Τρίτη 22 Ιουνίου 2021

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ Αναγορεύουν τους εμβολιασμούς σε «πανάκεια», αρνούμενοι τα υπόλοιπα απαραίτητα μέτρα για την πανδημία

 

  Πηγή: Eurokinissi

Το κυβερνητικό αφήγημα, που είναι άλλωστε αφήγημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι για την εξάλειψη της πανδημίας αρκούν μόνο οι εμβολιασμοί, στήριξε η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Στ. Κυριακίδου, η οποία στο πλαίσιο της επίσκεψής της στην Αθήνα, συναντήθηκε με τον υπουργό Υγείας, Β.  Κικίλια και τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη. 

Αν και η Στ. Κυριακίδου παραδέχθηκε ότι «δεν είναι περίοδος για εφησυχασμό», καθώς «υπάρχουν οι μεταλλάξεις», περιορίστηκε να στείλει το μήνυμα ότι όλα τα εμβόλια τα οποία έχουν εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων «είναι και ασφαλή και αποτελεσματικά», χωρίς να πει την παραμικρή κουβέντα για την ανάγκη να ενισχυθεί το σύστημα Υγείας και να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα προστασίας και επιδημιολογικής επιτήρησης, ιδίως από τη στιγμή που όλοι οι ειδικοί προειδοποιούν ότι δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία.

Η επίτροπος υποστήριξε ότι «ο εμβολιασμός είναι και ο μοναδικός τρόπος που έχουμε για έξοδο από την κρίση» και προέτρεψε όλο τον κόσμο να εμβολιαστεί το συντομότερο δυνατό, αποσιωπώντας ότι οι εμβολιασμοί προχώρησαν με ρυθμούς χελώνας πρωτίστως επειδή τα κράτη-μέλη ήταν δέσμια των επιχειρηματικών συμφωνιών της ΕΕ και όχι επειδή υπήρχε άρνηση στον κόσμο να εμβολιαστεί. 

Παραβλέποντας αυτήν την πρόδηλη πραγματικότητα, ο Β. Κικίλιας ευχαρίστησε την Στ. Κυριακίδου «για την εξαιρετική προσπάθεια την οποία έχει κάνει εκείνη και η Επιτροπή, με βάση το κοινό όραμα και την κοινή ευρωπαϊκή πορεία, έτσι ώστε όλα τα κράτη- μέλη να μπορέσουν να έχουν τη στήριξη και τη βοήθεια σε αυτή την τεράστια κρίση Δημόσιας Υγείας».

Το κυβερνητικό αφήγημα αποτύπωσε ακόμη πιο ξεκάθαρα ο Κυρ. Μητσοτάκης, λέγοντας ότι  φτάνουμε πια στο τέλος της υγειονομικής κρίσης και ότι η πρόοδος στο μέτωπο της πανδημίας θα εξαρτηθεί από την πρόοδο του ρυθμού των εμβολιασμών, αφού όλα τα υπόλοιπα και κυρίως η ενίσχυση του συστήματος Υγείας παραπέμπονται στις ελληνικές καλένδες, επειδή δεν φέρνουν κέρδη στο κεφάλαιο. «Από δω και στο εξής, ειδικά καθώς θα μπαίνουμε στον Ιούλιο, το πρόβλημα δεν θα είναι η διαθεσιμότητα τόσο των εμβολίων όσο η προθυμία των υπολοίπων συμπολιτών μας πια να εμβολιαστούν», είπε.

Ο πρωθυπουργός απηύθυνε «έκκληση στους πολίτες» να εμβολιαστούν, και ειδικά στους πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας, ενώ αναγνωρίζοντας τις επιφυλάξεις που είχαν εκφραστεί, τόνισε ότι «τώρα όμως δεν έχουν κανένα λόγο πια να είναι επιφυλακτικοί καθώς τα εμβόλια έχουν αποδειχθεί ότι είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά. Και, βέβαια, είναι απολύτως ασφαλή όλα τα εμβόλια». Σε σχέση με την προμήθεια και διανομή των εμβολίων σε όλες τις χώρες-μέλη αναλογικά με τον πληθυσμό τους, τόνισε ότι το σημαντικότερο είναι ότι έχουμε επαρκή εμβόλια πια και για τον χειμώνα, «για το επόμενο έτος, σε περίπτωση που φαίνεται αρκετά πιθανό να χρειαστεί μία επιπλέον ενισχυτική δόση για όλο τον πληθυσμό μας». 

Φυσικά, «παρέλειψε» να αναφέρει ότι ακόμα και οι τόσο απαραίτητοι εμβολιασμοί γίνονται χωρίς να έχει προσληφθεί το αναγκαίο προσωπικό, με αποτέλεσμα τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας να έχουν μετατραπεί σε εμβολιαστικά κέντρα, μετά τη μετατροπή τους σε «μίας νόσου». Η επιτομή δε της επικίνδυνης εναπόθεσης των πάντων στην «ατομική ευθύνη» ήταν αυτό που συνέβη με το εμβόλιο της «AstraZeneca», όπου η κυβέρνηση πέταξε το μπαλάκι στον ίδιο τον κόσμο για το αν θα εμβολιαστεί με το συγκεκριμένο σκεύασμα. 

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου