Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2023

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Κινητοποίηση στα δικαστήρια ενάντια σε πλειστηριασμό λαϊκής κατοικίας (VIDEO - ΦΩΤΟ)

 

 
 

Παράσταση διαμαρτυρίας, έξω από τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησαν το πρωί δεκάδες αυτοαπασχολούμενοι έμποροι, μικροί επαγγελματίες και εργαζόμενοι, για να αποτρέψουν ένα ακόμα έγκλημα σε βάρος της λαϊκής κατοικίας.

Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε την ώρα που εκδικάζονταν η αίτηση ακύρωσης του πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας οικογένειας αυτοαπασχολούμενων, από τα Βασιλικά Θεσσαλονίκης. Η απόφαση αναμένεται τις επόμενες μέρες. 

Η οικογένεια του Χρήστου Δερβένη (σιδεράς) και της Μαρίνας Κεντρωτή, κινδυνεύει με έξωση από το σπίτι της, επειδή την περίοδο της κρίσης αδυνατούσε να πληρώνει τις δώσεις του στεγαστικού δανείου και όταν στην συνέχεια είχε τη δυνατότητα και ζήτησε διακανονισμό ώστε να αρχίσει να πληρώνει και πάλι, το fund όπου είχε περιέλθει το δάνειο, δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα και προχώρησε στον πλειστηριασμό. Και μέσα από αυτή τη διαδικασία, το ακίνητο πέρασε στα χέρια της εταιρίας ακινήτων του ίδιου fund.

Το στεγαστικό δάνειο που πήρε η οικογένεια ήταν 177.000 ευρώ. Το fund προχώρησε στον πλειστηριασμό του σπιτιού για 118.000 ευρώ. Οπότε η λαϊκή οικογένεια κινδυνεύει να μείνει και χωρίς σπίτι και χρεωμένη με το υπόλοιπο ποσό.

Με τη μαχητική κινητοποίηση, αυτοαπασχολούμενοι έμποροι, μικροί επαγγελματίες και εργαζόμενοι απαίτησαν ακύρωση του πλειστηριασμού και διακανονισμό στον οποίο θα μπορεί να ανταποκριθεί η οικογένεια των αυτοαπασχολούμενων. Επίσης: Νομοθετική απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Κούρεμα χρεών προς τράπεζες. Ρυθμίσεις που να μπορεί να ανταποκριθεί η λαϊκή οικογένεια, χωρίς να υποχρεωθεί να υποβαθμίσει παραπέρα τις ανάγκες της.

Και με τα συνθήματά τους έστειλαν μαχητικά και μαζικά το μήνυμα ότι δεν θα επιτρέψουν να ξεσπιτωθεί καμία εργατική λαϊκή οικογένεια. «Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», «Τα σπίτια του λαού τα σώζει ο λαός κανένας μόνος παντού ξεσηκωμός», «Κάτω τα χέρια από του λαού το βιος, όλοι στον αγώνα κανείς συμβιβασμός», βροντοφώναξαν.

Η Μαρίνα Κεντρωτή, συγκινημένη με την στήριξη του κόσμου, είπε: «Θέλουμε να ακυρωθεί ο πλειστηριασμός και να έρθουμε σε μια συμφωνία. Δεν είμαστε μόνοι. Είμαστε πολλοί. Θέλω να ευχαριστήσω όλο τον κόσμο που ήρθε να μας στηρίξει».

Ο Γιάννης Πιπερίδης, πρόεδρος του Συλλόγου Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων Θεσσαλονίκης, σημείωσε: «Βρισκόμαστε εδώ για να συμπαρασταθούμε και να δείξουμε την αλληλεγγύη μας σε μια ακόμα οικογένεια που κινδυνεύει να χάσει την πρώτη κατοικία της από τις τράπεζες. Δεν πρόκειται να αφήσουμε κανέναν μόνο του. Θα είμαστε δίπλα τους και σε κάθε οικογένεια που κινδυνεύει να χάσει το σπίτι της. Θα συνεχίσουμε με αλληλεγγύη και δυνάμωμα του αγώνα».

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε και κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή, Λεωνίδα Στολτίδη. «Είναι απύθμενο το θράσος των επιχειρηματικών ομίλων, των τραπεζιτών, των τοκογλύφων, αυτών που με τις κυβερνήσεις τους δημιούργησαν την οικονομική κρίση που έχει συνθλίψει το εισόδημα των λαϊκών στρωμάτων, αυτών που έχουν τσακίσει το εισόδημα με τα επιτόκια. Αυτοί απλώνουν τα χέρια να πάρουν τώρα και τη λαϊκή κατοικία, ακόμα και όταν επανέρχεται σε ένα βαθμό η δυνατότητα διακανονισμού και αποπληρωμής του χρέους. Όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση. Λέμε να μαζέψουν τα χέρια τους από τη λαϊκή κατοικία. Θα την υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο», είπε.

Ο Φάνης Καρκατζούνης, δημοτικός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στο Δήμο Θέρμης δήλωσε ότι, «δεν θα επιτρέψουμε να γίνει έξωση σε καμία οικογένεια. Οι κάτοικοι και οι φορείς της περιοχής θα σταθούμε δίπλα στην οικογένεια, δεν θα επιτρέψουμε να γίνει αυτό το έγκλημα. Υπάρχουν τεράστιες ευθύνες σε όλες τις κυβερνήσεις. Πρέπει αυτό το αίσχος να σταματήσει. Ο λαός θα δώσει το στίγμα του για άλλη μια φορά».

 

 



902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου