Δευτέρα 9 Αυγούστου 2021

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ Κατεπείγουσα Ερώτηση για τις καταστροφικές πυρκαγιές και την άμεση ανάγκη πλήρους αποζημίωσης των πληγέντων

 

  Πηγή: Eurokinissi

 

Κατεπείγουσα Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσαν οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος.

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ απαιτεί την άμεση και πλήρη αποζημίωση όλων των πληγέντων χωρίς εξαιρέσεις και προϋποθέσεις.

Στην παρέμβασή της η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σημειώνει τα εξής:

«Μεγάλες καταστροφικές πυρκαγιές έχουν σημειωθεί σε όλη την Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Βορειοανατολική Αττική, στη Βορειοκεντρική Εύβοια, στην Αχαΐα, στην Ηλεία, στη Λακωνία, στη Μεσσηνία, στην Αρκαδία, στη Φθιώτιδα, στη Φωκίδα, στη Θεσσαλία, στα Γρεβενά, στη Θεσσαλονίκη, στην Κοζάνη κ.α. Ιδιαίτερα στην Εύβοια, η οποία καίγεται για μια ολόκληρη εβδομάδα, η καταστροφή εκτείνεται τουλάχιστον στο ένα τρίτο του νησιού, ως αποτέλεσμα της μεγάλης καθυστέρησης στην αντιμετώπιση και της ανεπαρκούς χρησιμοποίησης εναέριων μέσων.

Από τις πυρκαγιές καταγράφονται 2 νεκροί και πολλοί τραυματίες, εγκαυματίες, καθώς και πολλά περιστατικά πνευμονοπάθειας από την αποπνικτική ατμόσφαιρα. Χιλιάδες άνθρωποι είναι πλέον άστεγοι, άνεργοι με άμεσες πιεστικές ανάγκες για τροφή, νερό, στέγη και άμεση, πλήρη αποζημίωση καθώς και μέτρα ουσιαστικής ανακούφισης. Ολόκληρες συνοικίες και χωριά έγιναν στάχτη, εκατοντάδες σπίτια και αυτοκίνητα κάηκαν, αγροτικές και κτηνοτροφικές καλλιέργειες καταστράφηκαν, ανάμεσά τους κι αυτές των ρητινοκαλλιεργητών που εκείνοι και οικογένειές τους βρίσκονται σε απόγνωση, περιουσίες και κόποι μιας ζωής χάθηκαν, νοικοκυριά έμειναν χωρίς νερό και ρεύμα με τη διαρκή απειλή γενικευμένου μπλακ άουτ.

Είναι παλικαρίσιες οι προσπάθειες των πυροσβεστών, των εθελοντών διασωστών, της πυρασφάλειας με δεδομένο το διαχρονικό καθεστώς προσλήψεων ελάχιστων συμβασιούχων πυροσβεστών που αποτελεί "βέλτιστη πρακτική της ΕΕ" και οδηγεί σε εξοντωτική εργασία των πυροσβεστών πέραν των ανθρώπινων ορίων.

Η δε συγκινητική λαϊκή πρωτοβουλία που αναπτύσσεται βοηθώντας με όποιο δυνατό τρόπο στη διάσωση ζωών, στην προστασία σπιτιών και περιουσιών, δασών και καλλιεργειών φανερώνει τη δύναμη της λαϊκής παρέμβασης.

Οι ευθύνες για την τεράστια καταστροφή ανήκουν ακέραιες στη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, σε εκείνες προηγούμενα του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, όπως και στην ΕΕ, που μεθοδεύουν διαχρονικά την επιχειρηματική εκμετάλλευση των δασών στο έδαφος της εμπορευματοποίησης της γης, της πυρασφάλειας και της δασοπροστασίας. Ιδιαίτερα σήμερα με τον πακτωλό δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης που προορίζεται για τους επιχειρηματικούς ομίλους και τους σχεδιασμούς τους σε "πράσινη ενέργεια", εγκατάσταση πάρκων ανεμογεννητριών, τουρισμό κ.ά. δίνεται νέα ώθηση στην υποβάθμιση και καταστροφή του περιβάλλοντος.

ΕΕ και κυβερνήσεις απορρίπτουν συνολικά ως κοστοβόρο ένα ολοκληρωμένο σύστημα πρόληψης, διαχείρισης και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών σε κάθε χώρα με τις μικρότερες δυνατές ζημιές και απώλειες. Αντίθετα, μετατρέπουν την όποια επιπρόσθετη συνδρομή από άλλες χώρες σε παντελώς ανεπαρκή βασικό σχεδιασμό. Μέσω του ευρωενωσιακού μηχανισμού RescEU ανακυκλώνονται από χώρα σε χώρα οι τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, μέσα και υποδομές, που συχνά καταφθάνουν στις πληγείσες περιοχές «κατόπιν εορτής» και όταν ήδη έχει συντελεστεί η μεγάλη καταστροφή.

Αυτή η αντιλαϊκή στρατηγική κυβερνήσεων και ΕΕ κάνει απαγορευτική κάθε αποτελεσματική ολοκληρωμένη επιχείρηση διάνοιξης αντιπυρικών ζωνών, συντήρησης δασικών δρόμων, απομάκρυνσης των ξερών πεύκων από τον χιονιά, όλων των απαραίτητων εργασιών πρόληψης τέτοιων καταστροφών, καθώς και της εκτέλεσης όλων των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων.

Οι παραπάνω υπεύθυνοι και αιτίες δεν μπορούν να συγκαλυφθούν πίσω από την επίκληση του κατά πόσο υπήρξαν ανθρώπινες απώλειες ως αποκλειστικό κριτήριο της διαχείρισης μιας καταστροφής τέτοιου μεγέθους. Το ίδιο ισχύει και για τα περί «κλιματικής αλλαγής» και «άσχημων καιρικών συνθηκών» που επικαλείται η κυβέρνηση της ΝΔ ως βολικές δικαιολογίες.

Με βάση τα παραπάνω η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε στην Ευρ. Επιτροπή τα εξής ερωτήματα:

Πώς τοποθετείται η Ευρ. Επιτροπή:

  • Στο κατεπείγον αίτημα για άμεση και πλήρη αποζημίωση στο 100% των ζημιών, που πρέπει να δοθεί χωρίς εξαιρέσεις και προαπαιτούμενα στους πληγέντες, με πλήρη στήριξή τους και άμεση ανακούφισή τους, προσφέροντας σίτιση, στέγαση, πλήρη απαλλαγή από υποχρεώσεις σε εφορία, τράπεζες κλπ. Για ενεργοποίηση του "Ταμείου Αλληλεγγύης" με πλήρεις αποζημιώσεις στους πυρόπληκτους, χωρίς τους απαράδεκτους όρους και προϋποθέσεις που απορρίπτουν τη στήριξη των ίδιων των πληγέντων;
  • Στο αίτημα για την κάλυψη με όλα τα αναγκαία κονδύλια των τεράστιων ελλείψεων σε προσωπικό, μέσα και υποδομές δασοπυρόσβεσης, δασοπροστασίας καθώς και για άλλα απαραίτητα αντιπυρικά και αντιπλημμυρικά έργα με την ευθύνη του κράτους;
  • Στο γεγονός ότι η ίδια η Κομισιόν επικύρωσε από το 2009 τους προϋπολογισμούς όλων των ελληνικών κυβερνήσεων οι οποίοι μεταξύ άλλων προέβλεπαν για το πυροσβεστικό σώμα περικοπές που συνολικά ανέρχονται πάνω από 1.2 δισ. ευρώ ενώ στον τελευταίο προϋπολογισμό από τα 17,7 εκατομμύρια ευρώ που ζητούσαν φέτος τα Δασαρχεία όλης της χώρας για έργα αντιπυρικής θωράκισης, η κυβέρνηση της ΝΔ πίστωσε μόλις 1,7 εκατομμύρια ευρώ;».
902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου