Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2022

Γιατί θάβονται από τα μεγάλα ΜΜΕ οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις του λαού;

 


Δήμος Πάτρας, εργάτες της ΛΑΡΚΟ, εργάτες της COSCO, εργαζόμενοι στα «Πετρέλαια Καβάλας», εργάτες της «Βαρβαρέσος» στη Νάουσα, Μπλόκα αγροτών, γράφουν ιστορία ανυπακοής, αγώνων, διεκδίκησης και αξιοπρέπειας…

Το «επιτελικό» κράτος των αφεντικών και του κεφαλαίου ξέρει να κινητοποιείται γρήγορα και άμεσα, όταν είναι ν’ αντιμετωπίσει με αυταρχισμό και κρατική τρομοκρατία  τις δίκαιες κινητοποιήσεις των εργαζομένων, όπως είδαμε στην απεργία των εργατών της COSCO, στο λιμάνι του Πειραιά ή στα μπλόκα των αγροτών που στήνονται αυτό το διάστημα σε όλη την χώρα.

Δίπλα του, τα ΜΜΕ των εφοπλιστών και βιομηχάνων που κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους, για την αποχαύνωση και την παραπληροφόρηση του Ελληνικού λαού, με στόχο την καθυπόταξη και την εκμαίευση της συναίνεσής του, σε μια σκληρή, αντιλαϊκή – ταξική πολιτική, μέσα από το φόβο, την αδράνεια και την απάθεια.

Τα ΜΜΕ εξελίσσονται σε χρήσιμο εργαλείο προπαγάνδας και χειραγώγησης του λαού για την κυρίαρχη πολιτική και το σύστημα, λαθροχειρούν στην ενημέρωση μέσα από την μονομέρεια προβολής των ειδήσεων,  θάβοντας συστηματικά μαζικές  λαϊκές κινητοποιήσεις, δράσεις και γεγονότα που έχουν να κάνουν με την λαϊκή πρωτοβουλία.

Τους προκαλούν  τρόμο και φόβο οι οργανωμένοι αγώνες του λαού γιατί από την μια σπάνε στην πράξη τα ψευδεπίγραφα επιχειρήματα της υποταγής και του συμβιβασμού, ότι «κανείς δεν κάνει τίποτα», «ο λαός δεν κουνιέται, φοβάται είναι αδύναμος»,  «όλοι το ίδιο είναι», «όλοι κοιτάνε την πάρτη τους», και από την άλλη οι εστίες αντίστασης που αναπτύσσονται μπορούν να δημιουργήσουν σοβαρές προϋποθέσεις για την ταξική – αγωνιστική αφύπνιση και χειραφέτηση του λαού.

Είναι το ίδιο ο κομμουνιστής δήμαρχος του Δήμου Πάτρας, Κώστα Πελετίδης, που μπήκε μπροστά σαν δήμος και οργάνωσε μεγάλη κινητοποίηση αυτοκινητοπομπής Πάτρα – Αθήνα και μαζί με τον Πατραϊκό λαό και άλλους αγωνιστές της πρωτεύουσας, διεκδίκησαν και απαίτησαν αγωνιστικά  αιτήματα που υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες; Κινητοποίηση χιλιάδων λαού που πραγματοποιήθηκε στο Σύνταγμα στις 29 Ιανουαρίου και δεν κάλυψε κανένα  ΜΜΕ των μεγάλων αφεντικών.

Κάπως έτσι τα ΜΜΕ εξαφάνισαν την μεγάλη λαϊκή – αντιφασιστική συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στον Εύοσμο, το Σάββατο 5 Φεβρουαρίου,  με αφορμή την δολοφονία του 19χρονου  Άλκη από παρακρατική – φασιστική συμμορία, όπου χιλιάδες λαού και νεολαίας διαδήλωσαν λέγοντας ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ – ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΦΑΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΤΟΝ ΓΕΝΝΑΕΙ.

Τάφου σιωπή είχαμε και  για την μεγάλη απεργιακή μάχη που έδωσαν κάτω  από δύσκολες συνθήκες οι εργάτες στο λιμάνι του Πειραιά, που δουλεύουν στο κάτεργο του Κινεζικού μονοπωλίου της COSCO, την Δευτέρα στις 7 Φεβρουαρίου, μια μάχη που κλιμακώνεται. Μέσα σε κλίμα κρατικής τρομοκρατίας, δικαστικών διώξεων και απειλών απέργησαν 2000 εργάτες της COSCO διεκδικώντας υπογραφή  Συλλογικής Σύμβασης, αυξήσεις στους μισθούς, ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά, μέτρα προστασίας και ασφάλειας.

Δεν «άκουσαν» τίποτα τα ΜΜΕ για τον μεγάλο αγώνα των εργατών της ΛΑΡΚΟ, στην Λάρυμνα Φθιώτιδας, που ξεσηκώθηκαν ενάντια στο ξεπούλημα του εργοστασίου στρατηγικής σημασίας παραγωγής νικελίου, ενάντια στις απολύσεις, για την διασφάλιση της δουλειάς τους με όλα τα δικαιώματα, για να μείνουν στον τόπο που έχτισαν τις κατοικίες τους και μεγαλώνουν τις οικογένειές τους.

Καμιά είδηση – ενημέρωση  για τους μεγάλους εργατικούς αγώνες  που είναι σε εξέλιξη στην πόλη της Νάουσας, των εργατών κλωστοϋφαντουργίας στην «ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ ΑΕ» και των εργατών στα «πετρέλαια Καβάλας».

Οι κλωστοϋφαντουργοί στην Νάουσα αγωνίζονται ενάντια στις εκδικητικές απολύσεις της εταιρίας, για την πληρωμή δεδουλευμένων 7 μηνών, για την διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας, με την παράλληλη μετατροπή όλων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου.

Οι εργάτες στα «Πετρέλαια Καβάλας» παλεύουν από τα τέλη Δεκέμβρη  ενάντια στην τρομοκρατία, στον αυταρχισμό και στις απολύσεις της εργοδοσίας «ΕΝΕRGEAN» που απέλυσε εκδικητικά όλο το ΔΣ του σωματείου εργαζομένων και θέλει να επιβάλει καθεστώς εργολαβοποίησης με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τους εργαζόμενους και τα δικαιώματα τους.

Πέπλο σιωπής και για τις μεγάλες κινητοποιήσεις των μικρομεσαίων αγροτών που εδώ και μια εβδομάδα είναι στους δρόμους, πυκνώνοντας και στήνοντας καθημερινά νέα αγωνιστικά μπλόκα σε όλη την χώρα, παλεύοντας για το δικαίωμά τους να παράγουν, ενάντια στις πολιτικές της ΕΕ και στο κόστος παραγωγής.

Όσα εμπόδια και να βάλει το σύστημα και οι μηχανισμοί του ενάντια στους εργατικούς – λαϊκούς αγώνες, αυτοί θα αυξηθούν και θα ενταθούν αναδεικνύοντας το ταξικό περιεχόμενο της επίθεσης που δέχεται ο λαός, από τις πολιτικές των αστικών κομμάτων και των δορυφόρων τους (ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ – ΜΕΡΑ25 – ΚΟΜΜΑ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΥ) που έχουν κοινή στρατηγική σύμπλευση εξυπηρέτησης  του κεφαλαίου και του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης.

Αυτούς τους αγώνες φοβούνται και προσπαθούν να εξαφανίσουν γιατί είναι αγώνες που δεν εξαϋλώνονται με όρους εκτόνωσης σε κάποια πλατεία, κάποια Κυριακή, γιατί μετατρέπουν την λαϊκή οργή και τον θυμό σε συνειδητή πολιτική δράση και αγώνα  ταξικής συμμετοχής και οργάνωσης.

Αγώνες με κλιμάκωση, πειθαρχία, αντοχή, όπου  μέσα από τις διεκδικήσεις και τις πολιτικές συγκρούσεις θα ωριμάζει η συνείδηση για την χειραφέτηση από την αστική πολιτική και αστική ιδεολογία, ο αγώνας ενάντια στα μονοπώλια και τον καπιταλισμό, ο αγώνας της κοινωνικοπολιτικής ανατροπής, όπου θα είναι το επιστέγασμα της λαϊκής πάλης του σήμερα.

Η ιστορία γράφεται με ανυπακοή και πάλη ταξική.

Παναγιώτης Σαββίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου