συνδέεται άμεσα με τη συσσώρευση στο περιβάλλον των επιπτώσεών της. Το ίδιο κριτήριο όμως έχει και η «πράσινη ανάπτυξη», που προβάλλεται ως «αντίδοτο» δήθεν στην καταστροφή του περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή, ενώ από πίσω της κρύβονται ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα και ανταγωνισμοί. Μαζί λοιπόν με τον αγώνα για ουσιαστικά μέτρα προστασίας, χρειάζεται ο λαός να αμφισβητήσει αποφασιστικά και να βάλει στο στόχαστρο τον ίδιο τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, ως τη «νούμερο 1» απειλή για το περιβάλλον και τις σύγχρονες ανάγκες του.



  Ριζοσπάστης  Παρασκευή 27 Σεπτέμβρη 2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου