Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2022

Μόνο η δεξιά τσέπη μπορεί και πρέπει να είναι πλούσια;

 


Η ανθρώπινη λογική, η έννοια της δικαιοσύνης, λένε, χωρίς δεύτερη σκέψη, ότι ο πλούτος ανήκει σε αυτούς που τον παράγουν, στους εργαζομένους δηλαδή, και ότι αυτοί θα πρέπει να τον απολαμβάνουν. Οι κομμουνιστές γι’ αυτό αγωνίζονται, για τα όμορφα της ζωής.

#Αριστεροί με δεξιά τσέπη#,  #ταιριάζει  η κομμουνιστική ιδεολογία με πλούσια ζωή#; Είναι κάποια από τα ιδεολογήματα της αστικής προπαγάνδας για τη συκοφάντηση των κομμουνιστών. Επανέρχονται το τελευταίο διάστημα με ιδιαίτερη ένταση προσωποποιημένα (Μποφίλιου). Στόχο, όμως, έχουν την κομμουνιστική ιδεολογία, το όραμά της για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση και την πρωτοπόρα καθημερινή δράση των ανθρώπων κομμουνιστών για την πραγμάτωσή της και την ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος.

Γιατί η πλούσια τσέπη (αυτή, δηλαδή, που έχει τη δυνατότητα να απολαμβάνει όλα τα αγαθά που παρέχει η εξέλιξη και ανάπτυξη της τεχνολογίας και της επιστήμης) είναι μόνο η δεξιά; Έτσι, όπως το έχει εδραιώσει δηλαδή το καπιταλιστικό σύστημα με την εξουσία του, μέσω της ιδιοκτησίας των μέσων παραγωγής και της άγριας  εκμετάλλευσης της εργασίας των εργαζομένων;  Δεν είναι φυσικό φαινόμενο αυτό ώστε να μη μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά, κάποιοι το έχουν επιβάλει.

Η ανθρώπινη λογική, η έννοια της δικαιοσύνης, λένε, χωρίς δεύτερη σκέψη, ότι ο πλούτος ανήκει σε αυτούς που τον παράγουν, στους εργαζομένους δηλαδή, και ότι αυτοί θα πρέπει να τον απολαμβάνουν. Οι κομμουνιστές γι’ αυτό αγωνίζονται, για τα όμορφα της ζωής. Να μην υπάρχει εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, να υπάρχει εργασία και κατοικία για όλους, τα κοινωνικά αγαθά της υγείας, της παιδείας, του πολιτισμού, του αθλητισμού, να παρέχονται δωρεάν και ισότιμα σε όλους τους ανθρώπους.

Όμως και σε αυτό το σύστημα το  καπιταλιστικό, οι κομμουνιστές, εργαζόμενοι τίμια χωρίς να εκμεταλλεύονται, έχουν το δικαίωμα (δεν τους το παραχωρεί κανένας, όπως και κανένας δεν μπορεί να το αφαιρέσει) να ζουν πλούσια και να απολαμβάνουν όλα τα αγαθά,  και ταυτόχρονα να αγωνίζονται για την ανατροπή αυτού του σάπιου συστήματος και να αναδεικνύουν τη βαρβαρότητά του. Οι τσέπες όλων των ανθρώπων μπορούν να γίνουν πλούσιες, γιατί υπάρχουν αυτές οι δυνατότητες, παράγεται τεράστιος πλούτος από τους εργαζόμενους παγκοσμίως, αλλά και στη χώρα μας, τον οποίο ιδιοποιούνται  λίγοι, ελάχιστοι, με τη βοήθεια του πολιτικού τους προσωπικού (κυβερνήσεις) και των οργανώσεών τους (Ευρωπαϊκή Ένωση, ΔΝΤ, ΟΟΣΑ  κλπ), στους δε λαούς και στους εργαζόμενους επιφυλάσσουν ανεργία, φτώχεια και πολέμους.

Σύμφωνα με έρευνα της McKinney and Co. (Bloomberg, Financial Time) Καθημερινή 16/11/2021, ο παγκόσμιος καθαρός πλούτος ανήλθε το έτος 2020 στα 514 τρισεκατομμύρια δολάρια. Στις δύο χώρες ΗΠΑ, ΚΙΝΑ τα 2/3 του πλούτου βρίσκεται στα χέρια του πλουσιότερου 10 τοις εκατό. Αν διαιρέσουμε το ποσό του καθαρού πλούτου 514 τρις με τον πληθυσμό της γης 7,8 δις άνθρωποι, τότε θα δούμε ότι το ποσό που αντιστοιχεί σε κάθε άνθρωπο της γης, το χρόνο είναι 66.000 δολάρια.

Αν υπήρχε ισότητα και δικαιοσύνη  χωρίς πολέμους και εκμετάλλευση, πόσο πλουσιοπάροχα θα ζούσαν οι άνθρωποι, σε όλο τον κόσμο. Όμως, στο καπιταλιστικό σύστημα τα χρήματα ξοδεύονται σε εξοπλισμούς, σε πολέμους για να σκοτώνονται οι λαοί. Είτε βρίσκονται στα ιδιωτικά θησαυροφυλάκια των λίγων, και οι εργαζόμενοι  ζουν με ψίχουλα.

Τίποτα δεν θα αλλάξει από μόνο του. Πρέπει να βάλουμε και εμείς το χέρι μας, για το απλό, το απλούστατο,  το αυτονόητο, δηλαδή να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας, τα παιδιά μας από την βαρβαρότητα του καπιταλισμού, την οποία γευόμαστε καθημερινά.

Θάνος Βασιλόπουλος
Παιδίατρος Εντατικολόγος

Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ
Πηγή φωτογραφίας: Η Αυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου