Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2023

Κινητοποίηση για να μην παραχωρηθεί το παραλιακό μέτωπο της Καλαμαριάς σε επιχειρηματικά συμφέροντα (VIDEO - ΦΩΤΟ)


 
 

Καμία παραχώρηση οποιουδήποτε τμήματος του παραλιακού μετώπου σε επιχειρηματικά συμφέροντα, ανάπλαση της περιοχής με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, άμεση επαναλειτουργία του κτιρίου του πρώην νοσοκομείου «Παναγία» ως δομή υγείας, απαίτησαν σωματεία και φορείς της Καλαμαριάς, με κινητοποίηση που πραγματοποίησαν σήμερα, συνεχίζοντας τον αγώνα τους ενάντια στην εμπορευματοποίηση της παραλιακής ζώνης.

Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε έξω από τον περιφραγμένο χώρο όπου μέχρι το 2013 λειτουργούσε το νοσοκομείο «Παναγία», αναδεικνύοντας την απαίτηση του λαού της περιοχής για την ενίσχυση του ΕΣΥ και την επαναλειτουργία του κτιρίου ως δημόσια δομή υγείας, κόντρα στα σχέδια για αξιοποίησή του ως πεντάστερο ξενοδοχείο ή εμπορικό κέντρο.

Το προηγούμενο διάστημα υπήρξε αλλαγή των όρων χρήσης του, από χώρος περίθαλψης σε χρήσης Κεντρικών Λειτουργιών Πόλης. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να δημοσιευθεί το ΦΕΚ για τους όρους δόμησης και χρήσης του ακινήτου, το οποίο έχει ενταχθεί στο Ειδικό Χωρικό Σχέδιο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την ανάπλαση του Παραλιακού Μετώπου της Θεσσαλονίκης. Το κτίριο είναι ιδιοκτησία του ομίλου Euromedica και η διαχείρισή του έχει περάσει σε fund.

Στο μεταξύ ακόμα δύο οικόπεδα επί της οδού Θ. Σοφούλη, που ήταν χαρακτηρισμένα για χρήση πρασίνου και αθλητισμού, οδεύουν προς τσιμεντοποίηση και εκμετάλλευση, επειδή δεν διεκδικήθηκε η αναγκαία χρηματοδότηση για την απαλλοτρίωση τους από το Δήμο. Πρόκειται για ένα οικόπεδο που οι ιδιοκτήτες του προχωρούν στην ανέγερση πολυκατοικίας στο συγκεκριμένο σημείο και ένα οικόπεδο - πάρκο, ιδιοκτησίας της Εθνικής Τράπεζας στην ακτή Ντοβίλ, που σχεδιάζεται να αξιοποιηθεί για την ανέγερση συγκροτήματος κατοικιών.

Σωματεία και φορείς της Καλαμαριάς καταγγέλλουν ότι το «έγκλημα» εμπορευματοποίησης του συνόλου του παραλιακού μετώπου, προχωρά με τις πλάτες του Δήμου.

Θυμίζουν ότι τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε εξέλιξη μια συστηματική προσπάθεια ιδιωτικοποίησης ολόκληρου του παραλιακού μετώπου της Καλαμαριάς, με σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις για την καθημερινότητα του λαού της.

Και αναδεικνύουν ότι η ζωή του, η Υγείας τους, τα σχολεία των παιδιών τους και οι χώροι που παίζουν δεν μπορεί και δεν πρέπει να μετριούνται σύμφωνα με το ενδιαφέρον των διάφορων επενδυτών, αλλά σύμφωνα με τις λαϊκές ανάγκες.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν εκπρόσωποι φορέων όπως, του Συλλόγου Πολιτών Κελλάριου Όρμου, της Ενωσης Γονέων Καλαμαριάς, του Συλλόγου Γυναικών Καλαμαριάς, του Σωματείου Ατόμων με Αναπηρία και Γονέων αυτών ΗΛΙΑΤΟΡΑΣ, του Πολιτιστικού Συλλόγου Μπουμπουλίνα, σωματείων εργαζομένων και Συνταξιούχων.

Παραβρέθηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ, αποτελούμενο από τον Γιάννη Δελή, βουλευτή, τον Γιώργο Χαβατζά, Περιφερειακό Σύμβουλο Κεντρικής Μακεδονίας με την «Λαϊκή Συσπείρωση» και τον Βικέντριο Αντωνάκη, δημοτικό σύμβουλο Καλαμαριάς με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Χαιρέτησε ο Χρήστος Καραχρήστος, πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) ο οποίος αναφέρθηκε στις επιπτώσεις που έχει στο λαό η υποβάθμισης και εμπορευματοποίηση του ΕΣΥ, στην ανάγκη να δημιουργηθούν δημόσιες δομές υγείας και να στελεχωθούν με το αναγκαίο προσωπικό, που έρχεται με δραματικό τρόπο στην επικαιρότητα και αυτή την περίοδο.

Την απόφασή τους να συνεχίσουν τον αγώνα ενάντια στην επιχειρηματική αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου ανέδειξαν με δηλώσεις τους, ο Στέφανος Καργάκης πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μπουμπουλίνα, η Έλενα Ελευθεριάδου πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Καλαμαριάς και η Ελένη Μαυροπούλου πρόεδρος της Ενωσης Γονέων Καλαμαριάς.

  • Τα Σωματεία και οι φορείς της Καλαμαριάς διεκδικούν:
  • Καμία παραχώρηση οποιουδήποτε τμήματος του παραλιακού μετώπου σε επιχειρηματικά συμφέροντα.
  • Ανάπλαση και αναβάθμισή του με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, με πρόβλεψη προσβασιμότητας και τις απαραίτητες υποδομές για άτομα με αναπηρία.
  • Να γίνει το πρ. στρατόπεδο Κόδρα χώρος πρασίνου, χαρακτηρισμένο ως Περιοχή Ειδικής Προστασίας. Να φύγει το ΝΑΤΟ από το Κόδρα.
  • Να μην τσιμεντοποιηθούν,οικοπεδοποιηθούν εκτάσεις που μπορούν να αποτελούν ελευθέρους χώρους για όλους μας.
  • Αμεση επαναλειτουργία του νοσοκομείου «Παναγία». Ανάπτυξη και στελέχωση με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό των δημόσιων μονάδων της ΠΦΥ.
 


 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου