Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023

Σημερινοί και χτεσινοί «ψαλιδοχέρηδες» επιστρέφουν στον τόπο του εγκλήματος

 

ΨΕΥΤΟΚΑΒΓΑΣ ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
 

Προεκλογικό ψευτοκαβγά στις πλάτες των συνταξιούχων στήνουν κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, με τους Κυρ. Μητσοτάκη και Αλ. Τσίπρα να τους κοροϊδεύουν κατάμουτρα, επιστρέφοντας ξανά στον «τόπο του εγκλήματος» των δεκάδων αντιασφαλιστικών νόμων που ψήφισαν και εφάρμοσαν εναλλάξ.

Χωρίς ίχνος τσίπας, ο πρωθυπουργός διαφημίζει τις δήθεν «μεγάλες αυξήσεις» που έδωσε στις συντάξεις η κυβέρνηση για το 2023, ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης «το τερμάτισε» παρουσιάζοντας ακόμα και τη θεσμοθέτηση της «προσωπικής διαφοράς» το 2016 ως «σωτηρία» που δήθεν προστάτευσε τους συνταξιούχους από πρόσθετες περικοπές, ένα μέτρο που σηματοδότησε το ουσιαστικό πάγωμα χιλιάδων συντάξεων τα επόμενα χρόνια, όπως γίνεται ακόμα και σήμερα.

«Εχουμε την πρώτη μεγάλη αύξηση των συντάξεων εδώ και πολλά χρόνια που θα φτάσει το 8%», απάντησε με στόμφο σε σχετικές ερωτήσεις ο Κυρ. Μητσοτάκης στην προχτεσινή του συνέντευξη, για να προσθέσει πως αυτή «θα αφορά πολλούς συνταξιούχους, όχι αυτούς οι οποίοι έχουν - προφανώς - την προσωπική διαφορά, αλλά αυτοί θα έχουν όφελος από την εισφορά αλληλεγγύης». Και επειδή θεωρεί ήδη μεγάλη γαλαντομία εκ μέρους της κυβέρνησης τα λίγα ψίχουλα που δίνει φέτος, όταν για 13 ολόκληρα χρόνια τα 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχων μετρούν μόνο περικοπές, χωρίς ούτε ένα ευρώ αύξηση, ζήτησε «να πατήσουμε λίγο το "pause"» και να περιμένουμε «τα δημοσιονομικά δεδομένα» τον μήνα Φλεβάρη, προφανώς για να δοθεί η δυνατότητα στην κυβέρνηση, κοντά πλέον στις εκλογές, να ψαρέψει σε θολά νερά.

Μόνο που η ακρίβεια, η οποία το 2022 «έτρεχε» με διψήφιους ρυθμούς, και οι νέες αυξήσεις στο ράφι στα βασικά είδη διατροφής δεν δείχνουν να πατάνε κανένα «pause» και ήδη έχουν «εξαερώσει» τις όποιες αυξήσεις, πριν τις λάβουν οι συνταξιούχοι, πέρα από το γεγονός ότι περίπου 700.000 συνταξιούχοι δεν θα λάβουν τίποτα, ενώ και εκατοντάδες χιλιάδες ακόμα θα βρούνε στους λογαριασμούς τους στο τέλος του μήνα μόλις λίγα ευρώ. Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί, με την προπαγάνδα του, να ξεχάσουν οι χιλιάδες συνταξιούχοι την αντιασφαλιστική του ιστορία, όχι μόνο με το 3ο μνημόνιο που ψήφισε μαζί με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αλλά και με τον νόμο του «ψαλιδοχέρη» Κατρούγκαλου, ο οποίος νομιμοποίησε όλες τις περικοπές - για τις οποίες κατήγγειλε προχτές τη ΝΔ ο Αλ. Τσίπρας - ενώ λεηλάτησε και τις συντάξεις των νέων συνταξιούχων.

Γι' αυτό οι τωρινές εξαγγελίες του για «επαναφορά της 13ης σύνταξης, επιστροφή των αναδρομικών και την αποκατάσταση της αδικίας με την προσωπική διαφορά...» είναι τουλάχιστον πρόκληση. Οχι μόνο γιατί ακόμα και τώρα αυτό που περιγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ ως «13η σύνταξη» αντιστοιχεί μόλις στο 40% του συνολικού ποσού που δικαιούνται οι συνταξιούχοι, ούτε γιατί δεν λέει κουβέντα για τη 14η σύνταξη που και αυτή διεκδικούν οι συνταξιούχοι! Είναι πρόκληση η αναφορά στα αναδρομικά καθώς είναι πρωτίστως η δική του κυβέρνηση που δεν εφάρμοσε τις αποφάσεις του ΣτΕ το καλοκαίρι του 2015 και έτσι δημιουργήθηκαν τα λεγόμενα αναδρομικά, πολιτική που συνέχισε και η ΝΔ και που ακόμα και σήμερα οι συνταξιούχοι εξακολουθούν να διεκδικούν το σύνολο των αναδρομικών που δεν τους έχουν αποδοθεί. Αλλά εκεί που η κοροϊδία φτάνει στο απόγειό της ήταν ο ισχυρισμός του Αλ. Τσίπρα ότι «όταν νομοθετήθηκε η προσωπική διαφορά ήταν σωτήρια, γιατί έσωσε χιλιάδες συνταξιούχους από περικοπές»... Μόνο που αμέσως, στην επόμενη φράση, παραδέχτηκε ότι όσοι έχουν προσωπική διαφορά «δικαιούνται και αυτοί να δουν αυξήσεις». Ομολογεί δηλαδή ότι η προσωπική διαφορά που νομοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν μια βραδυφλεγής βόμβα, που τώρα ενεργοποιήθηκε και έχει ως αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες να μη δουν αυξήσεις, όχι μόνο φέτος, αλλά και τα επόμενα χρόνια.

Βέβαια, όταν ψήφιζε ο ΣΥΡΙΖΑ την προσωπική διαφορά έλεγε άλλα. Ισχυριζόταν πως αυτό πρέπει να γίνει για λόγους «ισονομίας» και «ισοτιμίας» όλων των συνταξιούχων, νέων και παλαιών (αυτών που είχαν συνταξιοδοτηθεί πριν από τον Μάη του 2016). Μάλιστα τότε, σε σχετική μελέτη που είχε φέρει στη Βουλή μαζί με τον νόμο Κατρούγκαλου αναπαρήγαγε όλη τη χυδαία κατασυκοφάντηση των συνταξιούχων, εστιάζοντας στις λεγόμενες «παθογένειες» του ασφαλιστικού συστήματος και αναδεικνύοντας μεταξύ άλλων τις «ιδιαίτερα ευνοϊκές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης» που ίσχυαν για τους μέχρι τότε συνταξιούχους, τα «μη συμβατά ποσοστά αναπλήρωσης με τις διαμορφούμενες οικονομικές συνθήκες στη χώρα..!». Γι' αυτό τότε προχώρησαν στον επανυπολογισμό όλων των συντάξεων των παλιών συνταξιούχων, αφού αυτοί θεωρούνταν από τον ΣΥΡΙΖΑ «προνομιούχοι», και στη θεσμοθέτηση της «προσωπικής διαφοράς» ως εργαλείου το οποίο θα απέτρεπε αυτοί οι συνταξιούχοι να λάβουν αυξήσεις στο μέλλον. Ολα όσα σήμερα δηλαδή τα ...αποδίδει σε κάποιες «ειδικές συνθήκες» που τάχα «ανάγκασαν» την τότε κυβέρνηση να πάρει αυτά τα μέτρα - σφαγείο για τις συντάξεις...

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου