Τετάρτη 5 Μαΐου 2021

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ Σε νέες θυσίες των κοινωνικών αναγκών και σε υποβάθμιση του περιβάλλοντος οδηγεί το «Πράσινο New Deal»

 

Απαντητική επιστολή στην πρόταση της Φ. Γεννηματά για τη διαμόρφωση Ελληνικού Κλιματικού Νόμου

 

 

Η διαμόρφωση όρων ικανοποιητικής κερδοφορίας για νέες επενδύσεις στον τομέα της «πράσινης Ενέργειας» και άλλους κλάδους της οικονομίας είναι ο πραγματικός στόχος του ευρωπαϊκού «Πράσινου New Deal», επισημαίνει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε απαντητική επιστολή στην πρόταση της Φώφης Γεννηματά, προέδρου του ΚΙΝΑΛ, σχετικά με τη διαμόρφωση Ελληνικού Κλιματικού Νόμου.

Ο Δ. Κουτσούμπας σημειώνει ότι «η πρόταση του ΚΙΝΑΛ για τη διαμόρφωση Ελληνικού Κλιματικού Νόμου αποτελεί στην πραγματικότητα πρόταση ενσωμάτωσης στην ελληνική νομοθεσία του Ευρωπαϊκού Κλιματικού Νόμου, που συνιστά το νομικό πλαίσιο για την εφαρμογή των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας». Προσθέτει πως «η υλοποίηση της συγκεκριμένης συμφωνίας θα οδηγήσει σε νέες θυσίες των κοινωνικών αναγκών στο βωμό του κέρδους και σε περαιτέρω υποβάθμιση του περιβάλλοντος».

Υπογραμμίζει το «αρνητικό αποτύπωμα της υλοποίησης της “πράσινης μετάβασης” στο περιβάλλον», αναφέροντας ενδεικτικά: Την καταστροφή δασικών εκτάσεων και περιοχών Natura. Την ανάδειξη του εισαγομένου φυσικού αερίου σε στρατηγικό καύσιμο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που οδηγεί σε σπατάλη και όχι εξοικονόμηση Ενέργειας. Την προώθηση της καύσης απορριμμάτων και RDF και την έλλειψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στο εργασιακό περιβάλλον.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει ακόμα ότι η υλοποίηση των προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας οδηγεί σε επιδείνωση και επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, επιβολή φθηνής εργατικής δύναμης, για να διασφαλιστεί η κερδοφορία των πράσινων επενδύσεων. Σε πανάκριβο ηλεκτρικό ρεύμα και αύξηση της ενεργειακής φτώχειας. Σε νέες επιβαρύνσεις της λαϊκής οικογένειας και σε αύξηση των περιφερειακών ανισοτήτων και της ανεργίας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Δυτική Μακεδονία.

Η πρόταση του ΚΚΕ για τη διαμόρφωση ελληνικού κλιματικού νόμου και την πραγματική προστασία του περιβάλλοντος, βρίσκεται στον αντίποδα όλων όσα παραπάνω σας εκθέτουμε. Η ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος σε τελευταία ανάλυση απαιτεί ανάπτυξη με γνώμονα το σύνολο των κοινωνικών αναγκών και όχι το καπιταλιστικό κέρδος. Η διέξοδος είναι ο επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός της κοινωνικοποιημένης παραγωγής, για τη διασφάλιση της λαϊκής ευημερίας. Για να ανοίξει ο δρόμος γι' αυτήν την ελπιδοφόρα προοπτική του σοσιαλισμού το ΚΚΕ θα συνεχίσει σταθερά να πρωταγωνιστεί στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες ενάντια στη στρατηγική της ΕΕ και του κεφαλαίου.

Αναφέρει ότι η πρόταση του ΚΚΕ για τη διαμόρφωση ελληνικού κλιματικού νόμου και την πραγματική προστασία του περιβάλλοντος, βρίσκεται στον αντίποδα όλων όσα παραπάνω σας εκθέτουμε και προσθέτει πως «η ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος σε τελευταία ανάλυση απαιτεί ανάπτυξη με γνώμονα το σύνολο των κοινωνικών αναγκών και όχι το καπιταλιστικό κέρδος. Η διέξοδος είναι ο επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός της κοινωνικοποιημένης παραγωγής, για τη διασφάλιση της λαϊκής ευημερίας. Για να ανοίξει ο δρόμος γι' αυτήν την ελπιδοφόρα προοπτική του σοσιαλισμού το ΚΚΕ θα συνεχίσει σταθερά να πρωταγωνιστεί στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες ενάντια στη στρατηγική της ΕΕ και του κεφαλαίου».

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την απαντητική επιστολή του Δ. Κουτσούμπα.

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου