Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020

Προς τι;


Την ώρα που οι «δυο γάιδαροι» της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ τσακώνονταν σχετικά με τους στόχους των «πρωτογενών πλεονασμάτων», για το αν δηλαδή θα βρεθεί άμεσα ο περισσότερος «δημοσιονομικός χώρος» που τάζουν στο κεφάλαιο, «στα ψιλά» πέρασαν οι στόχοι που βάζει το υπουργείο Οικονομικών για τη χρονιά που μόλις ξεκίνησε. Σύμφωνα λοιπόν με τους στόχους αυτούς, το «υπερπλεόνασμα» που θα επιτευχθεί φέτος θα πάει κατά ένα μέρος στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και σε φοροελαφρύνσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους και κατά το υπόλοιπο στην αύξηση των πολεμικών δαπανών. Ο λαός, δηλαδή, όχι μόνο θα συνεχίσει να ματώνει για το κεφάλαιο, να πληρώνει πάνω από 4 δισ. κάθε χρόνο για να καλύπτονται οι πολεμικοί εξοπλισμοί με βάση τα αμερικανοΝΑΤΟικά προτάγματα, αλλά θα ματώσει ακόμα περισσότερο για να στέλνει η κυβέρνηση «Patriot» στη Σαουδική Αραβία, φρεγάτες στα Στενά του Ορμούζ και στρατεύματα σε αποστολές εκτός συνόρων, για τα συμφέροντα της αστικής τάξης. Αλλά οι στόχοι αυτοί, από τη μείωση των «κόκκινων» δανείων μέχρι τις πολεμικές δαπάνες, που ψήφισε μαζί με τη ΝΔ στον πρόσφατο προϋπολογισμό, είναι και στόχοι του ΣΥΡΙΖΑ. Προς τι λοιπόν το μίσος και ο αλληλοσπαραγμός; Για το λαό, όμως, όλα τα παραπάνω είναι μια ακόμα απόδειξη για το ότι αντιλαϊκή πολιτική και ιμπεριαλιστική εμπλοκή είναι «εις σάρκα μίαν». Και η απάντηση πρέπει να χτυπήσει τη ρίζα του κακού, τα συμφέροντα δηλαδή του κεφαλαίου που επιβάλλουν αυτήν τη βάρβαρη και επικίνδυνη πολιτική.

Το «timing»
 
Τώρα είναι το ιδανικό «timing»... Αυτό υποστήριξε ουσιαστικά σε τηλεοπτική εκπομπή ο Π. Σκουρλέτης του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με την προσφυγή στη Χάγη, ώστε να προωθηθεί η συνεκμετάλλευση του Αιγαίου με αμερικανοΝΑΤΟική επιδιαιτησία. Ο πρώην υπουργός, για να στηρίξει την άποψή του, τόνισε ότι πρέπει να είναι «οι κεραίες τεντωμένες», ώστε «αν δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, να πάμε στο τραπέζι του διαλόγου» με την Τουρκία. Και μπαίνοντας στο ψητό, έθεσε το δίλημμα ως εξής: «Είναι καλύτερα να πάμε μετά από ένα θερμό επεισόδιο, με αβέβαια αποτελέσματα;». Πρόκειται για ωμό εκβιασμό, που διακινείται από διάφορα παπαγαλάκια και μπαίνει μάλιστα ως ερώτημα σε δημοσκοπήσεις, ώστε να δημιουργείται το ανάλογο κλίμα αποδοχής των προδιαγεγραμμένων «διευθετήσεων». Στην πραγματικότητα, ο Σκουρλέτης αναπαράγει το δίλημμα: «Διευθέτηση και συνεκμετάλλευση με ή χωρίς σύγκρουση;». Το δίλημμα αυτό, όμως, δεν είναι του λαού, αλλά της αστικής τάξης και των κομμάτων της, που είναι πλήρως συγχρονισμένοι με τον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό για διευθετήσεις σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο, με διευθετήσεις που «ακουμπούν» τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, στο όνομα της «συνοχής» της ΝΑΤΟικής συμμαχίας, όπως με κάθε αφορμή διαβεβαιώνουν Αμερικανοί και Ευρωπαίοι ΝΑΤΟικοί. Πρόκειται επομένως για εκβιασμό - πρόκληση, που διαπερνά την προπαγάνδα όλου του αστικού πολιτικού κόσμου, προκειμένου να αποδεχτεί ο λαός τον «επώδυνο συμβιβασμό» με το πιστόλι στον κρόταφο, δήθεν για να αποτραπεί το «θερμό επεισόδιο». Μόνο που, όπως ομολογούν και οι ίδιοι, ούτε η παραπέρα όξυνση αποτρέπεται (αντίθετα τα ιμπεριαλιστικά παζάρια φέρνουν αντικειμενικά το σπέρμα της κλιμάκωσης), ούτε τα κυριαρχικά δικαιώματα κατοχυρώνονται, αφού προϋποτίθεται το «ψαλίδισμά» τους... Ο εκβιασμός λοιπόν πρέπει να επιστραφεί στους εμπνευστές του. Και το «timing» της αυριανής διαδήλωσης ενάντια στη Συμφωνία για τις βάσεις και την ιμπεριαλιστική εμπλοκή είναι πραγματικά ...ιδανικό.

Κοινός καημός
 
Μιας και πολύς λόγος έγινε τις προηγούμενες μέρες για τον εκλογικό νόμο, έχει αξία να καταγράψουμε μια στιχομυθία των εισηγητών ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, στη συζήτηση που έγινε στη Βουλή. Θυμίζουμε ότι με αφορμή το νομοσχέδιο για τον εκλογικό νόμο, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αντάλλαξαν «πασούλες» εκβιασμού στο λαό, ο ένας κραδαίνοντας τα περί «ακυβερνησίας» και ο άλλος τις κάλπικες διαχωριστικές γραμμές και τα παραμύθια των «προοδευτικών» κυβερνήσεων στο έδαφος του καπιταλισμού. Στη Βουλή, πάντως, το κλίμα ήταν τελείως διαφορετικό. «Οι επαναλαμβανόμενες εκλογικές αναμετρήσεις μειώνουν το κύρος της χώρας διεθνώς και προκαλούν αποσταθεροποίηση στην εθνική οικονομία και στη γεωπολιτική της θέση, σε μια εποχή που η πολιτική σταθερότητα με εθνική σύμπνοια αποτελεί προτεραιότητα για την επιβίωση και την προκοπή μας», ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ, Β. Υψηλάντης, δείχνοντας ποιο είναι το διακύβευμα. «Δυστυχώς, σήμερα η κυβέρνηση με πολύ ηχηρό τρόπο διέψευσε τις εξαγγελίες της για πολιτικές συγκλίσεις, για τις συναινέσεις που τόσο επιθυμούν οι Ελληνες, σε μια εποχή που η χώρα έχει να αντιμετωπίσει βαριά εθνικά θέματα σε συνεργατικές λογικές, σε κλίμα συνεργασίας και συνεννόησης, με συγκλίσεις», απάντησε, «παραπονούμενος», ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Σπίρτζης. Κοινός καημός τους, δηλαδή, είναι οι «εθνικοί» στόχοι του κεφαλαίου και η αντιλαϊκή «σταθερότητα» για την επίτευξή τους, που περνάει μέσα από την επίθεση διαρκείας στο λαό και την παραπέρα εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Αυτό είναι και το κοινό έδαφος πάνω στο οποίο μπορούν να σχηματίσουν αντιλαϊκές κυβερνήσεις λογιών λογιών, συμπεριλαμβανομένης και μιας κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού» ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ, αν το απαιτήσουν οι συνθήκες. Ας αφήσουν λοιπόν τα σάπια.

Αρένα
 
Οι επιχειρηματικοί (και όχι μόνο) ανταγωνισμοί, με πρωταγωνιστές τους ιδιοκτήτες των μεγαλύτερων ΠΑΕ, κυριαρχούν στην αντιπαράθεση για το ποδόσφαιρο, όπου το κυνήγι της επιρροής και του χρήματος διαπλέκεται με ισχυρά συμφέροντα και κέντρα. Δεν είναι επομένως να απορεί κανείς που αυτή η κόντρα παίρνει και πολιτικές διαστάσεις, ιδίως όταν οξύνεται. Οπως τώρα, με την απόφαση υποβιβασμού του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης, που σκοπεύει να αναστείλει η κυβέρνηση, αλλάζοντας εσπευσμένα τη νομοθεσία για τις ποινές. Το πιο ενδιαφέρον, όμως, είναι το σκεπτικό με το οποίο το κάνει. Οπως εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «την ώρα που η χώρα κάνει το άλμα προς τα εμπρός, ξεπερνώντας διχαστικά διλήμματα του παρελθόντος, δεν έχει την πολυτέλεια να διχάζεται με αφορμή το ποδόσφαιρο. Ιδίως σε τόσο κρίσιμες στιγμές για τα εθνικά μας θέματα». Με άλλα λόγια, μπροστά στον ύψιστο στόχο της «βιώσιμης» καπιταλιστικής ανάπτυξης και την παραπέρα εμπλοκή της χώρας στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, όπου εντάσσονται και οι εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά, οι κυβερνώντες ανησυχούν για κόντρες ανάμεσα σε μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, που μπορεί να χαλάσουν το συναινετικό κλίμα το οποίο προσπαθούν να φτιάξουν. Αυτό που πρέπει επομένως να ανησυχεί το λαό, ανεξάρτητα από τις φίλαθλες προτιμήσεις του, είναι ότι το παιχνίδι δεν παίζεται σε ποδοσφαιρικό γήπεδο, αλλά στην αρένα σκληρών επιχειρηματικών και γεωπολιτικών ανταγωνισμών, όπου το θύμα είναι τελικά ο ίδιος. Αυτό είναι που πρέπει να εμποδίσει και να αποτρέψει με την πάλη του.




Ριζοσπάστης  Τετάρτη 29 Γενάρη 2020

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου