Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020

Ναυάγιο


Την ώρα που η κυβέρνηση επαναλάμβανε τα περί «γαλλικής ασπίδας» απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα και τα επιτελεία της μιλούσαν όλο καμάρι για την παρουσία στην περιοχή του αεροπλανοφόρου «Σαρλ Ντε Γκολ», με τη συνοδεία ελληνικής φρεγάτας, αλλά και του γαλλικού ελικοπτεροφόρου «Dixmude», παρουσιάζοντας τη συνεκπαίδευση με τους Γάλλους ως «μήνυμα» τάχα προς την Τουρκία, αποκαλυπτόταν ότι το γαλλικό ελικοπτεροφόρο, πριν πιάσει Ελλάδα, έκανε κοινές ασκήσεις με δύο τουρκικές φρεγάτες, στο πλαίσιο της ΝΑΤΟικής αποστολής SNMG2 στη Μεσόγειο! Ο δε κυβερνήτης του «Dixmude», στη συνέντευξη Τύπου, έλεγε ότι «το γαλλικό ΠΝ έχει έντονη παρουσία στην περιοχή, για να έχει εκτίμηση και αξιολόγηση κάθε κατάστασης και καλές σχέσεις με όλες τις χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο». Κανείς βέβαια δεν «πέφτει απ' τα σύννεφα» για το γεγονός ότι τα παραμύθια των κομμάτων του ευρωατλαντισμού αποκαλύπτονται πάλι. Εξάλλου, όσες φιλότιμες προσπάθειες κι αν κάνουν, αυτό που κάθε φορά επιβεβαιώνεται είναι ότι τα σχέδια των ΑμερικανοΝΑΤΟικών, που πάγια και διαχρονικά αντιμετωπίζουν το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο ως «ενιαίο επιχειρησιακό χώρο», δίνουν αέρα στα πανιά των τουρκικών διεκδικήσεων και της προσπάθειας «γκριζαρίσματος» των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Αν σ' αυτό προστεθεί και η πιεστική ανάγκη για διατήρηση της ΝΑΤΟικής «συνοχής» στη νοτιοανατολική του πτέρυγα, με τη συγκράτηση «πάση θυσία» της Τουρκίας στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο, στόχος που συμμερίζονται η σημερινή και η χτεσινή κυβέρνηση, τότε το... ναυάγιο της ευρωατλαντικής κοπής προπαγάνδας είναι πλήρες.

Δρόμο!
 
Καμπάνια με το σύνθημα «Δρόμοι για όλους» ξεκινάει η ΟΝΝΕΔ, με στόχο να συνδράμει τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης «αναφορικά με τα προβλήματα που δημιουργούνται στην κυκλοφορία στο κέντρο των πόλεων λόγω των εκτεταμένων διαδηλώσεων και κοινωνικών εκδηλώσεων, που αποκλείουν ή δυσχεραίνουν τη μετακίνηση του μεγαλύτερου μέρους των πολιτών». Αφού πρώτα διαβεβαιώνει ότι σέβεται απόλυτα «τα συνταγματικά καθιερωμένα δικαιώματα του συνέρχεσθαι και συναθροίζεσθαι», η νεολαία της ΝΔ ζητάει να θεσμοθετηθεί «ένα πλαίσιο κανόνων» για τις διαδηλώσεις, ώστε «να μη διαταράσσονται τα δικαιώματα στην απρόσκοπτη μετακίνηση, στην εργασία και στη ζωή». Οσο κι αν προσπαθεί η ΟΝΝΕΔ να ξεγελάσει τους νέους, η καμπάνια της είναι μέρος του κυβερνητικού σχεδίου να μπουν νέα εμπόδια στη λαϊκή διαμαρτυρία, να προστεθεί ένας ακόμα κρίκος στη μακρά αλυσίδα των νόμων που ψήφισαν η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις για τον περιορισμό των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Αλλωστε, η ΟΝΝΕΔ είναι «παλιά καραβάνα» στο χτύπημα των αγώνων της νεολαίας και του λαού, όπως επιβεβαιώνεται και από τη δράση των δυνάμεών της στο φοιτητικό κίνημα. Εκεί όπου η ΔΑΠ πρωτοστάτησε στην κατάργηση του ακαδημαϊκού ασύλου, στο όνομα της ...θωράκισής του (!), ενώ πρωταγωνιστεί και στην καθιέρωση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, αντί της ζωντανής, μαζικής συμμετοχής των φοιτητών σε Γενικές Συνελεύσεις, με πρόσχημα τη ...διεύρυνση της συμμετοχής στις αποφάσεις! Αυτοί και ακόμα περισσότεροι λόγοι είναι αρκετοί για να «πάρει δρόμο» από τα πανεπιστήμια και τους χώρους δουλειάς η άθλια προσπάθεια κυβέρνησης - κεφαλαίου να βάλουν στο γύψο τους αγώνες.

Προοπτικές
 
«Χαράς ευαγγέλια» χτες από την κυβέρνηση για το «πρώτη φορά στην ιστορία 15ετές» ομόλογο που εξέδωσε, για τη «θετική ανταπόκριση» των αγορών, για τις «προοπτικές αναβάθμισης» της πιστοληπτικής βαθμίδας του αστικού κράτους, που - κατά τα κυβερνητικά στελέχη - δείχνουν «την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και τις προοπτικές της». Ακόμα κι αν κλείσει κανείς τα μάτια στο γεγονός ότι η καπιταλιστική οικονομία σε Ελλάδα, Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο βρίσκεται αντιμέτωπη με χίλιες μύριες αβεβαιότητες, που καθιστούν επισφαλή ακόμα κι αυτήν την αναιμική ανάπτυξη, τα πανηγύρια των αστικών επιτελείων ούτε κατά διάνοια δεν αφορούν το λαό. Για παράδειγμα, κανείς δεν λέει ποιο είναι το «διαβατήριο» για μια ακόμα «πετυχημένη έξοδο» στις αγορές. Είναι οι δεκάδες αντιλαϊκοί νόμοι, τα αντεργατικά μέτρα, οι χιλιάδες πλειστηριασμοί και εκβιασμοί λαϊκών σπιτιών, το «φιλοεπενδυτικό» πλαίσιο των φοροαπαλλαγών και των προνομίων σε επιχειρηματικούς ομίλους, όπως βέβαια και η «σταθερότητα» της αμερικανοΝΑΤΟικής εμπλοκής. Ακόμα περισσότερο, δεν λένε πού θα πάνε τα δισ. που «άντλησε» χτες η κυβέρνηση: Μήπως για αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, ή για να καλυφθούν οι λαϊκές ανάγκες σε Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, σε υποδομές για την προστασία του λαού; Οχι βέβαια! «Λίπασμα» της κερδοφορίας μιας χούφτας ομίλων θα γίνουν κι αυτά, με τον λογαριασμό των «δανεικών και αγύριστων» να πηγαίνει και πάλι στο λαό. Αυτή είναι η «προοπτική» που επιφυλάσσει σε εργατικά - λαϊκά στρώματα η ανάπτυξη για λογαριασμό του κεφαλαίου. Τη δική τους πραγματικά φιλολαϊκή προοπτική μπορούν να ανοίξουν εργαζόμενοι και λαός, μόνο σε σύγκρουση με τη στρατηγική του κεφαλαίου.

Νέα χασούρα
 
Μια ιδιαίτερη πλευρά των συνεπειών που θα έχει ο νόμος Βρούτση στην παραπέρα επιδείνωση των δικαιωμάτων μιας σειράς ασφαλισμένων και συνταξιούχων, σε συνέχεια του νόμου Κατρούγκαλου, δίνει ένας αναγνώστης σε επιστολή του στην εφημερίδα μας. Διαμαρτυρόμενος για την κυβερνητική προπαγάνδα που μιλάει για «αυξήσεις» στις κατηγορίες των συνταξιούχων με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης, προκειμένου να πλασαριστεί ως «φιλεργατικός» ο νέος νόμος, αναφέρει με παραδείγματα ότι από τα 40 έτη και πάνω «τα ποσοστά αναπλήρωσης όχι μόνο δεν αναπροσαρμόζονται αναλογικά (σ.σ. όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση), αλλά αντιθέτως από τα 45 έτη και πάνω, μειώνονται σε σχέση με τον "αντισυνταγματικό Νόμο 4387/2016" (Κατρούγκαλου)», μέχρι και κατά 8,15%. Απ' όπου και να το πιάσει κανείς, ένα πράγμα επιβεβαιώνεται: Ο ένας κόβει και ο άλλος ράβει, με αποκλειστικό κριτήριο τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, που επιτάσσουν τη διαρκή συρρίκνωση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, τη μετατροπή της ασφάλισης σε ατομική υπόθεση, μέσα από την οποία ανοίγει διάπλατα ο δρόμος και για την παραπέρα ιδιωτικοποίησή της.




  Ριζοσπάστης  Πέμπτη 30 Γενάρη 2020

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου