Παρασκευή 19 Μαΐου 2023

«Πάμε τώρα όλοι μαζί στο αφεντικό!»

 

Από την περιοδεία του Γ. Στεφανάκη σε ξενοδοχεία της Ζακύνθου
Από την περιοδεία του Γ. Στεφανάκη σε ξενοδοχεία της Ζακύνθου

 

«Πάμε τώρα όλοι μαζί στο αφεντικό!»: Αυτή ήταν η άμεση απάντηση του κλιμακίου του ΚΚΕ που πραγματοποιούσε περιοδεία σε μεγάλο ξενοδοχείο της Ζακύνθου, όταν βρέθηκε μπροστά σε άθλιες εικόνες διαμονής και εργασίας για το προσωπικό.

Πιο συγκεκριμένα, στο ξενοδοχείο περιόδευε ο Γ. Στεφανάκης, υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας του ΚΚΕ και πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού Αττικής, μαζί με άλλους υποψήφιους. Οταν οι εργαζόμενοι μετέφεραν στο κλιμάκιο την αγανάκτησή τους για την έλλειψη ζεστού νερού, ακόμα και κλιματισμού, αλλά και για την ποιότητα του φαγητού, η αντίδραση ήταν ακαριαία. Ολοι μαζί πήγαν στη διεύθυνση, όπου απαίτησαν και επέβαλαν μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών για τους εργαζόμενους, αλλά απέσπασαν και δεσμεύσεις για όλα τα σχετικά προβλήματα του προσωπικού.

* * *

Κάπως έτσι μια περιοδεία του ΚΚΕ μετατράπηκε σε αγωνιστική παρέμβαση και διεκδίκηση απέναντι στην εργοδοσία. Οι υποψήφιοι του Κόμματος βρέθηκαν εκεί που έπρεπε, στο πλάι των εργαζομένων και των δίκαιων διεκδικήσεών τους, για ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς.

Αυτός είναι ο ένας κόσμος, ο κόσμος των «πολλών», εκεί που είμαστε «όλοι μας». Εκεί που, ακόμα και τρεις μέρες πριν από τις εκλογές επιλέγουν να βρίσκονται οι υποψήφιοι του ΚΚΕ, τα στελέχη και τα μέλη του. Εκεί που βρέθηκαν, για παράδειγμα, συνδικαλιστές και υποψήφιοι του ΚΚΕ στον Πειραιά, όταν από τα ξημερώματα της περασμένης Τρίτης έδιναν τη μάχη της απεργίας μαζί με όλους τους εργάτες στα ναυπηγεία της Αττικής.

* * *

Υπάρχει και ο άλλος κόσμος, που αποκαλύπτεται ειδικά παραμονές των εκλογών. Ο κόσμος των ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, που οι υποψήφιοί τους φιγουράρουν, για παράδειγμα, σε λίστες της εργοδοσίας (βλ. ξενόγλωσσα φροντιστήρια), οι οποίες διακινούνται σε εργαζόμενους «δίνοντας γραμμή» να τους ψηφίσουν. Από τον «κόσμο» αυτό, των εργοδοτών και των κομμάτων τους, προήλθαν και οι εικόνες με τα αφεντικά σε μεγάλες εταιρείες να προμοτάρουν τους εκλεκτούς υποψηφίους τους στους εργαζόμενους, εκτοξεύοντας μέχρι και απειλές για να τους ψηφίσουν.

* * *

Τους βουλευτές, τους υποψήφιους βουλευτές και τα στελέχη του ΚΚΕ ο εργατόκοσμος ξέρει λοιπόν καλά πού θα τους βρει: Θα τους βρει στον καθημερινό αγώνα για το μεροκάματο, για όλες τις αγωνίες και τα προβλήματά τους. Θα τους βρει στο πλάι του για να πάρει ανάσες ανακούφισης, εκεί που κρίνεται η ίδια η ζωή του.

Τους υποψηφίους των άλλων κομμάτων θα τους δει να χαριεντίζονται με όσους του κάνουν τη «ζωή ποδήλατο», θα τους δει να καταθέτουν τα διαπιστευτήριά τους στους «επενδυτές», όπως στα Ναυπηγεία της Ελευσίνας, όπου κατά σειρά πέρασαν όλοι τους μέσα σε μια βδομάδα για να εκθειάσουν τη νέα εργοδοσία. Και, βέβαια, μετά τις εκλογές, κάποιους από αυτούς θα τους δει σε υπουργικά έδρανα για να συνεχίζουν από εκεί τις υπηρεσίες τους στην εργοδοσία και άλλους να στηρίζουν το κυβερνητικό έργο με «εποικοδομητικές προτάσεις», με «μορατόριουμ», με ψήφιση των περισσότερων νομοσχεδίων κ.ο.κ.

Ε, τους υποψηφίους του ΚΚΕ ο εργατόκοσμος ξέρει καλά πού θα τους βρει και μετά τις εκλογές. Στον χώρο δουλειάς για να μπλοκάρουν απολύσεις, να απαιτούν μέτρα υγείας και ασφάλειας, ΣΣΕ με αυξήσεις. Στις γειτονιές για να μπλοκάρουν πλειστηριασμούς, να ορθώνουν εμπόδια στους μπουκαδόρους του κράτους που ξεσπιτώνουν λαϊκά νοικοκυριά. Θα τους βρει σε κάθε μεγάλο και μικρό αγώνα, πάντα με όλους τους εργαζόμενους για το δίκιο τους.

«Ολοι μας και μόνοι τους», δηλαδή, και προεκλογικά και μετεκλογικά...

(Αναδημοσίευση από τον «Ριζοσπάστη»)

 

902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου