Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ Στηρίζει τον αγώνα του Συντονιστικού για τα Αγραφα

 

Δεκτό το αίτημά της να παραμείνει ανοιχτή η Αναφορά του Συντονιστικού στο Ευρωκοινοβούλιο, παρά την αρνητική εισήγηση εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

 

Τη στήριξη της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ είχε η τεκμηριωμένη τοποθέτηση του Συντονιστικού Αγώνα για τα Αγραφα στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου (PETI), η οποία αναγκάστηκε να κάνει τελικά δεκτό το αίτημα της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ να παραμείνει ανοιχτή η Αναφορά, παρά την αρνητική εισήγηση εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στην παρέμβασή του στη συνεδρίαση ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος σημείωσε τα παρακάτω:

«Δεν μας ξαφνιάζει η εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να κλείσει η Αναφορά του Συντονιστικού Αγώνα για τα Αγραφα. Εξάλλου, η στρατηγική της "πράσινης μετάβασης" της ΕΕ στοχεύει στο προίκισμα των ομίλων των ΑΠΕ με δισεκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και μπροστά σε αυτό πάνε περίπατο οι φιλοπεριβαλλοντικές διακηρύξεις.

Η Κομισιόν, για να στηρίξει την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα Αγραφα, μέσα σε προστατευόμενες περιοχές, υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν περιορισμοί για τέτοιες επιχειρηματικές δραστηριότητες, αρκεί να μην επηρεάζεται η "ακεραιότητα της τοποθεσίας". Με τα ίδια ακριβώς επιχειρήματα προσπαθεί να πείσει ότι μπορεί να γίνει ΧΥΤΑ αμιάντου στο Ζιδάνι Κοζάνης, να δημιουργηθεί λατομείο και να μπουν ανεμογεννήτριες στο δάσος Λαϊλιά Σερρών κ.λπ. Εμείς διερωτόμαστε: Χρειάζεται δηλαδή να αποδείξουμε ότι τα χιλιάδες κυβικά μέτρα μπετό που απαιτούνται για τη βάση της κάθε ανεμογεννήτριας, η διάνοιξη δρόμων σε παρθένα δάση και βουνοκορφές, η τοποθέτηση γραμμών και σταθμών ηλεκτροδότησης, αλλά και οι ίδιες οι ανεμογεννήτριες, επηρεάζουν με μη αναστρέψιμο τρόπο την "ακεραιότητα της τοποθεσίας";

Αυτό που τεκμηριώνεται είναι ότι οι δήθεν "φιλοπεριβαλλοντικές" Οδηγίες της ΕΕ για τις ειδικές ζώνες διαχείρισης, τις περιοχές Natura, που έχουν εφαρμόσει όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις, όχι μόνο δεν αποκλείουν τέτοιου είδους επιχειρηματικές δραστηριότητες με επικίνδυνες συνέπειες για το περιβάλλον, αντίθετα μετατρέπουν κάθε τέτοια προστατευόμενη περιοχή σε αντικείμενο ιδιωτικής - εμπορικής εκμετάλλευσης αξιοποίησης. Ταυτόχρονα τσακίζεται το λαϊκό εισόδημα με νέους φόρους, συνεχείς ανατιμήσεις στην τιμή της Ενέργειας, λόγω της "απελευθέρωσης" και του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, που αποτελούν προαπαιτούμενο της ευρωενωσιακής στρατηγικής στήριξης των ομίλων.

Η Κομισιόν επιλέγει να εισηγηθεί το κλείσιμο της Αναφοράς, παρά το γεγονός ότι το ελληνικό υπουργείο Περιβάλλοντος ανακάλεσε την άδεια τμήματος του έργου, που ενισχύει περαιτέρω τα επιχειρήματα του αναφέροντος. Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, με βάση τους λεγόμενους "αναπτυξιακούς" και "κλιματικούς" νόμους που υλοποιήθηκαν στην Ελλάδα, κατά τα πρότυπα της "ευρωπαϊκής πράσινης συμφωνίας", δηλαδή χωρίς έλεγχο, με διαδικασίες εξπρές, από "αξιολογητές - συνεργάτες" των επενδυτών, μετά την ανάδειξη του θέματος από το Συντονιστικό Αγώνα για τα Αγραφα, και στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου, βρέθηκε ότι δεν πληροί τους περιβαλλοντικούς όρους.

Είναι προφανές ότι αυτή η στρατηγική, που στη χώρα μας ακολουθούν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, θέτει στο επίκεντρο την κερδοφορία των ομίλων σε βάρος των λαϊκών αναγκών και του περιβάλλοντος. Μόνο στο πλαίσιο της κοινωνικοποίησης των μέσων παραγωγής και του κεντρικού σχεδιασμού της οικονομίας, της κοινωνικής ιδιοκτησίας στους φυσικούς πόρους, μπορεί το ηλεκτρικό ρεύμα, η Ενέργεια να είναι κοινωνικό αγαθό και όχι πανάκριβο εμπόρευμα. Μόνο έτσι μπορούν να αξιοποιηθούν όλες οι μορφές παραγωγής Ενέργειας προς όφελος του λαού και σε αρμονία με το φυσικό περιβάλλον.

Το ΚΚΕ στήριξε και συνεχίζει να στηρίζει τον αγώνα του Συντονιστικού για τα Αγραφα. Οι τελευταίες εξελίξεις, που παρουσίασε ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού, αποδεικνύουν την ορθότητα των θέσεων των μαζικών φορέων της περιοχής που κινητοποιούνται και αγωνίζονται ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στα Αγραφα. Ως εκ τούτου, καλούμε την Επιτροπή να κρατήσει ανοιχτή τη συγκεκριμένη Αναφορά και να συνεχίσει το Ευρωκοινοβούλιο να παρακολουθεί την εξέλιξή της, ειδικά αφού σήμερα έχουμε μπροστά μας εξελίξεις τις οποίες πρέπει να λάβουμε υπόψη».

Παρέμβαση στην Καρδίτσα ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών

Στο μεταξύ, συνεχίζοντας τις πολύμορφες δράσεις ενάντια στην παράδοση των βουνοκορφών των Αγράφων στους επιχειρηματικούς ομίλους και στα σχέδια για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην ευρύτερη περιοχή, το Συντονιστικό Αγώνα για τα Αγραφα πραγματοποίησε προχτές το απόγευμα παρέμβαση στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας.

Η παρέμβαση συνδυάστηκε με τη συζήτηση, στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου, της σχετικής Αναφοράς που έχει υποβάλει το Συντονιστικό μαζί με άλλους φορείς για το ζήτημα των αιολικών στα Αγραφα, αλλά και τη συζήτηση, στο Συμβούλιο της Επικρατείας, προσφυγής των ενδιαφερόμενων εταιρειών που ζητούν ακύρωση της απορριπτικής απόφασης του ΥΠΕΝ σχετικά με τους περιβαλλοντικούς όρους των έργων «Μίχος - Βοϊδολίβαδο - Απέλινα» και «Γραμμένη - Τούρλα - Καρνόπι».

Κατά την παρέμβαση εκφράστηκε η αντίθεση στην παράδοση του φυσικού και ενεργειακού πλούτου στα μονοπώλια, ενώ αναδείχθηκε το αίτημα για επαρκή και φθηνή Ενέργεια για τα λαϊκά νοικοκυριά, για την προστασία του περιβάλλοντος.

Οι δράσεις του Συντονιστικού θα συνεχιστούν με τη διοργάνωση μουσικής διαμαρτυρίας - συναυλίας από τοπικούς καλλιτέχνες και άλλους στην περιοχή της Λίμνης Πλαστήρα, η οποία το επόμενο διάστημα θα αποτελέσει το επίκεντρο της επίθεσης του κεφαλαίου για τη χωροθέτηση ανεμογεννητριών.

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου