Τρίτη 9 Μαΐου 2023

Κι άλλος

 

«Η συνεργασία των τριών βασικών κομμάτων είναι και εφικτή και ευκταία», είπε την Κυριακή μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό ο Ν. Χριστοδουλάκης, πρώην υπουργός Οικονομικών και υποψήφιος Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Ηρθε έτσι να προστεθεί στις τοποθετήσεις Τσαπανίδου, Μπακογιάννη, Βενιζέλου, Αποστολάκη, Αβραμόπουλου και πολλών ακόμα στελεχών των ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, που λένε και ξαναλένε ότι στα βασικά και μεγάλα κάθε άλλο παρά άβυσσος τους χωρίζει. Αλήθεια, όμως, κάπως πολλά δεν μαζεύτηκαν; Μήπως «παραγίνανε» οι επιβεβαιώσεις ότι «όλοι κολλάνε με όλους» κι ότι όποιο από τα άλλα κόμματα - πλην ΚΚΕ - κι αν ψηφίσει κανείς, θα βρει την επόμενη μέρα αντιλαϊκό «φασούλι» μπροστά του; Μήπως τέτοιες διαβεβαιώσεις, μαζί με τη «σιωπή νεκροταφείου» για το κοινό τους πρόγραμμα και την «υποτονική» προεκλογική περίοδο, κάνουν προετοιμασία εδάφους και «ασκήσεις» αντιλαϊκής συναίνεσης για όσα βρίσκονται μπροστά; Από τα 350 και πλέον αντιλαϊκά προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης, ως την παραπέρα εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τις επικίνδυνες ΝΑΤΟικές διευθετήσεις στα Ελληνοτουρκικά; Ρητορικά βέβαια τα ερωτήματα... Γι' αυτό, μόνο μια απάντηση χωράει από τη μεριά του λαού: Ισχυρό ΚΚΕ για να τους χαλάσουμε τα σχέδια.

Εξ-ασφαλίζει...

Από το σύνολο των κατοικιών στη χώρα μας (6.371.901) μόλις το 17% (1.074.053) είναι ασφαλισμένες έναντι κινδύνου από φυσικές ή άλλες καταστροφές. Σύμφωνα με τα ασφαλιστικά μεγαθήρια, η αγορά στον συγκεκριμένο τομέα είναι σχεδόν παρθένα και έχει τεράστια περιθώρια κερδοφορίας. Τι είναι αυτό που ζητάνε από όλες διαχρονικά τις κυβερνήσεις για να «ανοίξουν» οι δουλειές; Φορολογικά και άλλα κίνητρα στους ιδιοκτήτες για να ασφαλίσουν το σπίτι τους. Το αίτημα αυτό σπεύδει να ικανοποιήσει η ΝΔ, ανακοινώνοντας προεκλογικά τη μείωση κατά 10% του ΕΝΦΙΑ για τους ιδιοκτήτες που είτε έχουν ασφαλίσει είτε θα ασφαλίσουν τα σπίτια τους για ζημιές από φυσικές καταστροφές. Το «όφελος» για το κράτος είναι πολλαπλάσιο του κόστους, αφού γλιτώνει ακόμα και τις πενιχρές αποζημιώσεις σ' όσους ιδιοκτήτες υποστούν ζημιές. Σταδιακά, δηλαδή, η πρόληψη, η προστασία και οι αποζημιώσεις σε περίπτωση καταστροφών, μετατρέπονται σε ατομική υπόθεση, αφού μόνο όποιος έχει να πληρώσει θα αισθάνεται ασφαλής. Σημειωτέον, η Eurostat υπολογίζει στα 91 ευρώ ανά κάτοικο το ετήσιο κόστος από φυσικές καταστροφές στην Ελλάδα (21 ευρώ ο μέσος όρος της ΕΕ), φανερώνοντας και μ' αυτόν τον τρόπο πόσο κερδοφόρα μπορεί να είναι η αγορά, αλλά και γιατί το κράτος «καίγεται» να απαλλαγεί από τα κόστη των αποζημιώσεων.


... τις ασφαλιστικές

Υπάρχει όμως και κάτι ακόμα, που επιβεβαιώνει το «ένα σου δίνω, δυο σου παίρνω» σε κάθε πτυχή των προγραμμάτων που ανακοινώνουν προεκλογικά η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ: Από την αύξηση των ιδιωτικών ασφαλιστικών συμβολαίων το κράτος προσδοκά αύξηση των εσόδων από τον φόρο ασφαλίστρων, ο οποίος θα μετακυλίεται βέβαια στον ιδιοκτήτη! Χαμένος δηλαδή ξανά ο λαός, που του μένει και η κοροϊδία ότι μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ, ο άδικος αυτός φόρος, που όλες τάχα οι κυβερνήσεις θα καταργούσαν και ακόμα ζει και βασιλεύει! Παρεμπιπτόντως, μην παραξενευτεί κανείς αν ακούσει τον ΣΥΡΙΖΑ να κατηγορεί τη ΝΔ ότι κι εδώ του παίρνει την μπουκιά από το στόμα. Ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Χαρίτσης, έχει επανειλημμένα διαβεβαιώσει για την πρόθεση να συζητήσουν «σχέδιο δημιουργίας κινήτρων» για την ασφάλιση περιουσίας, ενώ σε συνέδριο της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι «ολιγωρεί» στο συγκεκριμένο θέμα. Φαίνεται λοιπόν πως οι παραινέσεις του ΣΥΡΙΖΑ έπιασαν τόπο και στον ανταγωνισμό της για τα ...μάτια των μεγάλων ασφαλιστικών ομίλων ανασκουμπώθηκε προεκλογικά και ανακοίνωσε «κίνητρα», με στόχο να τονώσει την κερδοφορία τους.


Απροκάλυπτα ψεύδη

Απροκάλυπτα ψεύδη επιστρατεύουν δυνάμεις του οπορτουνισμού, νομίζοντας πως έτσι θα ανακόψουν την πορεία συνεπών αγωνιστών και προοδευτικών ανθρώπων, που παίρνουν «διαζύγιο» από ψευδαισθήσεις και συναντιούνται πλέον με το ΚΚΕ. Για παράδειγμα, σε άρθρο του «ΠΡΙΝ» γράφτηκε ότι το ΚΚΕ «συνθηματολογεί» για την «κατάργηση στην πράξη» του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη, αλλά στο πρόσφατο Συνέδριο του ΕΚΑ οι συνδικαλιστές του αποδέχτηκαν τις ηλεκτρονικές εκλογές! Το ψέμα βγάζει μάτι, αφού το Συνέδριο του ΕΚΑ, με καθοριστική συμβολή των κομμουνιστών συνδικαλιστών και των εκλεγμένων αντιπροσώπων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, απέρριψε τις προβλέψεις του νόμου Χατζηδάκη και εφάρμοσε αποκλειστικά διά ζώσης διαδικασίες. Επιπλέον, το ΕΚΑ ήταν από τους πρώτους που προσέφυγαν και νομικά ενάντια στο συγκεκριμένο τερατούργημα, φτάνοντας μέχρι την Ολομέλεια του ΣτΕ. Αλλά και το πώς καταργείται στην πράξη το αντεργατικό έκτρωμα, το έδειξαν οι δεκάδες χιλιάδες απεργοί του περασμένου Μάρτη, όταν σε μια βδομάδα έγιναν δύο πανελλαδικές απεργίες κουρελιάζοντας κάθε απεργοσπαστική νομοθετική διάταξη. Το έδειξαν οι μεγάλες απεργίες στο λιμάνι, στα εργοτάξια, στη Ζώνη του Περάματος κ.α., οι οποίες δεν πήραν την «άδεια» καμιάς κυβέρνησης για να γίνουν και στις οποίες πρωτοστάτησαν σωματεία και συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Αυτά είναι μερικά μόνο παραδείγματα από την πραγματική ζωή των αγωνιζόμενων εργατών και όχι από τις κάλπικες «ειδήσεις» που διακινούν προεκλογικά όσοι προσπαθούν να παίξουν παιχνίδια στην πλάτη τους.

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου