Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2022

Εκδικάστηκε η κατάπτυστη αγωγή της ΕΑΑΣ σε βάρος του Ν. Μπογιόπουλου


Με την παρουσία τους στο δικαστήριο, στελέχη και βουλευτές του ΚΚΕ, συνδικαλιστές, απόστρατοι και εργαζόμενοι καταδίκασαν κάθε προσπάθεια δίωξης όποιου δεν ανέχεται την κακοποίηση της ιστορικής αλήθειας

 

Με τους βουλευτές του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη και Νίκο Παπαναστάση
Με τους βουλευτές του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη και Νίκο Παπαναστάση
Εκδικάστηκε την Πέμπτη στο Μονομελές Πρωτοδικείο η απαράδεκτη αγωγή σε βάρος του δημοσιογράφου Νίκου Μπογιόπουλου την οποία επανακατέθεσε η Ενωση Απόστρατων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ).

Το «παρών» μέσα και έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου έδωσαν στελέχη και βουλευτές του ΚΚΕ, συνδικαλιστές από διάφορους χώρους, απόστρατοι, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι από τα ΜΜΕ. Με την παρουσία τους έστειλαν ξανά μήνυμα καταδίκης του αντικομμουνισμού και κάθε προσπάθειας να ποινικοποιηθεί η υπεράσπιση και ανάδειξη της ιστορικής αλήθειας.

Συγκεκριμένα, παρευρέθηκαν τα μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Κύριλλος Παπασταύρου και Γιάννης Πρωτούλης, οι βουλευτές του Κόμματος Θανάσης Παφίλης και Νίκος Παπαναστάσης, οι Αγγελος Βρεττός και Αντώνης Αντανασιώτης, μέλη του Τμήματος Δικαιοσύνης και Λαϊκών Ελευθεριών της ΚΕ του ΚΚΕ και της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Δικηγόρων», ο Γιώργος Πέρρος από το ΠΑΜΕ, η δημοσιογράφος Αθηνά Ζύμαρη, μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΔΣ του ΣΦΕΑ, κ.ά.

Θυμίζουμε ότι αφορμή για την αγωγή ήταν όσα είπε ο Ν. Μπογιόπουλος σε ραδιοφωνική του εκπομπή στον «Real FM» και περιγράφονταν στο άρθρο του «Οι "κομμουνιστοσυμμορίτες", οι κατσαπλιάδες του Βαν Φλιτ και τα τσιράκια του Πάιατ», σχετικά με τις αντικομμουνιστικές εκδηλώσεις της ΕΑΑΣ σε Γράμμο και Βίτσι για τους πεσόντες «κατά τις επιχειρήσεις 1946 - 1949 κατά των κομμουνιστοσυμμοριτών», όπως ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.

Η προηγούμενη πανομοιότυπη αγωγή απορρίφθηκε μετά την εκδίκασή της πέρυσι τέτοιες μέρες, αλλά η ΕΑΑΣ επανήλθε, αξιώνοντας από τον δημοσιογράφο την καταβολή 70.000 ευρώ για «ηθική βλάβη» και τη φυλάκισή του για 6 μήνες «ως μέσον εκτελέσεως της απόφασης που θα εκδοθεί».

Να σημειωθεί ότι η ΕΑΑΣ είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), εποπτευόμενο από το υπουργείο Αμυνας, και γι' αυτό η κυβέρνηση φέρει βαριές ευθύνες για την αγωγή και τη σιωπή της γύρω από το θέμα, παρά τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει, αλλά και τις παρεμβάσεις που έχει κάνει το ΚΚΕ μέσα και έξω από τη Βουλή.

Η χτεσινή διαδικασία ολοκληρώθηκε με τις παρεμβάσεις μόνο των δικηγόρων. Συνήγορος του δημοσιογράφου Ν. Μπογιόπουλου ήταν ο Θεόδωρος Θεοδωρόπουλος, ενώ τον σταθμό «Real FM», ενάντια στον οποίο έχει επίσης κατατεθεί αγωγή, εκπροσώπησε o Θέμης Σοφός, και τον διευθύνοντα σύμβουλο του σταθμού, Στ. Χατζηνικολάου, ο Αντώνης Σοφιανός.

Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται.

Δήλωση του Θ. Θεοδωρόπουλου

Μετά την ολοκλήρωση της δίκης, ο συνήγορος Θεόδωρος Θεοδωρόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση στην εφημερίδα μας:

«Ο Ν. Μπογιόπουλος, ως πολίτης και δημοσιογράφος, κατέγραψε, αποκάλυψε και ανέδειξε ότι κάποιοι από την Ενωση Απόστρατων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ), που είναι ΝΠΔΔ υπαγόμενο στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, όταν πηγαίνουν στις γνωστές τελετές στον Γράμμο και το Βίτσι πηγαίνουν όχι για να τιμήσουν νεκρούς, αλλά για να βρίσουν τους αντιπάλους τους.

Αποκαλούν τον εμφύλιο πόλεμο "συμμοριτοπόλεμο" και τους μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού "κομμουνιστοσυμμορίτες", παραβαίνοντας έτσι συνειδητά και κατ' εξακολούθηση τον Ν. 1863/1989, που αναφέρει ότι η περίοδος από την αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής έως την 31/12/1949 αναγνωρίζεται ως "περίοδος εμφυλίου πολέμου" και ότι όπου στη νομοθεσία αναφέρεται ο όρος "συμμοριτοπόλεμος", αντικαθίσταται με τον όρο "Εμφύλιος Πόλεμος" και όπου "συμμορίτες" με τον όρο "Δημοκρατικός Στρατός". Ο Ν. Μπογιόπουλος ανέδειξε την παρανομία στελεχών της ΕΑΑΣ, γεγονός που αποδεικνύεται από σωρεία αποδεικτικών εγγράφων.

Τα όσα άλλα ανέφερε στην επίδικη ραδιοφωνική εκπομπή διατυπώθηκαν πάνω στη βάση της παραπάνω αποδεδειγμένης παράνομης συμπεριφοράς, από δικαιολογημένο ενδιαφέρον, που πηγάζει από τη συνταγματικώς κατοχυρωμένη ελευθερία και κοινωνική αποστολή του Τύπου, συνιστάμενο - πέρα από την έκφραση των ιδίων του πεποιθήσεων - στην ενημέρωση της κοινής γνώμης για ένα θέμα γενικότερης πολιτικής και ιστορικής σημασίας, που είναι ο Εμφύλιος Πόλεμος.

Πρόκειται για έντονη και δριμύτατη κριτική - που δεν συνιστά άδικη πράξη - με την οποία καυτηριάζονται οι παραπάνω κατ' εξακολούθησιν παράνομες, δημόσιου χαρακτήρα, διχαστικές και μισαλλόδοξες συμπεριφορές, ομιλίες και απόψεις ορισμένων από τη διοίκηση του θεσμικού οργάνου της ΕΑΑΣ, που ιδιαίτερα ως ΝΠΔΔ, πέραν των άλλων, δεν επιτρέπεται να παραβαίνει τον νόμο χρησιμοποιώντας εμφυλιοπολεμική ρητορική.

Τα προαναφερόμενα είχαμε δηλώσει κατά τη συζήτηση της αγωγής τον Οκτώβρη του 2021, που απορρίφθηκε για τυπικούς λόγους. Από τότε μέχρι σήμερα που επανασυζητήθηκε η ίδια αγωγή, τίποτε δεν άλλαξε ουσιαστικά από μεριάς αυτών προς τους οποίους ο Ν. Μπογιόπουλος άσκησε τη δικαιολογημένα δριμύτατη κριτική του. Συνεχίζεται η κατ' εξακολούθηση υβριστική συμπεριφορά τους κατά των "κομμουνιστοσυμμοριτών" κ.λπ.

Κατά τις φετινές (2022) μάλιστα εκδηλώσεις, ο επιλεγμένος από την ΕΑΑΣ κεντρικός ομιλητής, προς δόξαν της ευπρέπειας και της νομιμότητας που οι ίδιοι επικαλούνται, μεταξύ των άλλων ανέφερε (χωρίς δικά μας σχόλια): "Ακόμη οι πολιτικοί ζητούν να μη χρησιμοποιούμε τον όρο «Κομμουνιστοσυμμορίτες». Θα συμμορφωθούμε πλήρως. Στο εξής θα τους αποκαλούμε «Συμμοριτοκομμουνιστές» ή χάριν συντομίας Σ/Κ. Με κάθετο, για να μην τους μπερδεύουμε με το Σ-Κ, το Σαββατοκύριακο!!!"».

 

Ριζοσπάστης 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου