Πέμπτη 10 Μαρτίου 2022

Πεφτοσυννεφάκηδες

 

Δεν πρόλαβαν να στεγνώσουν τα σάλια για την Ευρωπαϊκή Ενωση που «επανέρχεται στο προσκήνιο» με αφορμή τη στάση της στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, και τώρα αρχίζουν οι «προβληματισμοί» για το πώς «επανέρχεται». Διαβάζουμε για παράδειγμα κάτι «ανησυχίες», κυρίως από σοσιαλδημοκρατικές φωνές, επειδή σε «χρόνο dt» όλη η ΕΕ και οι αστικές κυβερνήσεις της «στρατιωτικοποιούν την οικονομία», ψηφίζουν πολεμικές πιστώσεις και ετοιμάζονται για κοινό δανεισμό, ώστε να διευκολυνθούν οι εξοπλισμοί και η πιο ενεργή εμπλοκή στο μακελειό. Αλήθεια, τι περίμεναν όσοι πανηγυρίζουν για την ΕΕ που «παρεμβαίνει αποφασιστικά»; Οτι θα μοίραζε γαρίφαλα ή ότι θα κάπνιζε την πίπα της ειρήνης; Τι περίμεναν όταν υπερθεμάτιζαν για την ΕΕ που «διεκδικεί τον γεωπολιτικό ρόλο που της αναλογεί»; Οτι θα μιλούσε διαφορετικά και όχι με τα όπλα; Αυτοί λοιπόν που (πάλι) πέφτουν από τα σύννεφα, είναι οι ίδιοι που έχουν πρωτοστατήσει στην προπαγάνδα της στοίχισης με τα ιμπεριαλιστικά σχέδια της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Και τώρα που όλες οι κυβερνήσεις - με τις σοσιαλδημοκρατικές μάλιστα να δίνουν τον τόνο - συμμετέχουν με τα μπούνια στον πόλεμο, επιμένουν να καλλιεργούν το ψέμα και τις κάλπικες προσδοκίες ότι υπάρχουν και «καλές» ιμπεριαλιστικές προθέσεις. Στο μεταξύ, οι λαοί συνεχίζουν να πληρώνουν πολλαπλά την κλιμάκωση των αντιπαραθέσεων και των συγκρούσεων...

Κοντά ποδάρια

Ενα από τα πολλά, πανομοιότυπα non paper που κυκλοφορούν σε ελληνικές ιστοσελίδες για «τα ψέματα που έχουμε πιστέψει για την Ουκρανία», αμφισβητεί τη δράση φασιστικών ομάδων στη χώρα. Για να μην υπάρχει μάλιστα καμιά αμφιβολία σχετικά με την «πηγή» του συγκεκριμένου non paper, ο ρόλος του ΝΑΤΟ περιγράφεται σαν να μην υπήρξε ποτέ και πουθενά στην Ουκρανία! Ετσι, στις 8 Μάρτη, σε ανάρτησή του στο twitter με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας (τι ευαισθησία!!!), ο επίσημος λογαριασμός του ΝΑΤΟ έκανε «τιμητική» αναφορά στις γυναίκες των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Πώς τα έφερε όμως η ζωή και στην εικονογράφηση της ανάρτησης επέλεξε μια γυναίκα που στη στολή της, μαζί με το εθνόσημο της Ουκρανίας, ήταν διακριτό το ναζιστικό σύμβολο του «Μαύρου ήλιου». Το ΝΑΤΟ κατέβασε την ανάρτηση μετά από τις αντιδράσεις χρηστών. Την ίδια μέρα, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο NEXTA (ειδικεύεται σε θέματα της Ανατολικής Ευρώπης και δεν το λες και «ρωσόφιλο»...), στην Ουκρανία έφτασαν εκτοξευτές χειροβομβίδων NLAW, μαζί με εκπαιδευτές από το ΝΑΤΟ. Στην ανάρτησή του στο twitter, το NEXTA αναφέρει ότι «το σύνταγμα Αζόφ ήταν το πρώτο που έμαθε για τα νέα όπλα»! Μιλάμε δηλαδή για το γνωστό νεοναζιστικό τάγμα που ευθύνεται για φρικιαστικά εγκλήματα και σε βάρος Ελλήνων ομογενών, το οποίο, όπως ομολογείται, εξοπλίζεται και εκπαιδεύεται από το ΝΑΤΟ! Το ΝΑΤΟικό ψέμα έχει κοντά ποδάρια και «βγάζει μάτι» στον παράλληλο πόλεμο της προπαγάνδας, που έχει κι αυτός στο στόχαστρο τους λαούς.


Δεν υπάρχουν...

«Για τις ανατιμήσεις στα καύσιμα και στην Ενέργεια, τα παράπονά σας στον Πούτιν», λένε μεταξύ σοβαρού και αστείου υπουργοί και στελέχη της κυβέρνησης, για να πετάξουν από πάνω τους την ευθύνη για την απογείωση των τιμών, που πλέον είναι αδύνατο να πληρωθούν από τα λαϊκά νοικοκυριά. Οι «πολεμικές» ανατιμήσεις ήρθαν να προστεθούν σ' αυτές του τελευταίου εξαμήνου, τις οποίες η κυβέρνηση απέδιδε και τότε στις «διεθνείς συγκυρίες» και συγκεκριμένα στον υψηλό πληθωρισμό ως «παγκόσμιο φαινόμενο». Το βάρος των τιμολογίων - φωτιά και η αύξηση της χονδρικής του ρεύματος κατά 400% μέσα σε έναν χρόνο είχε κάνει ήδη δυσβάσταχτη τη ζωή για εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά. Αυτή η τάση συνεχίστηκε και επιταχύνθηκε με τον πόλεμο.


... αθώοι του αίματος

Από πού κι ως πού όμως η κυβέρνηση περνιέται για «αθώα του αίματος»; Μήπως δεν είναι τα πακέτα στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων από το κράτος και την ΕΕ που απογείωσαν τον πληθωρισμό και ακρίβυναν τα πάντα; Μήπως δεν είναι η στρατηγική της «απελευθέρωσης» και της πράσινης ανάπτυξης που κάνει το ρεύμα πανάκριβο εμπόρευμα; 'Η μήπως έπεσε από τον ουρανό ο πόλεμος, που προσθέτει το ένα «καπέλο» μετά το άλλο στις τιμές; Δεν είναι αποτέλεσμα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και σχεδίων, όπου είναι χωμένη και η χώρα μας ως τα μπούνια; Για την ακρίβεια ο μόνος που δεν ευθύνεται είναι ο λαός, που την πληρώνει όμως με χίλιους τρόπους. Γι' αυτό, καμιά ανοχή στον αποπροσανατολισμό και στον εφησυχασμό που καλλιεργεί η κυβέρνηση, για να περάσει άβρεχτη. «Ανάσα» από την ακρίβεια είναι τα μέτρα που διεκδικούν σωματεία και φορείς για την ενίσχυση του εισοδήματος και την κατάργηση των φόρων στα καύσιμα και στα αγαθά πρώτης ανάγκης. Απάντηση είναι να πληρώσει το κεφάλαιο και όχι ο λαός.

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου