Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2023

Φαρμάκι

 

«Εχει μειωθεί η τιμή σε πάρα πολλά φάρμακα καθημερινής χρήσης. Και αυτός είναι ένας παράγοντας, όχι ο μοναδικός, που ευνοεί τις παράλληλες εξαγωγές και την κερδοσκοπία η οποία γίνεται». Τα παραπάνω δεν ακούστηκαν ούτε από τον Πλεύρη ούτε από κάποιο άλλο κυβερνητικό στέλεχος. Είναι λόγια του τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέα Ξανθού, σε τηλεοπτική εκπομπή, σχετικά με τις ελλείψεις στα φάρμακα και τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης ότι θα αυξήσει τις τιμές για να «εξομαλυνθεί» η αγορά. Η ανακοίνωση αυτή δίκαια έχει προκαλέσει αγανάκτηση, πολύ περισσότερο που το εργατικό - λαϊκό εισόδημα ροκανίζεται ήδη από τον πληθωρισμό και το κύμα ακρίβειας. Ο τομεάρχης Υγείας δίνει άλλοθι στην κυβέρνηση, που υπόσχεται αυξήσεις τιμών σε φαρμακοβιομηχανίες και φαρμακαποθήκες. Αυτή η «λογική» βέβαια της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ είναι «βαρέλι δίχως πάτο», αφού πάντα θα υπάρχουν χώρες με υψηλότερες τιμές, που θα προσελκύουν τις «παράλληλες εξαγωγές» στο κυνήγι του μεγαλύτερου κέρδους. Επομένως, πάντα θα υπάρχει και η «ανάγκη» για αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων, για να αντιμετωπίζονται οι ελλείψεις. Απάντηση στη ζοφερή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για χιλιάδες ασθενείς και τις οικογένειές τους, είναι μόνο η πρόταση του ΚΚΕ για να απαγορευτούν πλήρως και για πάντα οι «παράλληλες εξαγωγές» φαρμάκων, η πάλη για Φάρμακο δωρεάν για όλο τον λαό, σε σύγκρουση με την πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ακρογωνιαίος λίθος της οποίας είναι η «ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων και εμπορευμάτων».

Ούτε...

Ούτε δίπλα στα... φαρμακεία δεν βρήκε χώρο ο αστικός Τύπος για τη συμφωνία που υπέγραψαν μέσα στη βδομάδα Τουρκία και Βουλγαρία, διάρκειας 13 χρόνων, για την αξιοποίηση από τη Βουλγαρία των σταθμών και αποθηκών LNG της Τουρκίας. Ούτε βέβαια ακούστηκε κουβέντα από τα χείλη ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και λοιπών, που οι εκπρόσωποί τους ξημεροβραδιάζονται στα κανάλια. Και πώς θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, αφού η συμφωνία δημιουργεί «άβολες στιγμές» για τους προπαγανδιστές των ευρωατλαντικών προταγμάτων και δείχνει πως ο στόχος της αστικής τάξης και των κομμάτων της για την ανάδειξη της Ελλάδας σε «ενεργειακό κόμβο» όχι μόνο δεν εγγυάται «ασφάλεια και σταθερότητα», αλλά οξύνει τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για το πού και πώς θα χαραχτούν οι νέοι δρόμοι της Ενέργειας.


... μονόστηλο

Την εξέλιξη αυτή, που αναβαθμίζει τους ρόλους Τουρκίας και Βουλγαρίας στον ενεργειακό ανεφοδιασμό, δεν μπορεί να τη δει κανείς ξέχωρα από άλλες εξελίξεις στην περιοχή, με καθοριστική παρέμβαση του αμερικανοΝΑΤΟικού παράγοντα. Π.χ. την προσπάθεια να υπάρξει διευθέτηση στην κυπριακή ΑΟΖ προκειμένου να αρχίσει η εκμετάλλευση του «οικοπέδου 6», την κυριότητα του οποίου αμφισβητεί η Τουρκία. 'Η τις παρασκηνιακές κινήσεις ώστε να οριστεί «ειδικός διαμεσολαβητής» για τα ζητήματα των θαλάσσιων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο ο ίδιος Αμερικανός αξιωματούχος που προετοίμασε και τη συμφωνία Λιβάνου - Ισραήλ για τον καθορισμό των μεταξύ τους ΑΟΖ. Ολα δείχνουν δηλαδή ότι τα ενεργειακά αποτελούν τον καταλύτη για ευρύτερες διευθετήσεις στην περιοχή, με ΝΑΤΟικό καπέλο, που «ακουμπούν» τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου, αλλά διαμορφώνουν προϋποθέσεις και για παραπέρα όξυνση των ανταγωνισμών.


Καλαμιά

Τα απανωτά στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για το σκάνδαλο στο Ευρωκοινοβούλιο, είναι αποκαλυπτικά για το πόσο ζέχνει ο βούρκος της δημοκρατίας τους και του ευρωπαϊκού «ναού» της. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον βελγικό Τύπο, το κύκλωμα στο οποίο φέρεται ότι συμμετείχε και η πρώην ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, έπαιρνε 50.000 ευρώ για κάθε ψήφισμα ή τροπολογία που κατάφερνε να «περάσει» υπέρ των μαροκινών συμφερόντων. Τιμοκατάλογος φαίνεται πως υπήρχε και για την αντίστροφη δουλειά, για τα ψηφίσματα δηλαδή και τις τροπολογίες που προκαλούσαν ζημιά στο Μαρόκο και που το κύκλωμα εμπόδιζε να ψηφιστούν. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, από το 2017 οι μαροκινές υπηρεσίες, σε «συνεργασία» με την ομάδα Παντσέρι, κατάφεραν να ματαιώσουν την ψήφιση 147 ευρωπαϊκών τροπολογιών που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο δεν ικανοποιούσαν ή στρέφονταν ενάντια στα συμφέροντα του Μαρόκου. Είναι τουλάχιστον αφελές να πιστεύει κανείς ότι μόνο το συγκεκριμένο κύκλωμα έκανε και κάνει αυτήν τη δουλειά στο Ευρωκοινοβούλιο. `Η ότι ανάμεσα στους εκατοντάδες ευρωβουλευτές και στους 30.000 υπαλλήλους των «λόμπι» που δραστηριοποιούνται στις Βρυξέλλες, για να προωθούν τα ανταγωνιστικά συμφέροντα μεγάλων πολυεθνικών, κυβερνήσεων και κρατών, δεν αναπτύσσονται σχέσεις διαφθοράς και χρηματισμού, στο έδαφος της ίδιας της λειτουργίας της ΕΕ, που είναι ένωση των μονοπωλίων και νομοθετεί για λογαριασμό τους. Η αποκάλυψη άλλωστε παρόμοιων σκανδάλων και στο παρελθόν επιβεβαιώνει ότι αυτά είναι μόνο η κορυφή της ...καλαμιάς που προεξέχει από τα λασπόνερα μιας ιμπεριαλιστικής ένωσης βρωμερής, δυσώδους και εχθρικής στα συμφέροντα του λαού.

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου