Πέμπτη 23 Απριλίου 2020

Μια πανδημία που επισπεύδει τις εξελίξεις, λειτουργώντας και ως άλλοθι



Γράφει ο Γιάννης Κανάκης, μουσικός από την Καβάλα

Όχι! Δεν είμαστε όλοι ίσοι απέναντι στον ιό! Όχι! Δεν θα μεταφερθούμε όλοι με C-130! Όχι! Δεν υπάρχουν οι υποδομές στο Εθνικό Σύστημα Υγείας για να αντιμετωπιστεί η ασθένεια. Και αυτός είναι ο λόγος που σοφά μας μάντρωσαν.
 Μακάρι να μας βγει μέχρι τέλους. Αλλά δεν είναι και για να το πανηγυρίζουμε!

Οι θύτες ενός ενορχηστρωμένου εγκλήματος που συντελείται εδώ και δεκαετίες, με έμφαση στην τελευταία, κατά της Δημόσιας Υγείας, όχι απλά δεν δικαιούνται να επαίρονται για την ορθή διαχείριση της πανδημίας στη χώρα, όχι απλά δεν δικαιούνται να μας κουνούν το δάχτυλο και να εξαρτούν την εξέλιξη και την πορεία της ασθένειας από την ατομική μας ευθύνη, αλλά αντίθετα με σκυμμένα κεφάλια, με δηλώσεις ειλικρινούς μεταμέλειας θα έπρεπε να μας παρακαλούν να τους συγχωρήσουμε για τα εγκλήματά τους, καθώς τώρα τα συνειδητοποίησαν!


Αλίμονο! Όχι μόνο μας αποδίδουν πάλι την ευθύνη για τα πάντα ώστε να είμαστε έτοιμοι να πληρώσουμε στο τέλος τον λογαριασμό, παρά μας δηλώνουν πως το Σύστημα αντέχει, οπότε δεν θα χρειαστούμε μόνιμο προσωπικό, εξοπλισμό και χρηματοδότηση της Δημόσιας Υγείας!

Και για να σε προλάβω, φιλελεύθερε νικητή της Ιστορίας, φυσικά και θα κάνω κριτική στην κυβέρνησή σου και τώρα και μετά. Δεν υπονομεύω, υποκριτή, την προσπάθεια! Εξάλλου, το μόνο που ζήτησες είναι να μείνω σπίτι. Το λοιπόν, μένω!!! Μόνο κάτι ανεκδιήγητοι συνωμοσιολόγοι και κάτι Χριστιανοταλιμπάν ψηφοφόροι σου κυκλοφορούν!

Ντρέπομαι για την άνεση της προσωπικής μου καραντίνας, όταν σε πολλούς λείπουν και, κυρίως, θα λείψουν και πάλι τα αυτονόητα.

Ύστερα από μια δεκαετή κρίση και μια «μονόπατη» κόπωση του πληθυσμού, η εντεταλμένη  ενημέρωση μας προαναγγέλλει την άφιξη μιας νέας, μεγαλύτερης αναπόφευκτης κρίσης, με περισσότερη φτώχεια, ανεργία, αδικία, κατάθλιψη, φόβο.

Μας το δηλώνει απερίφραστα και ο φανατικός υπερασπιστής της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, ο κρατικοδίαιτος αλητάκος που κυνικά και ανερυθρίαστα επιχειρηματολογεί για το πόσο θα μας περίσσευαν 5.000 τον μήνα ενώ είμαστε κλεισμένοι μες στο σπίτι. 400 φτάνουν!!! Και τώρα και πάντα…

Και αυτή την επικείμενη κρίση την αποδίδουν στον ιό! Όμως, η κατρακύλα της παγκόσμιας οικονομίας είχε δώσει δείγματα γραφής από το φθινόπωρο.

Η πανδημία απλά επισπεύδει τις εξελίξεις. Λειτουργεί και ως άλλοθι.

…Πηγαίναμε θαυμάσια, αλλά…

Πόσο επιθυμώ να βγω ψεύτης!

Το μόνο που μας σώζει είναι να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας…

Το σπίτι αυτό πώς θα χτιστεί, τις πόρτες ποιος θα βάλει

που ’ναι τα χέρια λιγοστά κι ασήκωτες οι πέτρες

σώπα τα χέρια στη δουλειά τρανεύουν κι αυγαταίνουν

και μην ξεχνάς που ολονυχτίς βοηθάν κι οι αποθαμένοι.

Γιάννης Ρίτσος

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου