Πέμπτη 18 Μαΐου 2023

Η σωστή απάντηση

 

 

Το σκηνικό στο τηλεοπτικό πάνελ θύμιζε ...οικογενειακή σύναξη παραμονές των εκλογών: Βορίδης από τη ΝΔ, Δραγασάκης από τον ΣΥΡΙΖΑ, Τσαγκαράκης από το ΠΑΣΟΚ! Θέμα της συζήτησης; Οι προτάσεις των τριών κομμάτων για την ακρίβεια, όπως περιγράφονται στα προγράμματά τους. Αυτά για τα οποία τσακώνονται 30 μέρες τώρα, για το ποιος έχει το πιο «ρεαλιστικό» και το πιο «κοστολογημένο».

Ο διάλογος αποκαλυπτικός: «Υπάρχουν κοινοί στόχοι» στα προγράμματα του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ, ξεκινάει ο Δραγασάκης, «ψήνοντας» την ιδέα της «προοδευτικής» κυβέρνησης. «Βεβαίως (το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ) δεν έχει πολλές τρομερές διαφορές (με τον ΣΥΡΙΖΑ), όπως και με τη ΝΔ δεν έχει τρομερές διάφορες», συμπληρώνει ο Τσαγκαράκης.

Για να συνοψίσει τη συζήτηση ο Βορίδης: «Οταν ακούω τις προτάσεις για τις μειώσεις των έμμεσων φόρων δεν ακούω καμιά κομμουνιστική πρόταση (...) Δηλαδή κάποιος λέει να μειώσουμε τους έμμεσους φόρους και κάποιος άλλος λέει να κάνουμε στοχευμένα μέτρα. Αυτή είναι η συζήτηση τελικά, είναι μια συζήτηση της φορολογικής πολιτικής. Μια χαρά συζήτηση είναι, κανένα πρόβλημα δεν υπάρχει, μπορεί να γίνει έλλογα και ήρεμα και χαλαρά».

«Χαίρομαι, αυτή είναι η σωστή απάντηση! Είναι εργαλεία πολιτικής αυτά...», έγραψε τον επίλογο ο Δραγασάκης.

Θα αναρωτηθεί κανείς: Πώς γίνεται να υπάρχει μια τόσο «ωραία ατμόσφαιρα» λίγα 24ωρα πριν τις εκλογές; Πώς εξηγείται μια τέτοια συναίνεση, ενώ λένε ότι τους χωρίζει «χάος», ειδικά σε ζητήματα φόρων, εισοδήματος και ακρίβειας; Οπως επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά, οι καβγάδες τους είναι για το προεκλογικό θεαθήναι και τα «σύνορα» ανάμεσα στα προγράμματά τους είναι ...αόρατα.

Ας πάρουμε το παράδειγμα της ακρίβειας, που τσακίζει το λαϊκό εισόδημα: Ο ένας προτείνει μείωση φόρων «στα κατώτερα όρια της ΕΕ» και ο άλλος ψηφίζει «στοχευμένα μέτρα», με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Το αποτέλεσμα για τους εργαζόμενους και τον λαό είναι το ίδιο: Οι πετσοκομμένοι μισθοί συνεχίζουν να ματώνουν από τη μεγάλη ακρίβεια και ταυτόχρονα πληρώνουν από άλλη τσέπη αυτά που η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ παρουσιάζουν ως δήθεν «μέτρα στήριξης».

Γιατί, όπως οι ίδιοι συμφωνούν, οι προτάσεις τους είναι «εργαλεία» της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής, που στη «μαρκίζα» γράφει «δημοσιονομική ισορροπία», «πρωτογενή πλεονάσματα», «δημοσιονομικός χώρος», για φοροαπαλλαγές και νέα προνόμια στο κεφάλαιο. Γι' αυτό οδηγούν όλες στο ίδιο αποτέλεσμα, από άλλο δρόμο. Γι' αυτό ο λαός δεν έχει τίποτα καλύτερο να περιμένει την επόμενη μέρα, όποιος κι αν γίνει κυβέρνηση, αφού τα προγράμματά τους έχουν «κοινούς στόχους» και καμιά «φοβερή διαφορά».

Θα τους επιτρέψουν λοιπόν ο λαός και η νεολαία από Δευτέρα να αισθάνονται δυνατοί και σίγουροι στην κλιμάκωση της ίδιας άγριας πολιτικής; `Η θα τους χαλάσουν την «ωραία ατμόσφαιρα», θα τους κάνουν να χάσουν τον ύπνο τους, ψηφίζοντας ΚΚΕ, το μόνο κόμμα που πρωτοστατεί μέσα κι έξω από τη Βουλή για να πάρει ο λαός ανάσες, να καθυστερήσει και να εμποδίσει αντιλαϊκά μέτρα, να δυναμώσει η διεκδίκηση για τις σύγχρονες ανάγκες, στον δρόμο της αμφισβήτησης και της ανατροπής;

Η σωστή απάντηση είναι δυνατό ΚΚΕ!

Για να είναι δυνατός ο λαός απέναντι σε ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, που του ράβουν κουστούμι με τα ματωμένα πλεονάσματα και τα 350 επιπλέον αντιλαϊκά προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ισχυρό ΚΚΕ σημαίνει αγώνας από καλύτερες θέσεις για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, κατάργηση των αντεργατικών νόμων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, προστασία της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, ενάντια στο κοινό τους πρόγραμμα, που διαφυλάττει ως «ιερό δισκοπότηρο» την ανταγωνιστικότητα και τα κέρδη του κεφαλαίου.

Δυο και απόψε μείνανε! Με την ορμή της χτεσινής συγκλονιστικής συγκέντρωσης στο Σύνταγμα, την Κυριακή να γεμίσουν οι κάλπες με χιλιάδες νέες ψήφους στο ΚΚΕ!

Αναδημοσίευση από τη στήλη «Η Άποψή μας» του «Ριζοσπάστη», Πέμπτη 18 Μάη 2023

 

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου