Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2023

Τήβεννος

 

Βγήκε χτες ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής σε τηλεοπτικό σταθμό και συνέστησε στους κατοίκους των πλημμυρισμένων χωριών της Καρδίτσας να ανέβουν στις ταράτσες των σπιτιών! Ούτε κουβέντα φυσικά για το γεγονός ότι οι κάτοικοι είναι αβοήθητοι από το κράτος για δεκάδες ώρες, χωρίς ρεύμα, φαΐ και νερό... Ανθρωποι νέοι, ηλικιωμένοι, με αναπηρία, οικογένειες με μικρά παιδιά, που μπορεί να γλιτώσουν τον πνιγμό, δεν είναι όμως σίγουρο ότι θα τη σκαπουλάρουν κι από τις κακουχίες της εγκατάλειψης στην ταράτσα του σπιτιού τους. Σε άλλο τηλεοπτικό κανάλι, ένας από το επιστημονικό επιτελείο του κράτους, που διαχειρίζεται φυσικές καταστροφές, έλεγε και ξανάλεγε ότι πρόκειται για «πρωτοφανή φαινόμενα» που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από κανένα τεχνικό έργο κι ότι μια τέτοια πλημμύρα γίνεται μια φορά στη ...χιλιετία! Ωραία τα μαθήματα Μετεωρολογίας, αλλά την ώρα της καταστροφής, ο ζήλος του να πείσει πως το κράτος δεν μπορεί να κάνει τίποτα, δεν είναι τίποτα περισσότερο από αισχρή προπαγάνδα, για να βγαίνουν λάδι η κυβέρνηση και ο κρατικός μηχανισμός. Τον 21ο αιώνα, με την εξέλιξη των συστημάτων πρόγνωσης και τις δυνατότητες που υπάρχουν για ολοκληρωμένη πρόληψη, είναι πρόκληση να ακούγεται από τα χείλη επιστημόνων ότι είναι «κανονικότητα» να πνίγεται και να καίγεται ο λαός. Κανένας συμβιβασμός με τέτοιες «κανονικότητες», καμιά ανοχή στα παπαγαλάκια με τήβεννο της κυβέρνησης και της διαχρονικής αντιλαϊκής πολιτικής.

Σπουδαίο...

Ενα νέο πακέτο προτάσεων για την αύξηση των διοδίων στους μεγάλους αυτοκινητόδρομους παζαρεύουν εταιρείες και υπουργείο Μεταφορών, ενώ οι πρώτες ζητάνε και αποζημιώσεις έως 45 εκατ. ευρώ για «διαφυγόντα κέρδη» το πρώτο εννιάμηνο του 2023. Θυμίζουμε ότι οι εταιρείες είχαν ανακοινώσει αυξήσεις 12% το 2023, λόγω του πληθωρισμού, τις ανέστειλαν όμως για μετά τις εθνικές εκλογές σε συνεννόηση με την κυβέρνηση, που τους έταξε διάφορα ανταλλάγματα, προκειμένου να αποφύγει προεκλογικά τη ζημιά από το άνοιγμα μιας ακόμα πληγής για το λαϊκό εισόδημα. Τώρα οι εταιρείες ανακάμπτουν στα παζάρια και ζητάνε να ισχύσουν άμεσα οι αυξήσεις. Απαιτούν επίσης να τις αποζημιώσει το κράτος για το εννιάμηνο που πέρασε, ενώ έχουν ήδη τσεπώσει 73 εκατ. ευρώ κρατική επιδότηση για μειωμένα κέρδη την περίοδο του lockdown.


... deal

Τι αντιπροτείνει η κυβέρνηση; Να επιβάλουν οι εταιρείες τμηματικά τις αυξήσεις την τριετία 2023 - 2025, για να είναι μικρότερες οι λαϊκές αντιδράσεις. Δεδομένες δηλαδή οι αυξήσεις για να διασφαλίζεται η κερδοφορία των ομίλων, σε συνθήκες γενικευμένης επίθεσης στο λαϊκό εισόδημα και «σαλαμοποίηση» των ανατιμήσεων, αντί να καταργηθεί εντελώς το αισχρό χαράτσι των διοδίων. Τι άλλο μελετάει η κυβέρνηση; Την ένταξη των διοδίων στις υπηρεσίες με μειωμένο ΦΠΑ (13% αντί για 24%), όχι για να ανακουφίσει τον λαό από τα πανάκριβα ούτως ή άλλως διόδια, αλλά για να διευκολύνει τις αυξήσεις και να συγκρατήσει τα κόστη για τις μεγάλες κυρίως μεταφορικές εταιρείες! Εκεί που μας χρωστούσαν δηλαδή, τους δίνει και το βόδι! Και αυξήσεις θα επιβάλουν οι εταιρείες (λες και κληρονόμησαν τους δρόμους από τους παππούδες τους!) και το κράτος θα επιδοτήσει έμμεσα την κερδοφορία τους, φορτώνοντας στον λαό περί τα 70 εκατ. ευρώ. Σπουδαίο deal από την κυβέρνηση: Μονά τα δίνει στους ομίλους, ζυγά τα παίρνει από τον λαό...


Το στοίχημα

Σεπτέμβριος 2021. Ενας χρόνος μετά τον «Ιανό», που είχε χτυπήσει την Καρδίτσα, προκαλώντας τεράστιες καταστροφές. Ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης σε σύσκεψη με φορείς στην Καρδίτσα λέει: «Πιστεύω ότι έναν χρόνο μετά, το στοίχημα αυτό το κερδίζουμε. Δεν θα πω ακόμα το κερδίσαμε, το κερδίζουμε. Οι Θεσσαλοί, όσοι επλήγησαν από τον "Ιανό", αισθάνθηκαν το κράτος δίπλα τους». Δεν θα πούμε βέβαια ότι στο φόντο της βιβλικής καταστροφής, δύο χρόνια μετά, ντρέπεται και η ντροπή με αυτά που είχε πει τότε ο πρωθυπουργός και με αυτά που λέει σήμερα, επιστρέφοντας στον τόπο του εγκλήματος. Αλλά θα υπενθυμίσουμε ότι αυτό που πραγματικά έγινε από το 2020 μέχρι σήμερα είναι: «Πακέτα» 500 εκατομμυρίων ευρώ σε επιχειρηματικούς ομίλους ΑΠΕ και Τουρισμού για τη Θεσσαλία και μόλις λίγα ψίχουλα για έργα πρόληψης από τις πλημμύρες. Οταν λοιπόν κυβερνήσεις, περιφερειακές και δημοτικές αρχές μιλούν για «έργα» και «ανάπτυξη», ο λαός θα πρέπει να κουμπώνεται. Γιατί αυτά τα «έργα» και αυτή η «ανάπτυξη», η καπιταλιστική, όχι μόνο δεν αφορούν τις δικές του ανάγκες, αλλά αντίθετα τις θυσιάζουν στον βωμό των κερδών.

 

Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου