Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019

Κρατικοί...


Σύμφωνα με τον οικονομικό Τύπο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε προχτές μια κολοσσιαία βοήθεια ύψους 3,2 δισ. ευρώ σε κοινοπραξία επιχειρήσεων από διάφορα κράτη - μέλη, με σκοπό να επιταχυνθούν οι επενδύσεις στον τομέα των ηλεκτρικών μπαταριών, σε απάντηση της κινεζικής επέλασης. Σύμφωνα με την απόφαση της Κομισιόν, επτά κράτη - μέλη της ΕΕ θα καταβάλουν κρατικές ενισχύσεις σε μια κοινοπραξία 17 επιχειρήσεων που συμμετέχουν στο «πρότζεκτ». Συγκεκριμένα, η Γερμανία θα δώσει 1,25 δισ. ευρώ, η Γαλλία 960 εκατ., η Ιταλία 570 εκατ., η Πολωνία 240 εκατ., το Βέλγιο 80 εκατ., η Σουηδία 50 εκατ. και η Φινλανδία 30 εκατ. Στην κοινοπραξία συμμετέχουν εταιρείες - μεγαθήρια, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία BMW, οι χημικές βιομηχανίες BASF και «Solvay» κ.ά. Για να παρακάμψει μάλιστα τη νομοθεσία περί «ανταγωνισμού», που απαγορεύει την άμεσα κρατική επιδότηση επιχειρήσεων, η Κομισιόν επικαλείται «σημαντικούς τεχνολογικούς και οικονομικούς κινδύνους» εξαιτίας του ανταγωνισμού με την Κίνα, ενώ συνοδεύει την απόφαση και με διακηρύξεις για την ανάγκη μεγαλύτερης προστασίας του περιβάλλοντος εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

... σωματοφύλακες
 
Αν κάτι προκύπτει ως συμπέρασμα, είναι ότι ο ανταγωνισμός γύρω από την «πράσινη ανάπτυξη» φουντώνει, με τα κράτη να στέκονται «σωματοφύλακες» των μονοπωλίων τους στην προσπάθεια να κατακτήσουν την πρωτοκαθεδρία στις αγορές, διοχετεύοντας τεράστια ποσά από το ξεζούμισμα των εργαζομένων και του λαού για τη στήριξη των επενδύσεων. Οσο για την απαγόρευση των κρατικών ενισχύσεων στο όνομα του ανταγωνισμού, αποδεικνύεται ότι είναι «για τα μάτια του κόσμου», αφού η κρατική στήριξη στο κεφάλαιο γίνεται με άπειρους τρόπους και από διάφορα κανάλια, ενώ όταν οι συνθήκες το επιβάλλουν, ακόμα και τα προσχήματα πάνε περίπατο. Αν τώρα σκεφτεί κανείς ότι η κυβέρνηση στην Ελλάδα ετοιμάζεται να κλείσει τη ΛΑΡΚΟ χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα τα πρόστιμα για την κρατική στήριξη της επιχείρησης, εύκολα μπορεί να καταλάβει το μέγεθος της κοροϊδίας προς τους εργαζόμενους από το κράτος, που αρνείται να ξοδέψει ακόμα και μερικά ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων, για να μη σκοτώνονται και να μη σακατεύονται οι εργαζόμενοι στο μεροκάματο.

Ποιος φταίει;
 
Στους 13 έφτασαν οι νεκροί τουρίστες από την έκρηξη του ηφαιστείου στη Λευκή Νήσο της Νέας Ζηλανδίας, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι οι 8 αγνοούμενοι δεν έχουν επιβιώσει. Σε κίνδυνο βρίσκονται όμως και πολλοί από τους διασωθέντες, που υπέστησαν σοβαρά εγκαύματα. Το ερώτημα είναι, τι έφταιξε γι' αυτό το πολύνεκρο περιστατικό, σε έναν τόσο διάσημο τουριστικό προορισμό, που επισκέπτονται οργανωμένα χιλιάδες άνθρωποι κάθε χρόνο, για να δουν από κοντά τον κρατήρα ενός ενεργού ηφαιστείου; Η απάντηση βρίσκεται στα «ψιλά γράμματα» της τραγωδίας: Οι επιστήμονες που παρακολουθούν την ηφαιστειακή δραστηριότητα στο νησί, είχαν προειδοποιήσει για τον αυξημένο κίνδυνο μιας ενδεχόμενης έκρηξης, αλλά κανένας κρατικός φορέας δεν είχε απαγορεύσει την προσέγγιση στο νησί, προφανώς για να μη διαταραχθούν το πρόγραμμα και τα κέρδη των τουριστικών πρακτόρων, που μεταφέρουν με τα κρουαζιερόπλοια στο νησί «καραβιές» επισκεπτών απ' όλο τον κόσμο. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά μπροστά στο θέαμα του ηφαιστείου που «κάπνιζε», η εταιρεία που οργάνωσε την κρουαζιέρα άφησε στον καθένα προσωπικά να επιλέξει αν θα έπαιρνε το ρίσκο να αποβιβαστεί στο νησί, με αποτέλεσμα όσοι τελικά πήγαν, είτε να σκοτωθούν, είτε να δουν το χάρο με τα μάτια τους. Αλλη μια απόδειξη ότι δεν φταίει η «κακιά η ώρα», ούτε η έλλειψη μηχανισμών πρόβλεψης και αποφυγής μιας καταστροφής που σχετίζεται με φυσικά φαινόμενα, αλλά το κριτήριο του καπιταλιστικού κέρδους, που εκθέτει σε μεγάλο κίνδυνο την ασφάλεια, ακόμα και τη ζωή των λαϊκών στρωμάτων.

Χαράτσι
 
Αναγνώστης της εφημερίδας καταγγέλλει αγανακτισμένος την αύξηση στις προμήθειες για την πληρωμή λογαριασμών μέσω «internet banking» που επέβαλε μία από τις τέσσερις «συστημικές» τράπεζες (πιθανά το ίδιο ισχύει και με τις άλλες τρεις). Οπως ανέφερε, για την πληρωμή του λογαριασμού της ΔΕΗ και του φυσικού αερίου η τράπεζα χρεώνει πλέον προμήθεια 0,50 ευρώ, όταν η χρέωση ήταν έως τώρα 0,30 ευρώ και 0,20 ευρώ αντίστοιχα. Στην πρώτη περίπτωση η αύξηση αγγίζει το 67%, ενώ στη δεύτερη φτάνει στο 150%! Μιλάμε για τις τράπεζες που έχουν επιδοτηθεί αδρά με χρήματα του ελληνικού λαού (βλέπε ανακεφαλαιοποίηση), εκβιάζουν στυγνά τις λαϊκές οικογένειες για τα «κόκκινα» δάνεια ή τα πουλάνε σε επαγγελματίες εκβιαστές (βλέπε funds), απολύουν χιλιάδες εργαζόμενους στο όνομα της «διάσωσης» της κερδοφορίας τους, κι από πάνω χαρατσώνουν ανελέητα το λαό ακόμα και για στοιχειώδεις υπηρεσίες! Χώρια που αποκαλύπτεται στην πράξη το παραμύθι της κυβέρνησης ότι «για το καλό των λαϊκών οικογενειών» έπεισε τάχα τους τραπεζίτες, στην πρόσφατη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, να μην επιβάλουν άλλες αυξήσεις στις τραπεζικές συναλλαγές. Πού να μην τους «έπειθε» δηλαδή...



Ριζοσπάστης  Τετάρτη 11 Δεκέμβρη 2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου