Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2022

Η “ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ” ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2022 ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ





Στις 27-12-2021 κατατέθηκαν από τη δημοτική αρχή ο Πρ/σμός και το Τεχνικό Πρόγραμμα. Καταμεσής των γιορτών, με πρωτοφανείς συνοπτικές διαδικασίες. Με προκαθορισμένο χρόνο συζήτησης 1,5 ώρα για  220 σελίδες, χωρίς στάδιο ερωτήσεων. Χωρίς παράταση στους χρόνους ομιλιών, όπως επιτρέπει ο Κανονισμός Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου. Ακόμα και σε συνθήκες τηλεδιάσκεψης, προσπάθησαν να μείνουν στο απυρόβλητο οι στόχοι τους. Η διαδικασία εξελίχθηκε με την ανοχή όλων των άλλων συνδυασμών, ενώ τρεις από αυτούς απουσίαζαν από την κυριότερη συνεδρίαση του έτους! Ειδικότερα, οι θέσεις της απούσας παράταξης που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ, παραμένουν άγνωστες.

Στον Προϋπολογισμό, ότι έχει να κάνει με τις ανάγκες των δημοτών είναι καθηλωμένο και μειωμένο. Τα περισσότερα από τα έργα, είναι και θα παραμείνουν στα χαρτιά, πολλά ακυρώνονται όπως η Ανάπλαση πλατείων σε Δρυμό και Μελισσοχώρι, το Λύκειο Καλλιθέας, η συντήρηση οδού Μελισσοχωρίου – Λητής, Αθλητικά Στέγαστρα, Ανάπλαση Λατομικών Χώρων, Δίκτυα Ομβρίων. Παραμένουν τα προβλήματα της ύδρευσης και το αίσχος της έλλειψης δίκτυου αποχέτευσης σε πολλές περιοχές.   

Το Πράσινο στέλνεται στις εργολαβίες, η συντήρηση σε εξωτερικά συνεργεία, μεγάλο μέρος της κοινωνικής δράσης στον εθελοντισμό και στις Μ.Κ.Ο.  

Κυριαρχούν οι λογικές της ανταποδοτικότητας, της αποδοχής αρμοδιοτήτων που επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τους εργαζόμενους, των ιδιωτικοποιήσεων (ηλεκτροφωτισμός) και του χτυπήματος των εργασιακών δικαιωμάτων (εργαζόμενοι 8 ταχυτήτων). Τα κονδύλια για μισθοδοσία προδιαγράφουν ελάχιστες ή και καθόλου προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, καμία μονιμοποίηση συμβασιούχων, μηδαμινές αυξήσεις στους μισθούς.

Η δημοτική αρχή κρατάει το 50% της αύξησης των δημοτικών τελών της προηγούμενης διοίκησης. Αντίθετα, ελαττώνει ακόμη περισσότερο τα τέλη στις μεγάλες ιδιοκτησίες, φτάνοντας στο σημείο για κλειστούς χώρους άνω των 6 στρεμμάτων, να τα προσεγγίζει με αυτά των νοικοκυριών.

Ούτε λόγος γίνεται για την ενίσχυση των δομών Υγείας, Εκπαίδευσης, Παιδικών Σταθμών και ΚΔΑΠ. Καμία αναφορά από τους εισηγητές για τα εκατομμύρια που οφείλουν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ–ΝΔ–ΣΥΡΙΖΑ στο Δήμο. Τίποτα για το κλείσιμο Π.Σ. και ΚΔΑΠ, υπέρ των ιδιωτικών δομών. Λέξη για το ότι το πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι” δεν βγαίνει με 205.000.

Οι κρατικές επιχορηγήσεις για πυροπροστασία (39.700 ευρώ) και για επισκευές σχολικών κτιρίων (131.200), είναι ελάχιστες. Από την άλλη, οι αμοιβές ειδικών συνεργατών και ειδικών υπηρεσιών (130.000) και ΝΠΙΔ (217.000), στο μεγαλύτερο μέρος τους είναι περιττές. Λογαριασμοί για μισθώματα Σχολικών Μονάδων 195.403 ευρώ! Ο Δήμος απαιτεί εισφορές ένταξης στο Πολεοδομικό Σχέδιο 768.000 δηλ. καμία μείωση. Δίνει στον ΦΟΔΣΑ 800.000 ευρώ, χωρίς ουσιαστική πρόοδο στην ανακύκλωση – από την οποία δεν εισπράττει τίποτα. Προϋπολογίζει δαπάνες για την … Οργάνωση Αεράμυνας 96.500 (ίσως μοναδική περίπτωση στη χώρα)! 

Στην Οικονομική Επιτροπή παρελαύνουν εκατομμύρια ευρώ, στα όρια των απευθείας αναθέσεων. Με βαρύγδουπες εισηγήσεις για “ψηφιακή οικονομία και πράσινη ανάπτυξη”, που στην πραγματικότητα είναι χρήμα για επιχειρηματικούς ομίλους. Η Δημοτική Αρχή επιδοτεί με 1.166.000 τις Δημοτικές Επιχειρήσεις, μέρος των οποίων δαπανώνται κι αυτές σε απευθείας αναθέσεις. Υποχρηματοδοτεί τα Τοπικά Συμβούλια (6.000 ευρώ) και τους Συλλόγους, στους οποίους τον προηγούμενο χρόνο δεν έδωσε δεκάρα.

Ενδεικτικά αναφέρουμε για το σκέλος των εξόδων: 

Σύμφωνα με τη δική τους εκτίμηση, ο Προϋπολογισμός του 2021 εκτελέστηκε μόνο κατά 62%. Ο φετινός είναι λιγότερος 5.740.000! Η προσαρμογή αυτή στα προγράμματα λιτότητας κυβέρνησης–Ε.Ε., γίνεται σε κοινωνικές δαπάνες και έργα. 

Στις Υπηρεσίες Πολιτισμού, Αθλητισμού προϋπολογίζουν για το 2022 επενδύσεις 43% λιγότερο από το 2021. 

Στις Υπηρεσίες Καθαριότητας και Ηλεκτροφωτισμού προγραμματίζουν μεν περισσότερες επενδύσεις, όμως στο 2021 πραγματοποιήθηκε μόνο το 2,8% των προϋπολογισθέντων! 

Στην Υπηρεσία Τεχνικών Εργων οι επενδύσεις φαίνονται στο ποσό των 1.962.000 ευρώ, παραλείποντας το ότι το προηγούμενο έτος πραγματοποιήθηκαν μόνο 264.000 (14%).

Ειδικά για τις οδούς  ενώ το 2021 προϋπολογίστηκαν πάνω από 1.000.000, έγινε μόνο το 35% (σελ. 110, 111, 142). Φυσικό επακόλουθο, η λήψη δανείου.

Στην Κοινωνική Πολιτική οι επενδύσεις είναι 257.000, όσες το 2021 στο οποίο όμως πραγματοποιήθηκε μόνο το 19%. - Αυτό σε συνθήκες Πανδημίας.

Τα ίδια ισχύουν πάνω - κάτω για όλους του τομείς του δήμου. Για μία ακόμα φορά ο Προϋπολογισμός έχει σαθρά θεμέλια. 

Η “Λαϊκή Συσπείρωση” ανέδειξε τις πραγματικές προτεραιότητες για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των λαϊκών οικογενειών, για δημόσιους χώρους με ευθύνη του κράτους. Ολοκληρωμένη Ανακύκλωση που θα ενισχύει τα έσοδα του δήμου. Για Κέντρα Νεότητας. Στήριξε τα αιτήματα για απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη των άνεργων, των περιστασιακά απασχολούμενων, των μικρών επαγγελματιών, των νέων ζευγαριών. Για σύγχρονους και δωρεάν Βρεφονηπιακούς, Παιδικούς Σταθμούς και ΚΔΑΠ. Ενδοδημοτική συγκοινωνία, Πολυχώρους κλπ. 

Από την άλλη, δεν υπήρξε καμία απολογία της διοίκησης για τα έργα που γίνονται με το σταγονόμετρο, με αποσπασματικότητα και τεράστια καθυστέρηση. Για τις βαλτωμένες εργασίες συντήρησης των Σχολείων. Για την υποστελέχωση των υπηρεσιών. Στην ουσία, μόνον η Λ.Σ. αποκάλυψε την αντιδραστική πολιτική και της δημαρχίας Τσακίρη, όλων όσων την ενισχύουν άμεσα ή έμμεσα.

Με βάση τις θέσεις και τις προτάσεις μας, καταψηφίσαμε την πολιτική τους.

Καλούμε το λαό του δήμου μας, να οργανώσει  την πάλη του, να ενισχύσει τη Λ.Σ., για την ικανοποίηση των δικών του αναγκών. 


Καλή και αγωνιστική χρονιά.   


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου