Πέμπτη 10 Αυγούστου 2023

«Συγκρούσεις»...και ισοδύναμα



Ως ...«μετωπική σύγκρουση» με τις εταιρείες - αναδόχους των αυτοκινητοδρόμων παρουσιάζει η κυβέρνηση τη στάση της απέναντι στην πρόθεση των τελευταίων να αυξήσουν κατά 12% τα διόδια από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη. Θυμίζουμε ότι τέτοιες «συγκρούσεις» διαφημίζονταν με δελτία Τύπου και πριν μερικούς μήνες, με τον τότε υπουργό Υποδομών να ανακοινώνει ότι οι αυξήσεις που προβλέπουν οι συμβάσεις παραχώρησης αναστέλλονται, χωρίς να αποκαλύπτει τα ανταλλάγματα που δόθηκαν στους παραχωρησιούχους. Οι εταιρείες επανέρχονται τώρα, επικαλούμενες τον υψηλό πληθωρισμό, και ανακοινώνουν αυξήσεις από τον ερχόμενο μήνα. Το υπουργείο, από την πλευρά του, τους καλεί να συνεχίσουν το παζάρι, με τον αρμόδιο υπουργό να δηλώνει ότι «θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα αναστολής» των αυξήσεων.

Πού βρίσκεται το «ζουμί»; Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η «λύση» που συζητούσε η κυβέρνηση τον περασμένο Οκτώβρη, για να αποφύγει έκρηξη της λαϊκής δυσαρέσκειας από μια ενδεχόμενη αύξηση των διοδίων εν μέσω γενικευμένης ακρίβειας, ήταν να παρατείνει τις συμβάσεις παραχώρησης των δρόμων ή άλλα «ισοδύναμα» μέτρα. Οι εταιρείες, δηλαδή, χωρίς να βάλουν ούτε ένα ευρώ από την τσέπη τους, θα συνέχιζαν να εισπράττουν διόδια με καθαρό κέρδος ή θα τους γίνονταν άλλου είδους «διευκολύνσεις», που θα τις κάλυπτε ο κρατικός προϋπολογισμός. Αν και δεν μάθαμε τι περιείχε τελικά το «deal» κυβέρνησης - παραχωρησιούχων, είναι βέβαιο ότι η όποια χασούρα από τη μη αύξηση των υπέρογκων διοδίων φορτώθηκε από άλλη τσέπη στην καμπούρα του λαού. Αυτό έχει στο μυαλό του και ο σημερινός υπουργός, Χρ. Σταϊκούρας, όταν λέει ότι «θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα» στα παζάρια με τους ομίλους, κοροϊδεύοντας κατάμουτρα τα λαϊκά στρώματα που στενάζουν από την ακρίβεια και πληρώνουν «χρυσάφι» τα διόδια. Μία και μόνη λύση απαντάει στα πραγματικά τους συμφέροντα και στον εμπαιγμό κυβέρνησης - παραχωρησιούχων: Να καταργηθούν εδώ και τώρα όλα τα διόδια!


Κολοκυθιά

«Να είναι η Λήμνος». «Και γιατί να είναι η Λήμνος;». «Αλλά ποιο να είναι». «Να είναι η Κάρπαθος». «Και γιατί να είναι η Κάρπαθος;». «Αλλά ποιο να είναι». «Να είναι η Σκύρος». Την κολοκυθιά θυμίζουν τα δημοσιεύματα στον αστικό Τύπο, μετά το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στην αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων για την επέκταση των βάσεών τους και σε ελληνικά νησιά. Οι κάθε είδους ειδήμονες επί των ελληνοαμερικανικών και ελληνοτουρκικών σχέσεων αναλύουν τα «πλεονεκτήματα» και τα «μειονεκτήματα» της κάθε τοποθεσίας και όλοι μαζί διαφημίζουν τη μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια ως «ασπίδα» για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας απέναντι στις αμφισβητήσεις της Τουρκίας. Η πραγματικότητα βέβαια είναι εντελώς ανάποδη. Ολα τα προηγούμενα βήματα στην υλοποίηση της Στρατιωτικής Συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ όξυναν τους ανταγωνισμούς με την Τουρκία και τροφοδότησαν ακόμα περισσότερο τις αμφισβητήσεις, την ώρα που στο όνομα της ΝΑΤΟικής συνοχής βρίσκονται στο τραπέζι επώδυνοι συμβιβασμοί και υποχωρήσεις, τις οποίες ανοιχτά πλέον ομολογεί και η κυβέρνηση. Ανεξάρτητα λοιπόν από το ποιο νησί θα διαλέξουν οι ΗΠΑ για να εγκαταστήσουν την επόμενη βάση τους, ο λαός για ένα μόνο πράγμα μπορεί να είναι σίγουρος: Οτι μια τέτοια εξέλιξη θα σημάνει μεγαλύτερους κινδύνους και θα αξιοποιηθεί ως όχημα για ευρύτερες διευθετήσεις στην περιοχή, σε βάρος κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας και των πραγματικών συμφερόντων του ελληνικού, του τουρκικού και του κυπριακού λαού.

Χακί μπαλώματα

Αφού πρώτα βάφτισαν «πλήρωμα του ΕΚΑΒ» τους στρατιώτες και τους πυροσβέστες, τώρα επιστρατεύουν τους οπλίτες θητείας για να μπαλώσουν τις τεράστιες τρύπες στο δημόσιο σύστημα Υγείας, σε απομακρυσμένες περιοχές, όπου δεν έχει ωριμάσει ακόμα το «μπάσιμο» του ιδιωτικού τομέα. Αντί λοιπόν για την ανάπτυξη σύγχρονων μονάδων και τη στελέχωσή τους με όλο το αναγκαίο προσωπικό, μόνιμης και πλήρους απασχόλησης, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι στο εξής τα Πολυδύναμα Ιατρεία σε Ψαρά, Μεγίστη, Τήλο, Σίκινο και Φολέγανδρο θα στελεχώνονται από οπλίτες θητείας με πτυχίο Ιατρικής, που θα κάνουν το «αγροτικό» παράλληλα με τη στρατιωτική θητεία τους! Ούτε λίγο ούτε πολύ, το κράτος εμφανίζεται να τους κάνει και χάρη (!), ενώ από την άλλη παραμυθιάζει τους κατοίκους των ακριτικών νησιών ότι έτσι διασφαλίζεται «το ύψιστο αγαθό της Υγείας». Οι ίδιοι βέβαια ξέρουν - και το ζουν καθημερινά - ότι ουσιαστική πρόληψη και περίθαλψη δεν μπορεί να υπάρξει με τέτοια κραυγαλέα μπαλώματα, και μάλιστα «χακί». Αλλωστε, δεν είναι λίγα τα περιστατικά όπου άνθρωποι έχασαν ακόμα και τη ζωή τους σε απομακρυσμένες περιοχές επειδή δεν είχαν έγκαιρα τη φροντίδα που χρειάζονταν, ενώ πολύ πρόσφατα στην Κω μια γυναίκα ξεψύχησε πάνω στην καρότσα αγροτικού που χρησιμοποιήθηκε ως ασθενοφόρο... Τέτοια τραγικά συμβάντα θα πολλαπλασιάζονται όσο στο έδαφος της πολιτικής του «κόστους - οφέλους» μεγαλώνει η απόσταση ανάμεσα στο σημερινό χάλι της εμπορευματοποίησης - ιδιωτικοποίησης και στις δυνατότητες που υπάρχουν να ικανοποιούνται ολόπλευρα οι λαϊκές ανάγκες, μέσα από ένα σύγχρονο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας.


Νεοναζί

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στην πλειοψηφία τους τα αστικά Μέσα Ενημέρωσης εστιάζουν στο γνωστό νεοναζιστικό παρελθόν των οργανωμένων οπαδών της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, δεν αναφέρουν όμως το νεοναζιστικό τους ...παρόν, που συνδέεται και με το δολοφονικό τάγμα Αζόφ στην Ουκρανία. Μόνο ο «Ριζοσπάστης» ανέδειξε αυτήν τη σχέση, καθώς υπάρχουν φωτογραφίες, στοιχεία, ντοκουμέντα που δείχνουν ότι οι Κροάτες είναι κάτι σαν «αδελφοποιημένοι» με τους ναζί του Αζόφ, την προμετωπίδα δηλαδή του στρατού του Ζελένσκι. Μάλιστα ένας πρώην αρχηγός των «Bad Blue Boys», ονόματι Σέλερ, πριν τον πόλεμο πέρασε έξι χρόνια με το τάγμα Αζόφ της Ουκρανίας... Δηλαδή, και νεοναζί και φασίστες είναι οι χούλιγκαν της Ντιναμό. Γι' αυτό είναι και εγκληματίες δολοφόνοι.


Ριζοσπάστης 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου