Τρίτη 7 Απριλίου 2020

Ο ιός του κορωνοϊού και του αντικομμουνισμού


Με δηλώσεις του πολιτικού τους προσωπικού,  οι κεφαλαιοκράτες των πλουσιότερων ή λιγότερο πλούσιων καπιταλιστικών χωρών, προετοιμάζουν το έδαφος για τη συνέχιση και εμπλουτισμό των έκτακτων μέτρων και στην μετά κορονοϊό εποχή
 
Όσο βρίσκεται σε εξέλιξη η πανδημία του κορωνοϊού, με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αλλά και τους θανάτους να αυξάνονται δραματικά στις 5 Ηπείρους του πλανήτη Γη, τόσο πιο πολύ αναδεικνύονται τα προβλήματα και η γύμνια των συστημάτων υγείας στις καπιταλιστικές χώρες. Στους περίπου 3 μήνες από την εμφάνιση του κορωνοϊού, άρχισε να βγαίνει στη φόρα- με πολλούς και διάφορους τρόπους- η σαπίλα, η βρώμα και η δυσωδία, που έκρυβε το Παγκόσμιοποιημένο καπιταλιστικό σύστημα, όπως αυτό διαμορφώθηκε μετά την αντεπανάσταση στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες. Ένα από τα «φρούτα», που ανέδειξε η πανδημία του κορωνοϊού, ήταν και η αναζωπύρωση του αντικομμουνισμού, η οποία εκδηλώνεται τόσο από τα χείλη κορυφαίων ηγετών της καπιταλιστικής Δύσης (Τραμπ κλπ) όσο και από τους κάθε είδους υποστηρικτές του εκμεταλλευτικού συστήματος παραγωγής που ακούει στο όνομα «Καπιταλισμός», όπως είναι οι αστοί πολιτικοί, δημοσιογράφοι και άλλοι διαμορφωτές της κοινής γνώμης.


Αποτελεί κοινό μυστικό ότι τα μέτρα, που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής για την αντιμετώπιση (;) του κορωνοϊού, δημιουργούν νέα, σοβαρότατα, προβλήματα στον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής. Τα προβλήματα αυτά, που έχουν προκαλέσει μέχρι στιγμής υπολογίσιμη ζημια, δεν αποκλείεται να οδηγήσουν την παγκόσμια οικονομία σε ένα νέο «κραχ». Μπροστά στα αυξανόμενα αδιέξοδα και κάτω από το φόβο παγκοσμιοποίησης της κρίσης, οι αστικές κυβερνήσεις, πήραν μια σειρά μέτρα με σκοπό τη «σωτηρία» του καπιταλιστικού συστήματος στη χώρα τους, εν γνώσει τους ότι αυτά τα μέτρα επιδρούν αρνητικά στο παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα.

Αδιάψευστος μάρτυρας, η απροθυμία των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) να προχωρήσουν στην έκδοση του «κορονοομόλογου», το οποίο- σαν ενιαίο μέσο- θα οδηγούσε στην προσωρινή «σωτηρία του καπιταλισμού στο σύνολο των χωρών μελών της ΕΕ, ως οντότητα. Έτσι, μπροστά στα αυξανόμενα αδιέξοδα, είδαμε τους ηγέτες των χωρών μελών της ΕΕ, να βάζουν στην … άκρη την πολυδιαφημισμένη κοινοτική «αλληλεγγύη» και να αξιοποιούν την κρίση του κορωνοϊού,  με επιμέρους μέτρα (στον τομέα της υγείας και της οικονομίας γενικότερα), τα οποία αποσκοπούσαν στην προστασία των συμφερόντων των κεφαλαιοκρατών της χώρας τους. Ανάλογη τύχη είχε η «αλληλεγγύη» και στις ΗΠΑ- στη μητρόπολη του ιμπεριαλισμού- που είδαμε κυβερνήτες των επιμέρους Πολιτειών να διαφωνούν με τις επιλογές της κεντρικής κυβέρνησης και να εφαρμόζουν διαφορετικά μέτρα, όπως το κλείσιμο σχολείων, την επιβολή καραντίνας κλπ.

Ευκαιρία για αντικομμουνισμό


Σ’ αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνει η ανθρωπότητα, αποκαλύφθηκε περισσότερο από ποτέ η σαπίλα και η απανθρωπιά του καπιταλιστικού συστήματος.  Αυτή την περίοδο, φάνηκαν πεντακάθαρα οι εγκληματικές πολιτικές των αστικών κυβερνήσεων, οι οποίες- υπηρετώντας τα συμφέροντα των κεφαλαιοκρατών- έχουν μετατρέψει και το αγαθό της υγείας σε εμπόρευμα. Αδιάψευστος μάρτυρας ο 17χρονος στις ΗΠΑ, που έχασε τη ζωή του από τον κορωνοϊό, επειδή δεν είχε να πληρώσει τα 2000 δολάρια που του ζητήθηκαν από την κλινική που προσκομίστηκε! Επιχειρώντας να κρύψουν αυτή την σκληρή πραγματικότητα του καπιταλισμού, που επιτρέπει να έχουν δικαίωμα  στην υγεία και τη ζωή μόνο στους πλούσιους και όσους έχουν λεφτά, κάποιοι προσέφυγαν στην εύκολη λύση του αντικομμουνισμού.

Μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα της αναζωπύρωσης που βιώσαμε το τελευταίο διάστημα, αποτελούν και τα παρακάτω:

  • Οι δημόσιες δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, που επιμένει συστηματικά να μιλά για «κινέζικο ιό» και να κατηγορεί την ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας ότι αποκρύπτει στοιχεία. Με τις δηλώσεις αυτές, που ενοχοποιούν αστήρικτα τους … κομμουνιστές για ευθύνες και για την πανδημία του κορωνοϊού (!), τόσο ο πρόεδρος των ΗΠΑ όσο οι ηγέτες της καπιταλιστικής Δύσης που τον αντέγραψαν, κάνουν- εμμέσως πλην σαφώς- ακραίο αντικομμουνισμό.
  • Οι θέσεις και απόψεις που διατυπώνει συστηματικά το τελευταίο διάστημα ο δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου, με άρθρα του που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της ηλεκτρονικής εφημερίδας Hellas Journal», που μεταξύ άλλων αναπαράγουν τη φρασεολογία Τραμπ περί «κινέζικου ιού». Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και το άρθρο του με τίτλο «Ο πλανήτης όλος έγινε μία “φυλακή”: Η Δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα απειλούνται από τον ιό της Κίνας». Με το άρθρο του αυτό (δημοσιεύτηκε χτες στην  ηλεκτρονική εφημερίδα Hellas Journal», ο Μιχ. Ιγνατίου- ζηλεύοντας τη δόξα άλλων αντικομμουνιστών- διαπιστώνει: «Ο πλανήτης είναι μια απέραντη “φυλακή”. Τη νέα κατάσταση πραγμάτων την επέβαλε ένας ιός, που έκανε … εξαγωγή η Κίνα».

Είναι ολοφάνερο, πως τόσο ο πλανητάρχης Ντ. Τράμπ και οι ηγέτες άλλων καπιταλιστικών χωρών της Δύσης με τα παπαγαλάκια τους (όπως ο Μιχ. Ιγνατίου), με τους ισχυρισμούς τους περί «κινέζικου ιού» και το γεγονός ότι στην Κίνα κυβερνά το Κομμουνιστικό Κόμμα, προσπαθούν να μας πείσουν ότι για ΟΛΑ τα δεινά στους λαούς του πλανήτη – και για τον κορωνοϊό- φταίνε οι …κακοί κομμουνιστές!  Όμως τόσο ο Τραμπ όσο και τα κάθε είδους παπαγαλάκια του, αποσιωπούν σκόπιμα, μια μικρή- αλλά πολύ σημαντική- λεπτομέρεια. 
Ότι δηλαδή, εδώ και 30 χρόνια στην Κίνα- όπου κυβερνά το Κομμουνιστικό Κόμμα- κυριαρχεί ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής και η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Και φυσικά, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο το γεγονός, ότι- με πρόσχημα τον κορωνοϊό- ο ακροδεξιός πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, ανέστειλε επ’ αόριστον τη λειτουργία του Εθνικού Κοιοβουλίου. Ζηλεύοντας τη δόξα του Χίτλερ, ο Βίκτορ Όρμπαν, ανέθεσε στον εαυτό του το δικαίωμα να αποφασίζει ανεξέλεγκτα για την τύχη, τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του λαού της Ουγγαρίας!

Προτιμότερον το προλαμβάνειν παρά το θεραπεύειν

Όσο συνεχίζεται η αβεβαιότητα για την έκβαση της μάχης κατά του κορωνοϊού και παρατείνεται η εφαρμογή των μέτρων περιορισμού των δικαιωμάτων και δημοκρατικών ελευθεριών των λαών που έχουν ληφθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, θα πληθαίνουν οι ανησυχίες αλλά και οι προβλέψεις, σχετικά με την «επόμενη μέρα». Εκείνοι που προβλέπουν πως μετά την επιτυχή έκβαση της μάχης με τον κορωνοϊό, θα επικρατήσει το «κακό» σενάριο- και άρα θα διατηρηθούν τα έκτακτα μέτρα- είναι οι υπέρμαχοι του καπιταλιστικού συστήματος. Αυτοί που θεωρούν από τώρα ότι τα έκτακτα μέτρα που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού θα πρέπει να συνεχιστούν και την επόμενη μέρα, στην ουσία προετοιμάζουν το έδαφος για  συνέχιση και σκλήρυνση της λιτότητας των οικονομικά ασθενέστερων. Φροντίζουν δηλαδή από τώρα, ώστε να περάσουν ανώδυνα τα νέα αντιλαϊκά μέτρα και Μνημόνια, που σχεδιάζουν οι κεφαλαιοκράτες- με το πολιτικό τους προσωπικό- με πρόσχημα τη «σωτηρία» της οικονομίας!

Το ζητούμενο, όμως, για τα λαϊκά νοικοκυριά, δεν είναι αν την «επόμενη μέρα» θα επικρατήσει το «καλό» ή το «κακό» σενάριο. Το ζητούμενο είναι πως θα προετοιμαστούν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι από σήμερα- αύριο θα είναι αργά- ώστε να «σπασμένα» της κρίσης του κορωνοϊού, να τα πληρώσουν οι κεφαλαιοκράτες (τραπεζίτες, μεγαλοεπιχειρηματίες και συνολικά οι έχοντες και κατέχοντες) και όχι ο λαός. Σε διαφορετική περίπτωση, αν δηλαδή οι εργαζόμενοι δεν προετοιμάσουν από τώρα τον αγώνα τους, δεν αποκλείεται να βρεθούν την επόμενη μέρα «με το στρατό τους δρόμους» για την επιβολή του νόμου και της τάξης που θα εξυπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντα των κεφαλαιοκρατών και γενικότερα της μεγαλοαστικής τάξης. Δεν είναι τυχαίο, ότι παρόμοιοι προβληματισμοί, για την  επιβολή του νόμου και της τάξης στη Νέα Υόρκη και άλλες Πολιτείες των ΗΠΑ, περιτριγυρίζουν και στο μυαλό του Ντ. Τράμπ, όπως γράφει ο αρθρογράφος της Μιχ. Ιγνατίου.

Αν για τα προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοϊού, κάνει τη ρήση του Ιπποκράτη «Κάλλιον το προλαμβάνειν παρά το θεραπεύειν», να αποκτά στις μέρες μας ξεχωριστή σημασία, άλλο τόσο έχει μεγάλη σημασία για το λαό να θυμάται τη σοφή λαϊκή παροιμία, που λέει «όπως στρώσεις θα κοιμηθείς» ή «ο καλός ο νοικοκύρης, πριν πεινάσει μαγειρεύει».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου