Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2020

Χέρι χέρι η προετοιμασία πολέμων με το χτύπημα του λαϊκού κινήματος!


ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ



Για πρώτη φορά στους κινδύνους για την ασφάλεια της ιμπεριαλιστικής ένωσης καταγράφονται ξεκάθαρα και οι «λαϊκές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας»!

Από «αντιτρομοκρατική» άσκηση στην ΕΕ με τη συμμετοχή Στρατού και Σωμάτων Ασφαλείας
Από «αντιτρομοκρατική» άσκηση στην ΕΕ με τη συμμετοχή Στρατού και Σωμάτων Ασφαλείας
Ανατριχίλα προκαλούν τα όσα περιλαμβάνουν οι δύο εκθέσεις της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, που συζητήθηκαν χτες και προχτές στο Ευρωκοινοβούλιο και συνιστούν προετοιμασία νέων πολέμων και ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, προβλέποντας την επιτάχυνση όλων εκείνων των στρατιωτικών και άλλων μέτρων ώστε, όπως χαρακτηριστικά γράφεται, να θεμελιωθεί «η ικανότητα της Ενωσης να ενεργεί μόνη της όταν διακυβεύονται τα συμφέροντά της», σε όλα τα ιμπεριαλιστικά μέτωπα.
 Θυμίζουμε πως σε αδρές γραμμές οι δύο εκθέσεις εισηγούνται τη δημιουργία νέων δομών και μηχανισμών - με στόχο τη δημιουργία «αξιόπιστου φορέα εξωτερικής πολιτικής» της ιμπεριαλιστικής ένωσης -, γενναία αύξηση των κονδυλίων μέσω και της λειτουργίας Ευρωπαϊκού Ταμείου Αμυνας, ενίσχυση της έρευνας για την ανάπτυξη στρατιωτικής τεχνολογίας αλλά και αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης, της ρομποτικής κ.ά. για στρατιωτικούς σκοπούς, προώθηση της στρατιωτικοποίησης του Διαστήματος, ενίσχυση της συνεργασίας με το ΝΑΤΟ κ.ά. με στόχο - στο φόντο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που κλιμακώνονται - την ενίσχυση της «στρατηγικής αυτονομίας» της ΕΕ, μεταξύ άλλων και με «την ικανότητα ανάπτυξης στρατιωτικών δυνάμεων στην περιφέρεια της ΕΕ», όπως χαρακτηριστικά γράφεται.


Την ίδια ώρα, αποκαλυπτική για το πώς οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις πάνε χέρι χέρι με την ένταση της καταστολής απέναντι στον «εχθρό - λαό», απέναντι στο εργατικό και λαϊκό κίνημα, είναι η αναφορά, που υπάρχει για πρώτη φορά σε σχετικό κείμενο, όπου ορθά - κοφτά ανάμεσα στους κινδύνους για την ασφάλεια της ιμπεριαλιστικής ένωσης καταγράφονται οι λαϊκές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας!

Συγκεκριμένα, στην ετήσια έκθεση για την εφαρμογή της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας ανάμεσα στους υπόλοιπους «κινδύνους» για την ασφάλεια της ιμπεριαλιστικής ένωσης που «λαμβάνονται υπόψη» για τον καθορισμό της στρατηγικής της ΕΕ, πλάι στους γνωστούς θολούς όρους περί «τρομοκρατίας», «ριζοσπαστισμού» κ.τ.λ., τώρα σημειώνεται ότι λαμβάνεται υπόψη η «εμφάνιση αυταρχικών ηγετών, βίαιων μη κρατικών παραγόντων και λαϊκών διαδηλώσεων διαμαρτυρίας»!

Την έκθεση αυτή υπερψήφισαν οι ευρωβουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, ενώ οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν λευκό!

Ολο και πιο σφιχτά δεμένες εμπλοκή και «εσωτερική ασφάλεια»
 
Η συγκεκριμένη αναφορά, βέβαια, δεν έρχεται ως κεραυνός εν αιθρία.

Αυτό που τώρα απερίφραστα ομολογείται, εδώ και πολλά χρόνια όχι μόνο περιγράφεται συγκαλυμμένα στα ντοκουμέντα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, αλλά και «μεταφράζεται» σε ανάλογες προσαρμογές με ενδυνάμωση του συντονισμού και της συνεργασίας μεταξύ των κατασταλτικών μηχανισμών και των μυστικών υπηρεσιών των κρατών - μελών της ΕΕ και μεταξύ ΕΕ - ΗΠΑ, την επέκταση του φακελώματος με τη συγκρότηση του «ευρωπαϊκού προτύπου πληροφοριών», την ενίσχυση κατασταλτικών μηχανισμών (Europol, Eurojust, Frontex) που απέκτησαν νέες διευρυμένες δυνατότητες, την ενίσχυση του ελέγχου των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ με πρωτοφανείς μηχανισμούς καταστολής και παρακολούθησης (εισαγωγή βιομετρικών δεδομένων στα διαβατήρια, χρησιμοποίηση δορυφόρων παρατήρησης) και στόχο τον «εχθρό - λαό».

Χρόνια τώρα δρομολογούνται η στρατιωτικοποίηση των Σωμάτων Ασφαλείας όσο και η παραπέρα συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων σε αποστολές «εσωτερικής ασφάλειας», οι οποίες πάνε χέρι χέρι με την ενεργότερη εμπλοκή και της Ελλάδας στον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό, που αυξάνει τους κινδύνους για το λαό και ταυτόχρονα απαιτεί «σιγή νεκροταφείου» στο εσωτερικό της χώρας, καταστολή κάθε φωνής αμφισβήτησης και διαμαρτυρίας απέναντι στα δολοφονικά ιμπεριαλιστικά σχέδια.

«Διακομματική» στοίχιση στους επικίνδυνους σχεδιασμούς

Το σχεδιασμό αυτό υπηρετούν διαχρονικά όλες οι αστικές κυβερνήσεις. 
Ενδεικτικά αναφέρουμε:

-- Η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ το 2011, κατά τις κατευθύνσεις ΕΕ και ΝΑΤΟ, αποφάσισε την κοινή εκπαίδευση Στρατού και Αστυνομίας, με κοινές τεχνικές βάσεις μεταξύ των δύο σωμάτων και «εξορθολογισμό» των προμηθειών τους, μέσω της χρήσης «κοινών μέσων», με πρόσχημα την «εξοικονόμηση δαπανών» και με πραγματικό στόχο την ισχυροποίηση και τον αποτελεσματικότερο συντονισμό των κατασταλτικών μηχανισμών, σε βάρος του «εχθρού - λαού». Ηδη απ' τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα, το 2010, ο τότε πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, δήλωνε, ως προς το περιεχόμενο της συζήτησης στη σύνοδο, ότι «το νέο στρατηγικό δόγμα αξιολογεί τις πολύ διαφορετικές πια απειλές που έχει η ανθρωπότητα, που έχουν οι χώρες μας. Θέματα, όπως: Τι σημαίνει για την ασφάλειά μας (...) η μεγάλη ροή προσφύγων; Οι ανισότητες που υπάρχουν, κοινωνικές και οικονομικές; (...) Οι ακραίες πολιτικές θέσεις - κινήματα ανά τον κόσμο;».
-- Την ανάληψη αστυνομικών καθηκόντων από το Στρατό είχε φροντίσει να συμπληρώσει η ΝΔ, τόσο με ασκήσεις «αντιμετώπισης πλήθους» όσο και με το νομικό πλαίσιο που δημιούργησε για τη στρατιωτικοποίηση της Αστυνομίας.
Μια τέτοια άσκηση ήταν αυτή το Φλεβάρη του 2011 στην Αργυρούπολη Κιλκίς, προετοιμασίας των ευρωΝΑΤΟικών στρατιωτικών δυνάμεων για ρόλους καθαρά εσωτερικής καταστολής, αλλά και για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων σε κατοικημένες περιοχές! Η άσκηση εντασσόταν στο πρόγραμμα εκπαίδευσης και αύξησης της επιχειρησιακής ετοιμότητας των Σχηματισμών Μάχης της Ευρωπαϊκής Ενωσης (EU Battle Group - BG) και πήραν μέρος στρατιωτικές δυνάμεις, στρατεύσιμοι και επαγγελματίες οπλίτες, οι οποίοι χωρίζονταν σε «διαδηλωτές» και σε δυνάμεις αντιμετώπισής τους.

Το 2013, επίσης, πραγματοποιήθηκε κολοσσιαία «αντιτρομοκρατική» άσκηση σε μια σειρά από κράτη - μέλη της ΕΕ, με ειδικές δυνάμεις της Αστυνομίας, μεταφερόμενες από τις 27 χώρες - μέλη της.

-- Ο ΣΥΡΙΖΑ στη διάρκεια της κυβερνητικής του θητείας είχε καθοριστική συμβολή στον εμπλουτισμό του εν λόγω θεσμικού πλαισίου που προωθεί τη στενότερη εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπιση κινδύνων στο εσωτερικό της χώρας, με ξεκάθαρες απειλές στο λαό και στο κίνημά του.

Χαρακτηριστική ως προς αυτό ήταν η τοποθέτηση του τότε υπουργού Αμυνας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, Π. Καμμένου, το Μάη του 2018, ο οποίος σε συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου έλεγε μεταξύ άλλων: «Στην εποχή μας το θέμα της ασφάλειας εμπλέκεται με το θέμα της άμυνας και (...) πρέπει να κάνουμε ένα βήμα παραπάνω, να δημιουργήσουμε κοινούς κανόνες εμπλοκής μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε μια τέτοια πρόκληση που δεν αφορά μόνο την ασφάλεια, αλλά και την άμυνα της χώρας, δεν απασχολεί μόνο την ασφάλεια της Συμμαχίας, αλλά και την άμυνα της Συμμαχίας...».

Ενώ ο τότε αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ν. Τόσκας, μιλούσε ήδη από το 2017 για «νέες μορφές απειλών και κινδύνων - που προέρχονταν τόσο από το εξωτερικό όσο και από το εσωτερικό περιβάλλον του κράτους», για «διεξαγόμενες συγκρούσεις» που είναι «περισσότερο "ενδοκρατικές" και λιγότερο "διακρατικές"».

Το Νοέμβρη του 2018, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, που συνεδρίασε με διευρυμένη σύνθεση, με συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας, αποφασίστηκε η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία, η Κροατία και η Αυστρία να στήσουν ένα «στρατιωτικό πακέτο» - από προσωπικό και μέσα - αντιμετώπισης φυσικών «καταστροφών» και επιδημιών, αλλά και «πολιτικών εκτάκτων αναγκών». Πρόκειται για έναν ακόμα μηχανισμό που «ανακατεύει» Σώματα Ασφαλείας, πολιτικό προσωπικό των κρατικών υπηρεσιών και Ενοπλες Δυνάμεις, προωθώντας τη λογική της «συνεργασίας» απέναντι σε κινδύνους και απειλές που περιλαμβάνουν μια ευρεία γκάμα θεμάτων, αξιοποιήσιμα για την ανάληψη δράσης και ενάντια στο λαό.

-- Τελευταίο επεισόδιο στη μακρά αυτή και επικίνδυνη «αλυσίδα» είναι η δημιουργία από την κυβέρνηση της ΝΔ πριν από τα Χριστούγεννα του «Ενιαίου Φορέα Επιτήρησης Συνόρων» (ΕΝΦΕΣ), που συνιστά ένα ακόμη βήμα στην παραπέρα στρατιωτικοποίηση των Σωμάτων Ασφαλείας και εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στην «επιτήρηση» της «εσωτερικής ασφάλειας».

Αυτήν τη φορά, συσχετίζοντας το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό με την «εσωτερική ασφάλεια», η επιτήρηση των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων της ελληνικής επικράτειας ανατίθεται σε έναν νέο φορέα, ο οποίος θα στελεχώνεται «κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης» με αποσπάσεις πολιτικού και ένστολου προσωπικού από τα υπουργεία Εθνικής Αμυνας, Ναυτιλίας και Προστασίας του Πολίτη, ενώ θα «διατίθενται για την εκπλήρωση του σκοπού του επανδρωμένα ή μη, πλωτά, χερσαία και εναέρια μέσα».

Οπως κατήγγειλαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, απαιτώντας την απόσυρση της τροπολογίας, πρόκειται για ένα υβριδικό ένοπλο σώμα που ενισχύει ακόμα παραπέρα την καταστολή σε βάρος προσφύγων και μεταναστών και που, όταν απαιτηθεί, το κράτος και οι αστικές κυβερνήσεις θα το στρέψουν ενάντια στο λαό.

Και με ΝΑΤΟική σφραγίδα
 
Καθόλου τυχαία, την ίδια μέρα (13/12) που στη Βουλή ψηφιζόταν η επικίνδυνη τροπολογία για τη δημιουργία του ΕΝΦΕΣ, πραγματοποιήθηκε στο ΓΕΕΘΑ η τακτική συνεδρίαση της λεγόμενης Διαρκούς Συντονιστικής Επιτροπής για την επαύξηση της διαλειτουργικότητας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας. Σκοπός της συνεδρίασης ήταν, μεταξύ άλλων, «η αποτίμηση της προόδου υλοποίησης των ενεργειών και δράσεων που έχουν καθοριστεί, μέσω συμφωνημένου πλαισίου συνεργασίας στα πεδία των επιχειρήσεων, της διοικητικής μέριμνας και υποστήριξης, της εκπαίδευσης και της πολιτικής προστασίας».

Το εν λόγω σχήμα «εξειδικεύει» στην Ελλάδα τις κατευθύνσεις του λεγόμενου «πολιτικού πυλώνα» του ΝΑΤΟ, της Επιτροπής Πολιτικού Σχεδιασμού Εκτάκτων Αναγκών της Συμμαχίας (Civil Emergency Planning Committee - CEPC), στην οποία εκπροσωπούνται όλα τα κράτη - μέλη, όπως και οι χώρες - εταίροι της Συμμαχίας (Euro Atlantic Partnership Countries - EAPC). Κατά το ίδιο το ΝΑΤΟ, ο μηχανισμός αυτός «είναι το κορυφαίο συμβουλευτικό όργανο του ΝΑΤΟ για (...) τη χρήση πολιτικών πόρων για την υποστήριξη των στόχων του ΝΑΤΟ».

Θυμίζουμε ότι μετά την καταστροφή στο Μάτι, η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αξιοποίησε την καταφανέστατη γύμνια του κρατικού μηχανισμού σε σχέδιο και μέσα αντιμετώπισης της φονικής πυρκαγιάς ως άλλοθι για να προωθήσει την ταχύτερη προσαρμογή της Πολιτικής Προστασίας στις κατευθύνσεις της ΝΑΤΟικής Επιτροπής Πολιτικού Σχεδιασμού Εκτάκτων Αναγκών της Συμμαχίας.

Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην παρουσίαση αυτού του μηχανισμού από την ιστοσελίδα του ΝΑΤΟ, «ο Πολιτικός Σχεδιασμός Εκτάκτων Αναγκών παρέχει στο ΝΑΤΟ βασικές γνώσεις και δυνατότητες πολιτικού χαρακτήρα στους τομείς της ετοιμότητας και διαχείρισης συνεπειών της τρομοκρατίας, της ανθρωπιστικής βοήθειας και της αντιμετώπισης καταστροφών και της προστασίας υποδομών ζωτικής σημασίας».

Και μόνο οι τομείς στους οποίους αναπτύσσει δράση αυτός ο μηχανισμός, «προληπτικά» και κατασταλτικά, επιβεβαιώνουν την εμπλοκή του σε σχέδια καταστολής του λαού, για παράδειγμα στην περίπτωση που μια εργατική απεργιακή διαμαρτυρία βάζει εμπόδια στις μεταφορές ή στις επικοινωνίες.

Το ζήτημα της «εσωτερικής τάξης και ασφάλειας» είναι άλλωστε και κεντρικό στοιχείο της νέας Δομής Διοίκησης του ΝΑΤΟ, και ιδιαίτερα του λεγόμενου «Κόμβου για το Νότο» («Hub for the South») που δημιουργήθηκε το 2017, με την Ελλάδα να «πρωταγωνιστεί» και εδώ. Ανάμεσα στα αντικείμενα του εν λόγω «κόμβου», με τον οποίο στενά συνεργάζεται και η ΕΕ, είναι να αντιμετωπίζει «εξωτερικές» αλλά και «εσωτερικές απειλές», να συγκεντρώνει στρατιωτικές αλλά και «πολιτικού» χαρακτήρα πληροφορίες - εξ ου και η «συνεργασία» με μη στρατιωτικές δομές - συνδυάζοντάς τες προκειμένου «να μεγιστοποιηθεί η αναλυτική ικανότητα» του ιμπεριαλιστικού οργανισμού, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τα λαϊκά δικαιώματα και τις ελευθερίες, που η λυκοσυμμαχία αντιλαμβάνεται ως απειλή για τα συμφέροντά της.

Ριζοσπάστης   Πέμπτη 16 Γενάρη 2020

1 σχόλιο: